65 διάσημες δίαιτες. Ποια είναι όμως η σωστή για εσένα; (μέρος α')

65 διάσημες δίαιτες. Ποια είναι όμως η σωστή για εσένα; (μέρος α’)

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες εμφανίζονται στο διαδίκτυο, πολλές φορές μάλιστα χωρίς υπογραφή κάποιου επιστήμονα υγείας που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Κάποιες από αυτές βασίζονται σε ακραίες τεχνικές, ενώ αρκετές χαρακτηρίζονται από αποκλεισμό, πολλές φορές, ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο η επανάκτησή του μετά το τέλος της δίαιτας είναι γεγονός. Σας θυμίζει κάτι;

Γιατί όμως, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν μια δίαιτα από το διαιδίκτυο; Τα άμεσα αποτελέσματα που υπόσχονται είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί σε αυτή την επιλογή.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε το α’ μέρος με τις πρώτες 22 δίαιτες που κυκλοφορούν σήμερα, με τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία. Οι υπόλοιπες ακολουθούν στα αντίστοιχα άρθρα μας (μέρος β’), (μέρος γ’).

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι περισσότερο γνωστές δίαιτες.

1. Δίαιτα του pH
Στηρίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση τροφίμων μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία των επιπέδων του pH στο σώμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης υγείας.
Πρόκειται για μια φυτοφαγική κυρίως δίαιτα, καθώς περιέχει τρόφιμα που ευνοούν το «αλκαλικό» περιβάλλον δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Αντίθετα, αποθαρρύνει την κατανάλωση εκείνων που οδηγούν σε «όξινο» περιβάλλον όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτομικά.

Πλεονεκτήματα:
Αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής
Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης λίθων στους νεφρούς
Συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών

Άλλα πλεονεκτήματα χωρίς να έχουν αποδειχθεί στην πράξη
Μείωση της οστικής απώλειας και μυϊκής φθοράς
Αύξηση της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης
Μείωση συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων
Μείωση των πόνων στην πλάτη

Μειονεκτήματα:
Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης νεφρικής ανεπάρκειας (λόγω υψηλού μη φυσιολογικού pH)
Ακατάλληλη για άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή άλλες ασθένειες που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση, όπως διαβήτη

2. «Υγρές» Δίαιτες
Υποστηρίζει την κατανάλωση κυρίως τροφίμων που έχουν υδαρή μορφή όπως σούπες, χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα κ.α., ενώ αποτρέπει την κατανάλωση στερεών τροφίμων κατά την διάρκεια της ημέρας.
Οι δίαιτες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε νοσοκομεία και στους κατάλληλους ασθενείς (π.χ. σε άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργείο).

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης θρεπτικών συστατικών
Ζαλάδες, υπογλυκαιμίες, τριχόπτωση ή σιδηροπενία (λόγω μειωμένης πρόσληψης θερμίδων)
Προβλήματα στις κενώσεις (λόγω έλλειψης πρόσληψης φυτικών ινών)
Μείωση της μυϊκής μάζας (λόγω μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών)
Σε ορισμένες μελέτες παρατηρήθηκε αύξηση του βάρους και του λίπους

3. Δίαιτα GAPS
Αποτελεί δημιούργημα ομοιοπαθητικών και υπόσχεται ίαση από αυτάνοσα νοσήματα.

Πλεονεκτήματα
Ίαση από αυτάνοσα νοσήματα, χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να το επιβεβαιώνουν

Μειονεκτήματα
Αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης (λόγω αυξημένης κατανάλωσης ζωικού λίπους και μειωμένης ποσότητας λίπους από τις φυτικές πηγές)
Μειωμένη ενέργεια και λειτουργία του εντέρου (λόγω μειωμένης πρόσληψης σιτηρών)

4. Δίαιτα DASH
Πρόκειται για μια δίαιτα που έχει ως στόχο να μειώσει την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις και τη χοληστερόλη. Επικεντρώνεται περισσότερο στα μικροθρεπτικά συστατικά κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο καθώς και στις φυτικές ίνες.
Έχει αρκετά κοινά με τη Μεσογειακή Διατροφή, με κάποιες διαφορές όπως είναι η μεγαλύτερη σύσταση σε φρούτα και λαχανικά, η μικρότερη σύσταση σε νάτριο, ενώ απαγορεύει τα γλυκά και το κόκκινο κρέας.

Πλεονεκτήματα
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Απώλεια βάρους
Αποτελεί υγιεινή διατροφή και για μη υπερτασικά άτομα

Μειονεκτήματα
Δύσκολη υιοθέτηση λόγω των αυστηρών προδιαγραφών

5. Νέα Δίαιτα DASH
Διατηρώντας τη φιλοσοφία της αρχικής Δίαιτας DASH, στη Νέα Δίαιτα έρχεται να προστεθεί μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης (αυγό, ψάρι, άπαχο καθώς και κόκκινο κρέας και γαλακτομικά).

Πλεονεκτήματα
Ευκολότερος κορεσμός
Περισσότερο εύγευστο αποτέλεσμα
Ευκολότερη υιοθέτηση

6. Δίαιτα Banting
Πρόκειται για μια δίαιτα απώλειας βάρους που στηρίζεται στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων και στην αυξημένη πρόσληψη λίπους. Η δίαιτα αυτή πήρε το όνομα της από το δημιουργό της, τον William Banting έναν παχύσαρκο εργολάβο κηδειών. Ο ίδιος απογοητευμένος από τις πολλαπλές και ποικίλες προσπάθειές του να χάσει βάρος, θεώρησε πως η αιτία της αποτυχίας του ήταν η αυξημένη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο, όπως το γάλα, το βούτυρο, το ψωμί, οι πατάτες, η ζάχαρη και η μπύρα.

Πλεονεκτήματα
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
Απώλεια βάρους
Βελτίωση κάποιων μεταβολικών δεικτών

Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητας εμφάνισης έλλειψης μικροθρεπτικών συστατικών, εξαιτίας του αποκλεισμού πολλών ομάδων τροφίμων (όπως δημητριακών, φρούτων και κάποιων λαχανικών)
Αυξημένη παραγωγή αζώτου από την υψηλή παρουσία πρωτεϊνών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος

7. Κετογονική Δίαιτα
Στηρίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων (60%-90% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων.

Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων προέρχεται από τα λίπη και τις πρωτεΐνες, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας μεταβολικής διαδικασίας γνωστής ως κέτωσης, δηλαδή την παραγωγή κετονών. Οι κετόνες αποτελούν για τον εγκέφαλο το εναλλακτικό καύσιμο, που προέρχεται από το λίπος, αντί της εξαντλημένης γλυκόζης (της κύριας πηγής ενέργειας για τον οργανισμό που παράγεται από την κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων). Στόχος της δίαιτας αυτής, λοιπόν, είναι η «καύση» του ανεπιθύμητου λίπους, αναγκάζοντας τον οργανισμό να το μεταβολίσει για την παραγωγή ενέργειας.

Πλεονεκτήματα
Μεγαλύτερη απώλεια βάρους κατά τους πρώτους 3-6 μήνες σε σύγκριση με άλλους τύπους δίαιτας
Καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
Ευεργετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της επιληψίας
Θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία άλλων νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson και διαταραχές του ύπνου
Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής

Μειονεκτήματα
Συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν μέρες έως εβδομάδες όπως:

Πονοκέφαλος
Κούραση
Πείνα και ναυτία
Ευερεθιστότητα
Κακή ποιότητα ύπνου
Μειωμένη σωματική απόδοση
Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Δυσπεψία, δυσάρεστη αναπνοή
Μυϊκές κράμπες στα πόδια
Δυσκοιλιότητα
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Μακροχρόνιες επιπτώσεις
Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πετρών στους νεφρούς
Αυξημένος συσχετισμός με την εμφάνιση οστεοπόρωσης
Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (παράγοντας κινδύνου για την ουρική αρθρίτιδα)
Κετοξέωση (υψηλά επίπεδα κετονών) σε σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 επειδή δεν παράγουν ινσουλίνη (ορμόνη που αποτρέπει την υπερπαραγωγή κετονών)

8. Διατροφική Μέθοδος 5:2
Αποτελεί μια δίαιτα απώλειας βάρους που περιλαμβάνει εξαιρετικά μειωμένη πρόσληψη θερμίδων για 2 ημέρες (500 Κcal για τις γυναίκες και 600 Κcal για τους άνδρες), ενώ τις υπόλοιπες 5 ημέρες η πρόσληψη θερμίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του υπάρχοντος σωματικού βάρους. Συνοπτικά, πρόκειται για ένα μοντέλο «διακεκομμένης νηστείας».

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα
Απαραίτητη η καθοδήγηση από ειδικό
Ακατάλληλη για κάποιες ομάδες πληθυσμού όπως ασθενείς, εγκυμονούσες, θηλάζουσες, έφηβοι και παιδιά

9. Παλαιολιθική Δίαιτα
Πρόκειται για μια δίαιτα γρήγορης απώλειας βάρους. Περιλαμβάνει τρόφιμα που είχε στη διάθεση του ο κυνηγός-συλλέκτης της Παλαιολιθικής Εποχής. Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό 60-65%, ενώ τα φυτικής προέλευσης (μη επεξεργασμένα) αποτελούν το 35-40%.

Βασίζεται στο γεγονός ότι ενώ το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει αλλάξει και έχει αναπτυχθεί ραγδαία, το γαστρεντερικό μας σύστημα παραμένει προσαρμοσμένο στην Παλαιολιθική Εποχή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πλεονεκτήματα
Περιέχει χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών
Περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ειδικά Ω-3)
Αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
Βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα
Δύσκολη υιοθέτηση
Δεν αποτελεί ισορροπημένη και πλήρης διατροφή καθώς αποκλείει δυο μεγάλες ομάδες τροφίμων, τα γαλακτοκομικά και τα αμυλούχα

10. Ιατρική Δίαιτα Skardeil
Ο εμπνευστής της δίαιτας είναι ο Δρ. Τάουνερ ο οποίος ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού στο Σκάρσνταίηλ της Νέας Υόρκης (από όπου πήρε και το όνομα της η δίαιτα). Ο Δρ. Τάουνερ αφού μελέτησε τα μειονεκτήματα και τις ελλείψεις των άλλων διαιτητικών προγραμμάτων, θέλησε να δημιουργήσει μια δίαιτα απλή, αποτελεσματική, μικρής χρονικής διάρκειας που θα επέτρεπε στους ασθενείς να ελέγχουν το βάρος τους για μια ζωή.

Η Δίαιτα Skardeil αποτελεί μια στερητική και άλιπη δίαιτα πλούσια σε πρωιτεΐνη. Παρέχει μέχρι και 1000 θερμίδες ημερησίως με ποσοστό 43% σε πρωτεΐνες, 22,5% σε λίπη και 34,5% σε υδατάνθρακες.

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα (2 εβδομάδων)
Εύκολη υιοθέτηση
Εκπαιδεύει το διαιτώμενο να αποφεύγει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Παρουσιάζει καρδιοπροστατευτική δραση
Δεν περιλαμβάνει δυσεύρετα τρόφιμα

Μειονεκτήματα
Αυστηρή, δεν επιτρέπει την παραμικρή παρασπονδία
Προκαλεί αδυναμία, απώλεια αντοχής και ενεργητικότητας
Είναι μονότονη, στερητική δίαιτα που μπορεί να γίνει κουραστική για το διαιτώμενο
Αποκλείει βασικές ομάδες τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα όσπρια με αποτέλεσμα να μην καλύπτει όλες τις ανάγκες του οργανισμού σε διαλυτές φυτικές ίνες, φυτοστερόλες ακόμα και μακροθρεπτικά συστατικά
Κίνδυνος για αφυδάτωση, οστεοπόρωση, νεφροπάθεια, καταστροφή του ήπατος (λόγω μεγάλης ποσότητας ζωικών πρωτεϊνών)

11. Δίαιτα του Μεγάλου Πρωινού
Στηρίζεται στην κατανάλωση ενός πλούσιου πρωινού γεύματος πριν τις 9 το πρωί (που αγγίζει ακόμη και τις 800 θερμίδες) και υπόσχεται απώλεια έως και του 21% του αρχικού σωματικού βάρους. Υποστηρίζεται ότι με την κατανάλωση ενός τέτοιου πρωινού επιταχύνεται ο μεταβολισμός. Επιπλέον, ο οργανισμός εκμεταλλεύεται τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή όλες τις βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού σε διάστημα ενός 24ώρου.

Πλεονεκτήματα
Παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας
Βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού
Μειώνει την όρεξη
Μειώνει την κατανάλωση περιττών θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας

Μειονεκτήματα
Δεν είναι εύκολα προσαρμόσιμη στο πρόγραμμα κάθε διαιτώμενου
Οι προσλαμβανόμενες θερμίδες δεν κατανέμονται σωστά μέσα στην ημέρα, ώστε να έχουμε ένα συνεχή ρυθμό στον μεταβολισμό για να μπορεί να κάψει το ήδη αποθηκευμένο λίπος
Έρχεται σε αντίθεση με το μοτίβο «μικρά και συχνά γεύματα»
Πιθανή εκδήλωση προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, όπως δυσπεψία

12. Χορτοφαγική Δίαιτα
Όπως υποδηλώνει το όνομά της στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής κυρίως προέλευσης όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά , τα φρούτα, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της, ανάλογα με τον περιορισμό στην κατανάλωση ζωικής προέλευσης τροφίμων που θέτει κανείς. Για παράδειγμα, η Γαλακτοωοχορτοφαγική Δίαιτα επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτομικών προϊόντων και αυγών. Αντίθετα, η Γαλακτοχορτοφαγική περιλαμβάνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών αλλά αποκλείει το αυγό. Τέλος υπάρχουν και οι αυστηρά Χορτοφαγικές Δίαιτες που δεν επιτρέπουν κανένα προϊόν που παράγεται από τα ζώα.

Πλεονεκτήματα
Χαμηλός κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας
Χαμηλός κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
Ελάττωση της αρτηριακής πίεσης
Ελάττωση της ολικής χοληστερόλης αίματος
Βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος
Χαρίζει υγιές και νεανικό δέρμα
Δυνατά και λαμπερά μαλλιά

Μειονεκτήματα
Κίνδυνος ανεπάρκειας απαραίτητων αμινοξέων (αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός), λόγω έλλειψης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
Κίνδυνος έλλειψης ασβεστίου (για τους αυστηρά χορτοφάγους και ωοχορτοφάγους που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα)
Κίνδυνος έλλειψης σιδήρου
Κίνδυνος έλλειψης βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D

13. Μεσογειακή Διατροφή
Η γνωστή αυτή διατροφή βασίζεται στις διατροφικές συνήθειες των παραθαλάσσιων χωριών της Ελλάδος, της νοτίου Ιταλίας και της Κρήτης.
Το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής στηρίζεται στη διατροφή των Κρητικών, οι οποίοι βρέθηκε ότι ζούσαν περισσότερο και ήταν πιο υγιείς από τους βορειοευρωπαίους και βορειοδυτικούς.

Η διατροφή αυτή, λοιπόν, περιλαμβάνει μικρές ποσότητες σε κρέας και πουλερικά ενώ η ζωική πρωτεΐνη προέρχεται κυρίως από το ψάρι. Η περιεκτικότητά της είναι υψηλή σε φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά και όσπρια και φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Τέλος, κύρια πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο, ενώ από αλκοόλ προετείνεται η καταναλωση κόκκινου κρασιού σε μικρές ποσότητες.

Πλεονεκτήματα
Μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα
Μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου
Μειωμένος κίνδυνος για Alzheimer και Parkinson
Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης
Απώλεια και διατήρηση σωματικού βάρους
Δε μοιάζει με δίαιτα, είναι ικανοποιητική και εύκολη

Μειονεκτήματα
Πρόκειται για μια διατροφή χωρίς ουσιαστικά μειονεκτήματα. Ωστόσο, ένας περιορισμός θα ήταν η: Αδυναμία υιοθέτησης από άτομα που ακολουθούν μια Χορτοφαγική Δίαιτα

14. Δίαιτα Χωρίς Γλουτένη
Όπως αναφέρει και το όνομά της , η διατροφή αυτή δεν περιέχει την πρωτεΐνη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα σιτηρά. Έτσι τρόφιμα όπως ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, πίτες , αρτοπαρασκευάσματα, πολλά γλυκίσματα και τυποποιημένα προϊόντα που χρησιμοποιούν ίχνη αλεύρων αποκλείονται.

Πλεονεκτήματα
Οφέλη για τα άτομα με κοιλιοκάκη (η νόσος αυτή ονομάζεται και δυσανεξία στην γλουτένη)

Μειονεκτήματα
Κίνδυνος ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν ως πρώτες ύλες σιτηρά που είναι πιο φτωχά σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ
Έλλειψη φυτικών ινών
Μειωμένο αίσθημα κορεσμού
Μειωμένη λειτουργία του εντέρου
Δύσκολη υιοθέτηση
Αρκετά αυξημένο οικονομικό κόστος

15. Δίαιτα Dukan
Γνωστή και ως Δίαιτα της Πριγκίπισσας, στοχεύει στη γρήγορη και μεγάλη απώλεια κιλών, αποκλείοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένες ομάδες τροφίμων, ενώ επιτρέπει απεριόριστες ποσότητες από κάποιες άλλες.

Η διατροφή αυτή δεν επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων. Πραγματοποιείται σε 4 στάδια. Στο πρώτο στάδιο καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες. Στη συνέχεια οι ημέρες πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με ημέρες οπού μαζί με πρωτεΐνες καταναλώνονται και λαχανικά, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα και έτσι επιτυγχάνεται ο κορεσμός. Στο επόμενο στάδιο, με την επίτευξη του επιθυμητού βάρους, οι τροφικές επιλογές αυξάνονται και έρχεται η «σταθεροποίηση». Στο τελικό στάδιο πραγματοποιείται η «συντήρηση» που αποτελεί τρόπο ζωής.

Πλεονεκτήματα
Γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα
Επαναπροσληψη βάρους
Αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης
Ατονία και κούραση
Αύξηση επιπέδων των τριγλυκεριδίων
Αύξηση του οξειδωτικού στρες
Αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων
Αύξηση της συστολικής πίεσης
Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου
Αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης νεφρικής βλάβης
Επιβράδυνση της καρδιακής λειτουργίας
Επίμονη δυσκοιλιότητα
Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Υπογονιμότητα
Δημιουργία κέτωσης η οποία δημιουργεί εκνευρισμό, απώλεια μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης
Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις εγκεφαλικές λειτουργίες αλλά και με την ψυχική υγεία, όπως μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυξημένο άγχος

16. Protein Power Diet
Στηρίζεται στην πρόσληψή υψηλής ποσότητας πρωτεϊνών και χαμηλής υδατανθράκων.

Πλεονεκτήματα
Γρήγορη απώλεια βάρους
Βελτίωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου
Ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού
Διατήρηση άπαχης μάζας του σώματος
Ελάττωση της κατανάλωσης ραφιναρισμένων σακχάρων (αποτελεί καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση)

Μειονεκτήματα
Ανεπαρκής πρόσληψη ανόργανων στοιχείων και βιταμινών
Προβλήματα νεφρικής λειτουργίας
Αποθήκευση της υπερβολικής ποσότητας των πρωτεϊνών ως λίπος
Αυξημένη πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D και ασβεστίου που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση
Οδηγεί σε κατάσταση κέτωσης
Δεν αποτελεί ισορροπημένη διατροφή

17. Δίαιτα Atkins
Αποτελεί άλλη μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Αποκλείει τρόφιμα όπως ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά και δημητριακά, ενώ περιλαμβάνει μικρές ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Είναι εξίσου γνωστή ως βιοχημική, χημική ή κετονική.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό Atkins που την εμπνεύστηκε, οι υδατάνθρακες και ιδιαιτέρως η ζάχαρη ευθύνονται για την αύξηση του βάρους, την παχυσαρκία, την υπερινσουλιναιμία, το διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έτσι καθώς ο οργανισμός δεν βρίσκει για «καύσιμο» υδατάνθρακες στρέφεται στο λίπος και στους μυς.

Πλεονεκτήματα
Απώλεια και συντήρηση βάρους
Συμβάλλει στη ρύθμιση του διαβήτη
Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης
Βοηθά στην αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων
Βοηθά στην αντιμετώπιση αδυναμιών του ανοσοποιητικού συστήματος
Μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και των μυών

Μειονεκτήματα
Πονοκέφαλος
Ζαλάδες
Κόπωση, κούραση
Αναγούλα
Άσχημη οσμή από το στόμα
Η εφαρμογή για πολύ μεγάλο διάστημα αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
Προβλήματα νεφρικής λειτουργίας
Αύξηση αρτηριακής πίεσης
Δε συνιστάται για άτομα με διαβήτη τύπου 2
Μπορεί να οδηγησει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και θάνατο

18. Δίαιτα Ζώνης
Μία ακόμα πρωτεϊνική δίαιτα η οποία δεν περιλαμβάνει πολλά λίπη. Μοιάζει με τη Δίαιτα Atkins, αλλά περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τη θεωρία της Δίαιτας Ζώνης για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός και να λειτουργεί σωστά, πρέπει η ποσοστιαία σύσταση των γευμάτων να βασίζεται στη φόρμουλα 30-40-30 (30% υδατάνθρακες και λίπη, ενώ 40% πρωτεΐνες). Κατά τον εμπνευστή της, Berry Sears, τα ποσοστά αυτά ωθούν τον οργανισμό να λειτουργεί «στα όρια της ζώνης ανώτατης ενέργειας και ανώτατης απώλειας βάρους». Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο λειτουργεί καλά ο οργανισμός, αλλά μειώνεται το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα
Μειώνει το αίσθημα της πείνας
Γρήγορα εμφανή αποτελέσματα

Μειονεκτήματα
Δεν συνιστάται για εφήβους, ενώ άτομα που νοσούν θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους
Προκαλεί αδυναμία, κόπωση και έλλειψη συγκέντρωσης (λόγω των μειωμένων θερμίδων)
Επιβραδύνει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
Αύξηση της ουρίας και του ουρικού οξέος που βλάπτουν το ήπαρ και τους νεφρούς
Πιθανή έλλειψη βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών

19. Δίαιτα Ωμέγα
Βασίζεται στην παραδοσιακή Κρητική διατροφή και στηρίζεται στην κατανάλωση «σωστών» λιπών, φρέσκων φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Επομένως, έχει αρκετές ομοιότητες με τη Μεσογειακή Διατροφή.

Πλεονεκτήματα
Μείωση της πιθανότητας για απώλειας μνήμης
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer
Μείωση της εξασθένισης της γνωστικής λειτουργίας στη γεροντική ηλικία
Παροχή πολλών θρεπτικών συστατικών και λίγων θερμίδων

Μειονεκτήματα
Μεγάλος περιορισμός των γλυκών με πιθανό αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση αυτών μετά το τέλος της δίαιτας
Δύσκολη υιοθέτηση, διότι απαιτεί συγκεκριμένες συνταγές μαγειρικής
Αυξημένο οικονομικό κόστος για την εφαρμογή της

20. Δίαιτα Ωμέγα Rx Ζώνη
Αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή της Δίαιτας Ζώνης με βασικό χαρακτηριστικό τη λήψη μεγάλης ποσότητας ιχθυελαίων, η οποία βοηθά να φτάσουμε σε ανώτερο επίπεδο στη ζώνη. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, Berry Sears, υπάρχουν 3 σημεία που πρέπει να ελέγξει κανείς, το πρώτο αφορά τις τροφές που προκαλούν υπερβολική έκκριση ινσουλίνης, το δεύτερο είναι οι θερμίδες και το τρίτο τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Προτείνει μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών στοχεύοντας στη μόνιμη απώλεια του περιττού σωματικού λίπους και στην ελάττωση των ανεβασμένων επιπέδων ινσουλίνης . Η Ζώνη Rx Ωμέγα είναι μια κατάσταση ορμονικής ισορροπίας, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί με αιματολογικές εξετάσεις.

Πλεονεκτήματα
Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου
Βελτίωση της ψυχικής υγείας και της διάθεσης
Βελτίωση της μνήμης και της αυτοσυγκέντρωσης
Καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρυνσης
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα

Μειονεκτήματα
Η λήψη φαρμακευτικού ιχθυελαίου σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες όπως αιμορραγία και μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Δημιουργία προβλημάτων αν υιοθετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
Δύσκολη υιοθέτηση, γιατί περιέχει αρκετούς υπολογισμούς και είναι αρκετά στερητική
Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

21. Δίαιτα της Λαχανόσουπας
Η δίαιτα αυτή στηρίζεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανόσουπας και κάποιων φρούτων και λαχανικών για 7 ημέρες και υπόσχεται απώλεια 5 κιλών.

Πλεονεκτήματα
Η λαχανόσουπα αποτελεί ένα υγιεινό σνακ, πλούσιο σε μακροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες

Μειονεκτήματα
Επικίνδυνη όταν εφαρμόζεται περισσότερο από μια εβδομάδα
Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού ιστού και όχι λίπους
Μείωση του μεταβολισμού
Πρόκειται για μονότονη και στερητική δίαιτα που οδηγεί σε υπερκατανάλωση μετά το τέλος της

22. Δίαιτα Hey
Βασίζεται στη θεωρία ότι είμαστε αυτό ακριβώς που τρώμε. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, William Hey, «το σώμα είναι απλώς μια σύνθεση των ουσιών που εισέρχονται μέσα στον οργανισμό με τη μορφή υγρών και στερεών τροφών». Επιπλέον, αναφέρει ότι ο καθένας μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή υγεία αν καταναλώνει τις κατάλληλες τροφές με τον κατάλληλο τρόπο. Στηρίζεται λοιπόν στους «σωστούς» συνδυασμούς των τροφίμων έτσι ώστε να βελτιώνεται η πέψη και να οδηγεί στην απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, η δίαιτα αυτή απαγορεύει την κατανάλωση υδατανθράκων και πρωτεϊνών μαζί σε ένα γεύμα, ενώ τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται ξεχωριστά. Παραλλαγές αυτής της δίαιτας είναι η «δίαιτα του Μπέβερλι Χιλς» και η «δίαιτα Fit For Life ».

Πλεονεκτήματα
Μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μειονεκτήματα
Η θεωρία ότι κακοί συνδυασμοί οδηγούν στην πρόσληψη κιλών
Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου
Δύσκολη υιοθέτηση, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα είναι δυσεύρετα στην αγορά
Κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών
Δε συνιστάται σε ηλικιωμένους, παιδία, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και ασθενείς

Η συνέχεια του άρθρου στο μέρος β’.

Δείτα τα αυμπεράσματα στο τελευταίο μέρος γ’, στο τέλος του άρθρου.

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Πηγή: diaitologos.com

Διαβάστε επίσης

Close