12 λόγοι που αισθάνεσαι συνεχώς εξάντληση

12 λόγοι που αισθάνεσαι συνεχώς εξάντληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα θεωρούσαν την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας να είναι μια μεγάλη υπόθεση. Πολλές φορές, δεν είναι. Αλλά εάν η υπνηλία σου, όμως, συνεχίζεται και αποτρέπει την ομαλή λειτουργία της καθημερινής σου ζωής, ίσως είναι καιρός να επισκεφθείς τον γιατρό.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κούραση και την υπνηλία σου. Είναι πιθανό να μην έχεις αρκετό ύπνο εξαιτίας ενός άλλου προβλήματος υγείας, όπως η άπνοια ύπνου ή η ναρκοληψία. Ο γιατρός μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις την αιτία της κούρασης και πώς να το διαχειριστείς.

Εδώ σου δίνουμε 12 πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένος/η όλη την ώρα.

 

Δίαιτα

Εάν αυτό το διάστημα ακολουθείς κάποια δίαιτα που δεν σου έχει συστήσει κάποιος ειδικός ή λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων δεν τρέφεσαι σωστά, πολύ πιθανό να παρακάμπτεις σημαντικά γεύματα της ημέρας ή τροφές απαραίτητες που σου δίνουν ενέργεια. Αν συμβαίνει κάτι από αυτά, καλό είναι να το κοιτάξεις και να αρχίσεις να ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε πρωτεΐνες και άλλες τροφές – πηγές ενέργειας, που θα σου συστήσει ένας διατροφολόγος.

 

Ανεπάρκεια βιταμινών

Αν νιώθεις πολύ συχνά κούραση και παρατηρείς μαύρους κύκλους στα μάτια σου, ενώ κοιμάσαι και τρέφεσαι καλά, πολύ πιθανό να σου λείπουν κάποιες βιταμίνες. Ειδικά το χειμώνα, τα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D και Β12 είναι πολύ τακτικό φαινόμενο. Καλό είναι να κάνεις εξετάσεις αίματος και να πάρεις τα συμπληρώματα που θα σου προτείνει ο γιατρός σου.

 

Έλλειψη ύπνου

Πολλές φορές, κυρίως όταν βρισκόμαστε στη δεκαετία των 20, ο ύπνος που κάνουμε δεν είναι πάντα καλός. Τι εννοώ; Μπορεί να κοιμάσαι 8 ώρες την ημέρα όπως ξέρεις ότι είναι το σωστό, αλλά ο ύπνος σου να μην είναι ποιοτικός. Τα ξενύχτια και οι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη χαλάνε την ομαλή ροή του ύπνου μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχεις πέσει στο κρεβάτι σου μέχρι τη 01:00 και να απομακρύνεις όλες τις οθόνες (κινητό, Pc, TV) από μπροστά σου 2 ώρες πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου σου.

 

Παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Όσο περισσότερο βάρος μεταφέρεις, τόσο πιο σκληρά πρέπει να εργάζεται το σώμα για να ολοκληρώσει καθημερινές εργασίες όπως η ανάβαση στις σκάλες ή το καθάρισμα του σαλονιού. Ξεκίνα μια ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα ή το κολύμπι και σιγά σιγά αύξησε την ένταση, όσο σου επιτρέπει η αντοχή σου. Επίσης, βάλε στη διατροφή σου περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιόρισε την πρόσληψη ζάχαρης, junk food και λιπαρών τροφών.

 

Καθιστική ζωή

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ένας αδρανής και καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει το αίσθημα κόπωσης στις γυναίκες. Στην μελέτη συμμετείχαν εβδομήντα τρεις γυναίκες. Μερικοί από τους τρόπους ζωής των γυναικών έχρηζαν συστάσεις για τη σωματική άσκηση, ενώ άλλες δεν είχαν καθόλου σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι λιγότερο αδρανείς γυναίκες είχαν ένα σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο κόπωσης. Αυτό επιβεβαιώνει την ιδέα ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλει σε περισσότερη ενέργεια και δύναμη.

 

Στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ένταση μυών, προβλήματα στο στομάχι και κόπωση.
Όταν βρίσκεσαι υπό την επήρεια άγχους, το σώμα σου μπαίνει σε λειτουργία … πτήσης. Αυτό προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, η οποία προετοιμάζει το σώμα σου για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Σε μικρές δόσεις, αυτή η απόκριση είναι ασφαλής. Στην περίπτωση χρόνιας ή συνεχιζόμενης πίεσης, το σώμα αποκτά την αίσθηση της εξάντλησης. Μαθαίνοντας πώς να ελέγχεις το άγχος μπορείς να βελτιώσεις το επίπεδο ενέργειας σου. Ξεκίνα δημιουργώντας ρεαλιστικούς στόχους και εφαρμόζοντας αλλαγές στα πρότυπα σκέψης σου. Η σωστή αναπνοή και ο διαλογισμός μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος/η σε καταστάσεις άγχους.

 

Κατάθλιψη

Εδώ είναι απαραίτητη η συμβολή κάποιου ειδικού. Ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικό ή ένα φάρμακο κατά του άγχους. Μπορεί επίσης να επωφεληθείς από τις συνεδρίες με ένα ψυχολόγο. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας που βοηθά στη διόρθωση των αρνητικών προτύπων σκέψης που οδηγούν σε αρνητική διάθεση και κατάθλιψη.

 

Διαταραχές ύπνου

Μια διαταραχή ύπνου είναι μερικές φορές η υποκείμενη αιτία της κούρασης. Εάν το επίπεδο ενέργειας δεν βελτιωθεί μετά από λίγες εβδομάδες ή αφού κάνεις τις σωστές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, μίλα με το γιατρό σου. Μπορεί να χρειαστεί να δεις έναν ειδικό για ύπνο. Μια διαταραχή του ύπνου όπως η άπνοια ύπνου μπορεί να είναι η αιτία της κούρασης. Η άπνοια ύπνου είναι όταν η αναπνοή σου διακόπτεται ενώ κοιμάσαι. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος και το σώμα σου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο τη νύχτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλή συγκέντρωση και να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση μηχανής CPAP ή συσκευής από το στόμα για να διατηρείς τον ανώτερο αεραγωγό ανοιχτό ενώ κοιμάσαι.

 

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μπορεί να αισθάνεσαι κουρασμένος/η όλη την ώρα εάν πάσχεις από χρόνιο σύνδρομο κόπωσης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί εξαιρετική κόπωση που δεν βελτιώνεται με τον ύπνο. Η αιτία του είναι άγνωστη. Δεν υπάρχει κάποιο τεστ για την επιβεβαίωση της χρόνιας κόπωσης. Ο γιατρός σου πρέπει να αποκλείσει άλλα προβλήματα υγείας πριν κάνει αυτή τη διάγνωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει την εκμάθηση ενός τρόπου ζωής μέσα στους περιορισμούς της ασθένειας ή πως να περιθάλπτεις τον εαυτό σου. Η μέτρια άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα και να αυξήσεις την ενέργειά σου.

 

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία προκαλεί εκτεταμένο μυϊκό πόνο και ευαισθησία. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους μυς και τους μαλακούς ιστούς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση. Λόγω του πόνου, μερικοί άνθρωποι με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας και κόπωση. Λαμβάνοντας ένα απλό αναλγητικό μπορείς να βοηθήσεις στη βελτίωση του πόνου και του ύπνου. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι είχαν θετικά αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά, καθώς και με φυσιοθεραπεία και άσκηση.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Μερικές φορές, ένα φάρμακο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κούραση όλη την ώρα. Σκέψου πότε παρατήρησες για πρώτη φορά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ήταν περίπου όταν ξεκίνησες ένα νέο φάρμακο;
Ελέγξτε τις ετικέτες φαρμάκων για να δεις αν η κόπωση είναι μια από τις παρενέργειες. Αν ναι, συζήτησε το με το γιατρό σου. Μπορεί να είναι σε θέση να συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο ή να μειώσει τη δοσολογία σου.

 

Διαβήτης

Το να αισθάνεσαι κουρασμένος/η όλη την ώρα μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη. Όταν έχεις διαβήτη, το σώμα σου δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή σoυ και να σε κάνει να αισθάνεσαι κούραση και εξάντληση.
Δες έναν γιατρό για οποιαδήποτε ανεξήγητη κόπωση που δεν βελτιώνεται. Λάβε υπόψη ότι η κόπωση μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα άλλων ιατρικών καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Close