Μύθοι και αλήθειες για το ”κακό” μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες αλλά και ο ήλιος

Μύθοι και αλήθειες για το ”κακό” μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες αλλά και ο ήλιος

Ζούμε πλέον σε μια εποχή όπου είμαστε διαρκώς μπροστά από μια οθόνη, είτε για λόγους κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης και διασκέδασης είτε για λόγους τηλε-εκπαίδευσης και τηλε-εργασίας και αυτό πια και λόγω της πανδημίας γίνεται ολοένα και περισσότερο μέρος της ζωής μας.

Σκεφτείτε πως ακόμη και τώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο είστε μπροστά από κάποια ψηφιακή οθόνη.
Και σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι οθόνες εκπέμπουν μπλε ακτινοβολία η οποία προκαλεί διαταραχές στην όραση και στον ύπνο και λογικό είναι να έχετε θορυβηθεί. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Πρέπει να ανησυχούμε;

Σύμφωνα με νέες μελέτες η ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι οθόνες, είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με αυτή που εκπέμπεται από τη φυσική πηγή μπλε φωτός, δηλαδή τον ήλιο. Ο ήλιος είναι η πιο έντονη και δυνατή πηγή μπλε φωτός που υπάρχει. Είναι όμως κακό αυτό και θα έπρεπε να ανησυχούμε;

Κάθε άλλο, η ηλιακή μπλε ακτινοβολία που λαμβάνουμε από τον ήλιο είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο γιατί ρυθμίζει τον κιρκαδικό μας ρυθμό, το βιολογικό μας ρολόι δηλαδή που αφορά στον κύκλο του ύπνου μας, αυξάνει την εγρήγορση μας, βοηθάει τη μνήμη μας, τη γνωστική μας λειτουργία και συμβάλει σημαντικά στην καλή διάθεση και επομένως συνολικά στο “ευ ζην” μας.

Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν, ότι η ανεπαρκής έκθεση των παιδιών μας στο ηλιακό φως, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της όρασής τους αλλά και την ανάπτυξή τους στο σύνολο.
Καταλήγουμε λοιπόν, στο ότι η μπλε ακτινοβολία, όπως αναφέρθηκε πριν βρίσκεται παντού γύρω μας. Η επίδραση της στον άνθρωπο και στην όραση του θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης στην επιστημονική κοινότητα. Λόγω έλλειψης όμως στοιχείων, η λήψη προληπτικών μέτρων κατά του μπλε φωτός, θα μπορούσε να είναι πιο επιβλαβής από το ίδιο το μπλε φως.

Βλάπτουν τελικά τα μάτια οι ψηφιακές οθόνες και αφού δε φταίει το μπλε φως τότε τι πρέπει να προσέξουμε;

Τα συμπτώματα της οπτικής κόπωσης που βιώνουμε μετά από παρατεταμένη χρήση των οθονών, δεν συνδέονται με το μπλε φως αλλά με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε. Καθημερινά, οι αποστάσεις που χρησιμοποιούμε την όρασή μας ολοένα και μικραίνουν λόγω της παραμονής μας σε κλειστούς χώρους και κυρίως λόγω των μικρών χαρακτήρων και εικόνων που εμφανίζονται στις ψηφιακές οθόνες.

Επίσης, μεγάλο ποσοστό ατόμων δηλώνει ενόχληση από τη φωτεινότητα των οθονών, 3 στα 4 άτομα υποφέρουν από κουρασμένα μάτια, πονοκέφαλο, ή γενική δυσφορία γύρω από τον αυχένα και τους ώμους.

Μύθοι και αλήθειες για το ”κακό” μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες αλλά και ο ήλιος

Εάν θέλετε να μετριάσετε τυχόν ενοχλήσεις που νιώθετε από τη χρήση των οθονών, σας συμβουλεύω να εφαρμόστε τα παρακάτω tips:

• Εφαρμόστε την τακτική 20-20-20: αφήστε το βλέμμα σας ελεύθερο, να κοιτάξει σε βάθος 6 μέτρων (20 πόδια) για 20 δευτερόλεπτα, κάθε 20 λεπτά.

• Προσαρμόστε τη θέση σας και τον υπολογιστή σας ώστε τα μάτια σας να απέχουν περίπου 60 εκατοστά από την οθόνη και τοποθετήστε την έτσι ώστε να κοιτάτε ελαφρώς προς τα κάτω.

• Αποφύγετε τους Φακούς Επαφής και βλεφαρίστε συχνά: όταν βρίσκεστε μπροστά σε οθόνη προτιμάτε να φοράτε τα γυαλιά σας και μη ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας όσο συχνότερα μπορείτε για να αποφύγετε την ξηροφθαλμία.

• Μείνετε ενυδατωμένοι: χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα όποτε αισθάνεστε τα μάτια σας στεγνά και πίνετε πολύ νερό για να διατηρήσετε όλο το σώμα σας ενυδατωμένο, ειδικά εάν βρίσκεστε σε ξηρό περιβάλλον γραφείου (κλιματισμός και θέρμανση).

• Ρυθμίστε τον φωτισμό και την αντίθεση της οθόνης ώστε να μην είναι πιο φωτεινή από τον περιβάλλοντα χώρο και χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο ματ οθόνης για να μειώσετε το θάμπωμά της.

• Κάντε το διάλειμμα της οθόνης: είτε έχετε να ολοκληρώσετε κάποια σοβαρή εργασία είτε απλά χαλαρώνετε μπροστά στην οθόνη, είναι απαραίτητο να κάνετε συχνά διαλείμματα από τη χρήση της.

Τελικά τα “Γυαλιά Υπολογιστή” με φίλτρο για το μπλε φως αξίζουν τον κόπο;

Η Αμερικανική ακαδημία Οφθαλμολογίας σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν, ανακοίνωσε ότι η χρήση γυαλιών οράσεως με φίλτρο Blue Block που απορροφά τη μπλε ακτινοβολία, δεν παρέχουν καμία βελτίωση στην προσαρμοστική ικανότητα των ματιών, δεν ανακουφίζουν από τα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών, δεν συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας της ωχράς κηλίδας, ούτε βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Καθώς λοιπόν δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία ότι η ποσότητα του μπλε φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αυτή του “τεχνητού” μπλε φωτός από τη χρήση ψηφιακών συσκευών, είναι επιβλαβής για την όραση δε συστείνεται η χρήση γυαλιών οράσεως με Βlue Βlock φίλτρα.

Ωστόσο, υπάρχουν επιλογές προηγμένων οφθαλμικών φακών που μειώνουν τη δυσφορία και την οπτική κόπωση που προκαλείται από τη χρήση της οθόνης.

Φακοί σχεδιασμένοι για άνετη όραση μπροστά στην οθόνη:

Η ζωή μας online δημιουργεί νέες οπτικές ανάγκες! Οι καινοτόμοι αυτοί φακοί έχουν σχεδιαστεί με τεχνολογία κατανομής της διοπτρικής δύναμης στο κάτω μέρος του φακού, εκεί όπου τα μάτια χρειάζεται να προσαρμόζονται πιο έντονα και επανειλημμένα, για να εστιάζουν στις κοντινές και μεταβλητές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων συσκευών και των όλο και μικρότερων χαρακτήρων που εμφανίζονται σε αυτές. Απευθύνονται σε ηλικίες από 20 εώς 50 ετών και μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και αν κάποιος δεν χρειάζεται μακρινή διόρθωση.
Επιπλέουν προστατεύουν από τη UV και φιλτράρουν επιλεκτικά το μπλε φως επιτρέποντας το ευεργετικό του φάσμα να διαπερνά τον φακό.

Μύθοι και αλήθειες για το ”κακό” μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές οθόνες αλλά και ο ήλιοςTransitions -Φωτοχρωμικοί φακοί προηγμένης τεχνολογίας:

Οι φακοί αυτοί προσφέρουν ξεκούραστη και διαυγή όραση καθώς μειώνουν το θάμβος και την οπτική κόπωση χάρη στην ιδιότητά τους να προσαρμόζονται αυτόματα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού. Από σκούροι φακοί στους εξωτερικούς χώρους επανέρχονται σε πλήρως διαφανείς σε εσωτερικούς. Παράλληλα αποκόπτουν στο 100% την UV ακτινοβολία και μέρος του μπλε φωτός. Μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε σκελετό ανάλογα με το στυλ του καθενός. Διατίθονται επίσης και σε πλάνο εάν δεν υπάρχει ανάγκη διόρθωσης της όρασης.

Στοιχεία από: aao.org

Βρείτε επώνυμα και οικονομικά γυαλιά οράσεως καθώς και φακούς επαφής online στο Cosmoptical.gr.

 

Έλσα Δημίου  Οπτικός – Οπτομέτρης. Cosmoptical.gr

 

E: [email protected]
T: +30 682079888
FB: /cosmoptical
Instagram: /cosmoptical

Διαβάστε επίσης

Close