Πώς να συμπαρασταθείς σε ένα φίλο που χρειάζεται βοήθεια

Πώς να συμπαρασταθείς σε ένα φίλο που χρειάζεται βοήθεια

Ορισμένες φορές είναι πραγματικά δύσκολο να ξέρεις πως να σταθείς απέναντι σε μια συναισθηματική κρίση ενός στενού σου φίλου. Είτε αυτό πρόκειται για ένα χωρισμό, μία απόλυση, είτε για το θάνατο ενός αγαπημένου του προσώπου. Μπορεί να θέλεις να του δώσεις την καλύτερη δυνατή υποστήριξη, αλλά δε ξέρεις ποιες είναι οι σωστές λέξεις.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορούμε να μπούμε στη θέση του φίλου μας και πάνω από όλα να είναι αυτός σε θέση να δεχτεί βοήθεια και υποστήριξη. Ειδάλλως, είναι πολύ πιθανό να τον απομακρύνει.

Ακολουθούν 5 τρόποι για να προσεγγίσεις ένα φίλο σου που βρίσκεται σε συναισθηματική κρίση…

 

Πέρασε χρόνο μαζί του. Όταν δεν ξέρεις τι πρέπει να πεις ή τι πρέπει να κάνεις, πολύ πιθανό να μη χρειάζεται. Καμιά φορά, η παρουσία σου και μόνο είναι σημαντική. Δείξε στο φίλο σου ότι είσαι εκεί γι’ αυτόν.

Άκουσέ τον. Μπορεί ο φίλος σου να θέλει να μιλήσει ξανά και ξανά για το πρόβλημά του. Ακόμα κι αν σε κουράζει το να ακούς συνεχώς το ίδιο, είναι σημαντικό να είσαι παρόν και να τον καταλαβαίνεις.

Προσπέρασε τα κλισέ. Για κάθε πρόβλημα, υπάρχουν ένα σωρό ατάκες που λέμε για να απαλύνουμε τον πόνο του άλλου, αλλά στην πραγματικότητα δε βοηθάνε καθόλου. Είναι προτιμότερο να πεις “Δεν ξέρω τι πρέπει να πω”, παρά να πεις “Όλα θα πάνε καλά” ή “Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές…”.

Ζήτα βοήθεια. Εσύ είσαι αυτός που πρέπει να βοηθήσει, αλλά αν δεν ξέρεις το πως καλό είναι να ρωτήσεις. Ρώτησε το φίλο σου πώς μπορείς να τον βοηθήσεις ή τι να κάνεις για να νιώσει καλύτερα και κάνε το. Θα το εκτιμήσει πολύ.

Βοήθησε έμπρακτα. Ανάλογα με το πρόβλημα που έχει ο φίλος σου, μπορεί να δυσκολεύεται να διαχειριστεί ακόμα και καθημερινές ανάγκες, όπως το να πάει το σκύλο βόλτα, να βάλει πλυντήριο, να μαγειρέψει, κλπ. Προθυμοποιήσου να τα κάνεις εσύ γι’ αυτόν. Ο φίλος σου θα το θυμάται και θα σου είναι πάντα ευγνώμων!

Διαβάστε επίσης

Close