7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Όσοι από εμάς κατοικούμε σε μικρά διαμερίσματα γνωρίζουμε πως μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο το να το διακοσμήσουμε, όπως επιθυμούμε.

Είναι μια πρόκληση το να κάνουμε χώρο για όλα μας τα προσωπικά αντικείμενα. Έτσι, είναι πρόκληση και το να κάνουμε το διαμέρισμα άνετο και λειτουργικό, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές.

Ωστόσο, φαίνεται πως όλα ξεκινούν από την επιλογή των επίπλων για το σπίτι. Τα έπιπλα είναι αυτά που καθορίζουν πόσος διαθέσιμος χώρος θα μείνει για να κινούμαστε σε κάθε δωμάτιο.

Θα μπορούσε κανείς να πει, πως αρκεί να βάλεις έπιπλα μικρού μεγέθους στα μικρά διαμερίσματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα σε αυτή την άποψη.

Το πρόβλημα είναι, πως κάθε σπίτι πρέπει να είναι άνετο και φιλόξενο για τους ανθρώπους που το κατοικούν. Τα μικρά έπιπλα δεν επιτελούν πάντα το σκοπό που θέλουμε. Για εμάς, η επιλογή των επίπλων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το σχεδιασμό του διαμερίσματος για να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες ανάγκες του.

Έχουμε συγκεντρώσει κάποιες ιδέες για έπιπλα που ταιριάζουν στις ανάγκες των περισσότερων μικρών διαμερισμάτων και σου τις παρουσιάζουμε παρακάτω για να εμπνευστείς.

1. Γωνιακός καναπές

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Θέλεις το σαλόνι σου να έχει αρκετό χώρο για να κάθεστε μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά δεν ξέρεις πώς να χωρέσεις δύο καναπέδες;

Μην ανησυχείς, πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα σε μικρά διαμερίσματα. Η λύση είναι να βάλεις στο σαλόνι σου ένα γωνιακό καναπέ, ο οποίος ακουμπά στον τοίχο πίσω του. Η θέση του καναπέ είναι πολύ σημαντική για να εξοικονομήσεις χώρο.

Τοποθετούμε τους καναπέδες όσο πιο κολλητά στον τοίχο γίνεται, έτσι ώστε να αφήσουμε κενό το χώρο στο κέντρο του σαλονιού. Αυτός ο κενός χώρος δίνει την ψευδαίσθηση ότι το σαλόνι είναι πιο ευρύχωρο.

Όπως καταλαβαίνεις, είναι σημαντικό να διατηρηθεί κενό το κέντρο του σαλονιού και να μη γεμίσει με πολυθρόνες, υποπόδια και άλλα περιττά αντικείμενα.

2. Γυάλινο τραπεζάκι

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Οι επιφάνειες από γυαλί είναι ζωτικής σημασίας, όταν σχεδιάζεις τη διακόσμηση για μικρά διαμερίσματα. Λόγω του ότι μπορείς να δεις μέσα από τη διάφανη επιφάνεια τους, νιώθεις σαν να μην περιορίζουν το χώρο.

Το γυάλινο τραπεζάκι είναι ιδανικό για το καθιστικό σου για τον ίδιο λόγο που αναφέραμε παραπάνω. Είναι καλό να υπάρχει κενός χώρος στο κέντρο του σαλονιού για να δίνεται η ψευδαίσθηση ότι είναι πιο μεγάλο.

Παρόλα αυτά, κατανοούμε πως είναι ανάγκη να υπάρχει ένα τραπεζάκι στο καθιστικό. Για το λόγο αυτό, τα γυάλινα τραπέζια έχουν γίνει τόσο δημοφιλή, ενώ θεωρούνται ιδανικά και για διακοσμήσεις σε μινιμαλιστικό ύφος.

 

3. Μεγάλος καθρέφτης

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Ο καθρέφτης είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε σπίτι για τον πρακτικό σκοπό που καλύπτει. Ωστόσο, στα μικρά διαμερίσματα έχει διπλό στόχο. Ο πρώτος στόχος είναι να αντικατοπτρίζει το είδωλο σου και ο δεύτερος είναι να αντικατοπτρίζει το γύρω χώρο.

Χάρη στην ιδιότητα του αυτή, κάνει το δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο από αυτό που είναι, δημιουργώντας μια οπτική ψευδαίσθηση. Φυσικά, η ψευδαίσθηση αυτή είναι πάρα πολύ χρήσιμη, γιατί κάνει το δωμάτιο να μοιάζει και πιο ευρύχωρο, λύνοντας ένα μέρος του προβλήματος σου.

Με άλλα λόγια, ο καθρέφτης δε μπορεί να λύσει πραγματικά το πρόβλημα του περιορισμένου χώρου στο διαμέρισμα σου. Μπορεί, όμως, να σε κάνει να δεις το διαμέρισμα με άλλο μάτι και ίσως, να ξεχάσεις ότι έχει περιορισμένη χωρητικότητα.

 

4. Πάσο κουζίνας

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο, το οποίο παραδοσιακά είναι πιο μικρό από το σαλόνι. Συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της μικρής κουζίνας, ακόμα κι αν το διαμέρισμα στο σύνολο του είναι μεγάλο.

Για μια μικρή κουζίνα, το πάσο είναι ιδανική λύση για να αποφύγεις την τραπεζαρία. Αρκεί το πάσο να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορείς να καθίσεις εκεί να απολαύσεις το γεύμα σου. Όμως, η χρήση του δεν τελειώνει εκεί.

Πάνω στο πάσο της κουζίνας μπορείς να ακουμπάς διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως κλειδιά, έτσι ώστε να μη χάνονται. Ακόμα, λειτουργεί σαν διαχωριστικό με το σαλόνι, αν το σαλόνι και η κουζίνα δε χωρίζονται από τοίχο. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για να σκεφτείς πολύ σοβαρά να βάλεις πάσο στη μικρή κουζίνα σου.

 

5. Ανοιγόμενα έπιπλα τραπεζαρίας

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Θέλεις να βάλεις μια μικρή τραπεζαρία στην κουζίνα σου, χωρίς να γίνεται ενοχλητική, όταν δεν τη χρειάζεσαι; Η λύση για σένα είναι τα ανοιγόμενα έπιπλα.

Με άλλα λόγια, χρειάζεσαι ένα τραπέζι που ανοίγει και κλείνει εύκολα, αλλά και καρέκλες με τις ίδιες ιδιότητες. Το θετικό σημείο σε αυτή την ιδέα είναι, πως τα ανοιγόμενα έπιπλα έχουν αρκετά λογικές τιμές και συνήθως είναι πιο οικονομικά από τα σταθερά έπιπλα.

Ταυτόχρονα, σου δίνουν τη δυνατότητα να τα μετακινείς εκεί που τα χρειάζεσαι για το σκοπό που τα χρειάζεσαι. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι, ότι συνήθως υστερούν σε άνεση. Μια ανοιγόμενη καρέκλα τείνει να είναι πιο άβολη, σε σχέση με μια σταθερή καρέκλα. Ωστόσο, το πρόβλημα λύνεται με τη χρήση μαξιλαριών.

 

6. Κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Το κρεβάτι είναι το μοναδικό έπιπλο του υπνοδωματίου, που δε μπορεί να λείψει από το χώρο. Ωστόσο, τείνει να είναι και το πιο ογκώδες έπιπλο στο χώρο και γενικά από τα πιο ογκώδη έπιπλα στα μικρά διαμερίσματα. Α

υτό που χρειάζεσαι, είναι ένα κρεβάτι που να εξυπηρετεί και άλλο σκοπό, πέρα από τον προφανή του να κοιμάσαι σε αυτό. Πώς θα σου φαινόταν ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο;

Στο χώρο αυτό, μπορείς να βάζεις ρούχα που δε χρησιμοποιείς αυτό τον καιρό, ή και άλλα αντικείμενα που δε χρειάζεσαι κάθε μέρα. Έτσι, εξοικονομείς πολύτιμο χώρο από ντουλάπια και τακτοποιείς τα πράγματα σου, όπως πρέπει.

 

7. Εντοιχισμένη ντουλάπα

7 Must έπιπλα για ένα πιο άνετο μικρό διαμέρισμα!

Η ιδέα αυτή είναι αρκετά κλασική για υπνοδωμάτια, αλλά είχες σκεφτεί πως μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους χώρους του διαμερίσματος;

Είναι αλήθεια, πως ο εντοιχισμός των ντουλαπιών, αλλά και των οικιακών συσκευών, μπορεί να εξοικονομήσει πολύ χώρο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά διαμερίσματα, έτσι ώστε να παραμένουν άνετα και βολικά.

Μπορείς να εντοιχίσεις τη ντουλάπα στο υπνοδωμάτιο σου, ή στην είσοδο του σπιτιού. Ακόμα, μπορείς να εντοιχίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης χώρου στο διαμέρισμα σου.

 

Από τη Δάφνη Γεωργαδάκη
Διαβάστε επίσης

Close