Τρόποι για να κάνεις τα τρόφιμα να παραμείνουν φρέσκα

Τρόποι για να κάνεις τα τρόφιμα να παραμείνουν φρέσκα

Πηγαίνεις στο super market με μια λίστα και τις καλύτερες προθέσεις, αγοράζοντας κάθε είδους φρέσκα τρόφιμα, τυριά, ψωμί, αλλαντικά – και στη συνέχεια, χωρίς καμία ντροπή, μια- δύο εβδομάδες αργότερα, πετάς μερικά από αυτά. Όχι μόνο πετάς φαγητό που θα μπορούσε να έχει καταναλωθεί, αλλά βλέποντας μακροπρόθεσμα, όλο αυτό κάνει κακό και στην τσέπη σου.

Μερικές φορές φαίνεται μόνο σαν ένας ακόμα ατυχής, αλλά αναπόφευκτος κανόνας της ζωής που δε θα μπορέσεις ποτέ να αποφύγεις. Αν, όμως, γνωρίζεις πως μπορείς να αποθηκεύσεις τα προϊόντα που αγοράζεις ώστε να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο διάστημα, ίσως το φαινόμενο να μη σου μοιάζει τόσο απελπιστικό και αναπόφευκτο. Οι 6 τρόποι που ακολουθούν, θα σου δείξουν πως να κάνεις τα τρόφιμά σου να μη χάνουν τη φρεσκάδα τους για περισσότερο διάστημα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μετά θα πρέπει να τα φας όλα σε μια μέρα …

 

1) Τύλιξε τα λαχανικά σε χαρτοπετσέτα

Η υγρασία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, ο εχθρός της φρεσκάδας. Φυσικά, δεν θέλεις το φαγητό σου να στεγνώσει πάρα πολύ (το αποξηραμένο μαρούλι δεν κάνει και την καλύτερη σαλάτα …), αλλά η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει τα πράγματα να γίνουν ζουμερά (με την κακή έννοια), να αναπτυχθεί μούχλα και πολλά άλλα. Για να αποφευχθεί αυτό, τοποθέτησε τα φρέσκα λαχανικά σε μια χαρτοπετσέτα πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Η χαρτοπετσέτα απορροφά οποιαδήποτε υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι τα λαχανικά σου θα παραμείνουν χωρίς λάσπη (τουλάχιστον για λίγο).

 

2) Αποθήκευσε τα βότανα/μυρωδικά σε ένα ποτήρι νερό
Εάν είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που ποτέ δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν όλο το μαϊντανό, το κόλιανδρο ή τον άνηθο που αγοράζουν, δεν είσαι σίγουρα μόνος/η σε αυτό. Θα αγοράσεις ένα ματσάκι μαϊντανό για μια συνταγή που απαιτεί δύο κουταλιές της σούπας, αφήνοντας τα υπόλοιπα να μαλακώσουν στο πίσω μέρος του ψυγείου μέχρι να -τελικά- να το πετάξεις. Τα βότανα είναι πολύ χρήσιμα και υπέροχα, γιατί είναι χρησιμεύουν σε πολλά, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν τα αποθηκεύουν σωστά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσεις τα βότανα για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους είναι να τα τοποθετήσεις σε όρθια θέση σε ένα ποτήρι νερό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα δοχείο μέτρησης υγρών γι ‘αυτό, ή απλά ένα ψηλό ποτήρι. Τοποθέτησε μια πλαστική σακούλα χαλαρά πάνω στην κορυφή και βάλ’το στο ψυγείο.

 

3) Αποθήκευσε τα προϊόντα σωστά

Πάμε όλοι μαζί: “Δεν είναι όλα τα τρόφιμα για το ψυγείο!!!”. Ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες και μερικά φρούτα δεν χρειάζονται ψύξη. Επιπλέον, ορισμένα τρόφιμα δεν πρέπει να αποθηκεύονται κοντά το ένα με το άλλο. Όπως παρατηρήθηκε σε έρευνες, μερικοί καρποί απελευθερώνουν ένα αέριο που ονομάζεται αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη φρεσκάδα άλλων κοντινών προϊόντων. Εξαιτίας αυτού, δεν πρέπει να κρατούνται τα μήλα, αβοκάντο, μπανάνες και ροδάκινα (μεταξύ άλλων καρπών) κοντά σε άλλα φρούτα και λαχανικά. Καλύτερα να τα αποθηκεύσεις ξεχωριστά και να τα διατηρήσεις όλα και με καλή γεύση. Επίσης, επιβεβαιώσου ότι το ψυγείο και ο καταψύκτης σου έχουν ρυθμιστεί στις σωστές θερμοκρασίες. Το ψυγείο δεν πρέπει να τοποθετείται πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης θα πρέπει να ρυθμιστεί στο 0. Αυτό κρατάει το φαγητό έξω από τη λεγόμενη “ζώνη κινδύνου θερμοκρασίας”, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια των τροφίμων.

 

4) Ξέπλυνε τα μούρα/βατόμουρα με βινεγκρέ ξυδιού

Τα μούρα είναι ένας από τα πιο συνηθισμένα θύματα όταν πρόκειται για χαλασμένα τρόφιμα σε μικρό διάστημα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Εάν φτιάξεις ένα διάλυμα από λευκό ξίδι και νερό και το χρησιμοποιήσεις για να ξεπλύνεις τα μούρα σου, δεν θα σκοτώσεις μόνο οτιδήποτε ακατάλληλο για τα φρούτα, αλλά θα βοηθήσεις επίσης στην απομάκρυνση των ρύπων. Δοκίμασέ το με βατόμουρα, μύρτιλλα και φράουλες, αλλά όχι σμέουρα – είναι πολύ ευαίσθητα για αυτήν την τεχνική.

 

5) Αποθήκευσέ τα βρώμικα

Εκτός από τα μουροειδή που προαναφέραμε. Κατά τα άλλα, αποθηκεύοντας τα προϊόντα χωρίς πλύσιμο, μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις τα φαγητά σου πολύ καλά για μεγαλύτερο διάστημα. Αν πλύνεις τα προϊόντα σου πριν την αποθήκευση, μπορεί να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να σε κάνουν να αρρωστήσεις λόγω της συνιστώσας υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό σου μπορεί να χαλάσει ταχύτερα.

 

6) Βάλε τα φρέσκα λαχανικά πίσω από τα παλιά

Εάν επιστρέψεις στο σπίτι και αποθηκεύσεις όλες τις νέες αγορές σου στο μπροστινό μέρος του ψυγείου, των ντουλαπιών ή του καταψύκτη, τότε τα παλιότερα μπορούν εύκολα να χαθούν και να ξεχαστούν στο πίσω μέρος.

 

Διαβάστε επίσης

Close