Σπατάλη Τροφίμων: Δεν θες να πετάς το φαγητό σου... μέρος β΄

Σπατάλη Τροφίμων: Δεν θες να πετάς το φαγητό σου… μέρος β΄

Συνεχίζοντας το άρθρο μας…

Προσδιόρισε το Μέγεθος της Μερίδας σου
Αρχικά πρέπει να σου αναφέρω πως το μέγεθος της μερίδας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη φυσική δραστηριότητα και διάφορους άλλους παράγοντες.

Έτσι, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό γνωρίζεις τις σωστές ποσότητες για εσένα αλλά και τις ενδεικτικές συστάσεις μερίδων ανά ομάδα τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υποεκτιμάς την ποσότητα φαγητού που βάζεις στο πιάτο σου και συνεπώς δε θα οδηγείσαι ούτε στην υπερφαγία, ούτε στην σπατάλη φαγητού.

Χρήσιμο Tip
Χρησιμοποίησε μικρότερο πιάτο για τα κυρίως γεύματα σου (όχι περισσότερο από 25 εκατοστά διάμετρο) ώστε να μοιάζει γεμάτο πιο εύκολα και να μη βάζεις περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεσαι.

Στον πίνακα που ακολουθεί έχω συγκεντρώσει για εσένα τις κυριότερες ομάδες τροφίμων και την αντιστοιχία τους σε μία μερίδα σύμφωνα με τους Εθνικούς Διατροφικούς μας Οδηγούς.

Σπατάλη Τροφίμων: Δεν θες να πετάς το φαγητό σου... μέρος β΄

Είμαι βέβαιος ότι αν σταματήσεις να αγοράζεις, να μαγειρεύεις και να σερβίρεις στο πιάτο σου περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα θέλεις ή χρειάζεσαι, θα σε βοηθήσει αρκετά για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων. Εάν, ωστόσο, συνεχίζεις να καταλήγεις με περισσότερο φαγητό στην κουζίνα σου θα μοιραστώ μαζί σου μερικές, ακόμη, συμβουλές για να σε βοηθήσω περισσότερο.

Γίνε η αλλαγή που θες μέσα από τη Διατροφή

Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας, θα μπορούσαν επίσης ν’ αλλάξουν κι οι τάσεις στον κόσμο
είναι ένα από τα ρητά του Μαχάτμα Γκάντι.

Και αφού πήρες μία ιδέα για το πως να περιορίσεις τη σπατάλη στις αγορές και τις μερίδες σου, σε αυτή την ενότητα θα σου παρουσιάσω συνοπτικά, κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Γίνε φίλος/ φίλη με τον καταψύκτη
H Κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους διατήρησης τους και έχει ελάχιστους περιορισμούς, καθώς η πλειοψηφία των τροφίμων δε θα εμφανίσει πρόβλημα στην κατάψυξη. Μιλώντας με παραδείγματα, μπορείς να τοποθετήσεις τα χόρτα που είναι πολύ μαλακά για να χρησιμοποιηθούν στην αγαπημένη σου σαλάτα σε σακούλες ή δοχεία που είναι ασφαλή για καταψύκτες και να τα προσθέσεις αργότερα σε smoothies και άλλες συνταγές.

Επίσης, μπορείς να συνδυάσεις βότανα που περίσσεψαν με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο σκόρδο και στη συνέχεια να βάλεις το μείγμα σε παγοθήκες στην κατάψυξη, για μια εύχρηστη και νόστιμη προσθήκη σε πολλά πιάτα.

Επαναχρησιμοποίησε το φαγητό και μη το πετάς
Δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις το φαγητό που περίσσεψε, ενώ μπορείς να το καταναλώσεις κάποια άλλη χρονική στιγμή της ημέρας. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να καταναλώσεις το μεσημεριανό που περίσσεψε ως βραδινό. Αν πρόκειται για αρκετά μεγάλη ποσότητα μπορείς να φας την επόμενη μέρα και πάλι ως μεσημεριανό. Ακόμα και αν δε θέλεις να φας το ίδιο φαγητό υπάρχουν λύσεις!

Βάλε τη φαντασία σου (ίσως και τις μαγειρικές σου ικανότητες) να δουλέψουν και χρησιμοποίησε τα περισσεύματα σου για μία άλλη συνταγή. Αν δε προτίθεσαι να μαγειρέψεις και πάλι μπορείς να αξιοποιήσεις το φαγητό που περίσσεψε. Υπάρχουν και οι απλές λύσεις, στις οποίες ταιριάζουν πολλά υλικά, όπως μια πιο ασυνήθιστη σαλάτα ή ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής και διάφορα υλικά.

Για παράδειγμα, αν περίσσεψε σαλάτα από χθες, μπορείς να ξεπλύνεις τα λαχανικά και να φτιάξεις νόστιμες σούπες, γέμιση για πίτα ή σάλτσα λαχανικών. Τα απομεινάρια της σαλάτας σου, λοιπόν, μπορούν να μετατραπούν σε ένα άλλο νόστιμο και θρεπτικό γεύμα!

Δώρισε όσα φαγητά περίσσεψαν σε κάποιον που τα έχει ανάγκη
Σε περίπτωση που περίσσεψαν φαγητά και δε θέλεις να τα αποθηκεύσεις για κάποια άλλη στιγμή, μπορείς να τα δώσεις σε κάποιον που τα έχει ανάγκη.

Αναζήτησε τοπικά συσσίτια ή οργανισμούς που μπορείς να απευθυνθείς για να δώσεις το φαγητό σου ή απλά άφησέ το σε κάποια σημείο που ξέρεις πως θα το βρει ένα αδέσποτο ζωάκι που επίσης το έχει ανάγκη. Ακόμα και αν καμία από αυτές τι λύσεις δε σου ταιριάζει καθώς δεν υπάρχουν τοπικοί οργανισμοί ή αδέσποτα στην περιοχή σου, μπορείς πάντα να μοιραστείς το γεύμα που προέκυψε μεγαλύτερο από ότι υπολόγιζες με έναν φίλο ή με έναν γείτονά σου.

Διάλεξε τα “άσχημα” και “περίεργα” λαχανικά και φρούτα
Τα φρούτα και λαχανικά με παράξενο σχήμα, ή τα λίγο πιο ώριμα απορρίπτονται συχνά επειδή δεν πληρούν τα πρότυπα των καταναλωτών. Μην ανησυχείς έχουν την ίδια γεύση και σίγουρα δεν είναι κακής ποιότητας, επειδή έτυχε να φύτρωσαν με λίγο πιο διαφορετικό σχήμα. Όσον αφορά στα ώριμα φρούτα, επίλεξέ τα για smoothies, χυμούς και επιδόρπια.

Βέβαια, οι προτιμήσεις των καταναλωτών δε σταματάνε μόνο στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά βασίζονται και στην ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό, αν ξέρεις ότι θα καταναλώσεις σύντομα το τρόφιμο που αγοράζεις, μπορείς να προτιμήσεις ένα προϊόν με κοντινότερη ημερομηνία λήξης που πιθανότατα θα καταλήξει στα σκουπίδια.

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία
Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού υπάρχουν εφαρμογές που μέσω μίας πλατφόρμας προσφέρουν φαγητό που έχει περισσέψει σε μειωμένες τιμές ή συγκεντρώνουν φαγητό προς δωρεά.

Κομποστοποίησέ το
Μια ακόμα λύση, είναι να τοποθετήσεις, ό,τι περίσσεψε ή χάλασε σε κάποιον ειδικό κάδο για κομποστοποίηση. Με αυτή τη διαδικασία, μετατρέπεις τα σκουπίδια σε φυσικό λίπασμα (κομπότ), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλάστρες ή στον κήπο σου. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τα σκουπίδια που θα πετάξεις σε κάδο απορριμμάτων, αλλά και τη χρήση χημικών λιπασμάτων.

Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να το κάνεις μόνος/η στο σπίτι, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποια εταιρεία. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις τα υπολείμματα σε έναν από τους καφέ κάδους που υπάρχουν στο δήμο που μένεις.

Τι να κρατήσεις για την Σπατάλη Τροφίμων
Η σπατάλη τροφίμων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους και για αυτό πρέπει να αλλάξουμε κάποιες ιδέες και συνήθειες μας. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να πετάμε το φαγητό, ενώ υπάρχουν τόσοι τρόποι για να το χρησιμοποιήσουμε.

Στο συγκεκριμένο οδηγό, αναλύσαμε αρκετούς από αυτούς αλλά δεν παύουν να αποτελούν απλά γενικές συστάσεις. Για εξατομικευμένες συμβουλές και ένα διατροφικό πλάνο που δε θα σε οδηγήσει σε σπατάλη τροφίμων παρέχοντας σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στις ποσότητες που τα χρειάζεσαι, θα είναι χαρά μου να συνεργαστούμε δια ζώσης στο Παγκράτι είτε σε μία online συνεδρία. Ανυπομονώ να σε γνωρίσω!

Αν θέλετε, μεταφερθείτε στο α΄μέρος του άρθρου…

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Πηγή: diaitologos.com

Διαβάστε επίσης

Close