65 διάσημες δίαιτες. Ποια είναι όμως η σωστή για εσένα; (μέρος β')

65 διάσημες δίαιτες. Ποια είναι όμως η σωστή για εσένα; (μέρος β’)

Πώς να ξεχωρίσετε μία μη σωστά σχεδιασμένη δίαιτα;

Μια δίαιτα που δεν έχει σχεδιαστεί σωστά μπορεί να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Η υπόσχεση γρήγορης μείωσης βάρους είναι ένα από αυτά.

Μελέτες έχουν δείξει πως η εβδομαδιαία απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1-2% του βάρους του ατόμου, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για απώλεια μυϊκού ιστού.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε το β’ μέρος με 22 δίαιτες που κυκλοφορούν σήμερα, με τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία. Δείτε τις προηγούμενες 22 στο μέρος α’ και τις υπόλοιπες 21 στο αντίστοιχο άρθρο μας μέρος γ.

23. Διατροφή του Καταρράκτη
Αποτελεί μια διατροφή για απώλεια βάρους που σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δε στοχεύει στην απομάκρυνση του περιττού λίπους αλλά στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.Στηρίζεται στην αποφυγή κατανάλωσης αμυλούχων τροφίμων, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων τροφίμων, σοκολάτας και ζάχαρης.

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους
Υιοθέτηση καλών συνηθειών όπως κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς και πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού

Μειονεκτήματα
Αρκετά περιοριστική
Μπορεί να οδηγήσει σε επαναπρόσληψη βάρους μετά το τέλος της
Χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
Απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα
Κίνδυνος για έλλειψη σιδήρου
Πονοκέφαλος

24. Δίαιτα Sirtfood
Ως διατροφή για απώλεια βάρους στηρίζεται στην κατανάλωση επτά πρωτεϊνών που ονομάζονται σιρτουίνες και βρίσκονται στο σώμα. Οι σιρτουίνες έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν μια ποικιλία λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της φλεγμονής και της διάρκειας ζωής.

Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφίμων όπως μήλα, μύρτιλλα, φράουλες, σόγια, φαγόπυρο, μαύρη σοκολάτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί και καρύδια. Σημαντικό ρόλο διασραματίζει ο πράσινος χυμός που πρέπει να καταναλώνεται μέχρι τρεις φόρες την ημέρα.

Πλεονεκτήματα
Διατηρεί τη μυϊκή μάζα
Οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους
Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες
Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
Καταπολέμηση φλεγμονών
Μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού επεισοδίου
Ρύθμιση του διαβήτη
Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μειονεκτήματα
Πιθανή επαναπρόσληψη του βάρους μετά το τέλος της
Απαιτεί την κατανάλωση αρκετών χυμών, αυτό σημαίνει πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης και χαμηλότερης ποσότητας φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα
Δύσκολη υιοθέτηση, καθώς είναι υποθερμιδική και αρκετά περιοριστική
Αυξημένο οικονομικό κόστος
Δεν αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή

25. Διατροφή ΗCG
Πρόκεται για μια διατροφή που στηρίζεται στη γρήγορη απώλεια βάρους (0,5- 1 κιλό την ημέρα). Τα αρχικά της Δίαιτας HGC προκύπτουν από την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που εμφανίζεται στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Η δίαιτα στηρίζεται σε δύο βασικά συστατικά, στην ολιγοθερμιδική δίαιτα (περίπου 500 θερμίδων την ημέρα) και στη χορηγηση μέσω ενέσεων της ορμόνης HCG.

Σήμερα, τα προϊόντα HCG πωλούνται υπό διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών σταγόνων, δισκίων και σπρέι.

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους
Παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως η προγεστερόνη και το οιστρογόνο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία
Ενίσχυση του μεταβολισμού
Προαγωγή της ανάπτυξης
Απώλεια λίπους

Μειονεκτήματα
Πονοκέφαλος
κατάθλιψη
Κούραση
Μείωση της μυϊκής μάζας

26. Αγιουρβεδική Διατροφή
Πρόκειται περισσότερο για έναν τρόπο ζωής παρά μια δίαιτα. Η Αγιουβέρδα είναι ένα ινδικό σύστημα διατροφής και ιατρικής που αναπτύχθηκε παράλληλα με τη γιόγκα ως το καλύτερο μέσο για την πρόληψη ασθενειών και ανισορροπιών. Το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα πρέπει να λειτουργούν όλα μαζί. Η διατροφή απαιτεί τη χρήση μόνο τοπικών βιολογικών τροφίμων και δεν περιέχει σνακ, καφέ και αλκόολ.

Πλεονεκτήματα
Τρόπος ζωής όχι δίαιτα
Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα
Απαιτεί χρονική δέσμευση
Υψηλό οικονομικό κόστος
Απαραίτητη η ετοιμασία όλων των γευμάτων στο σπίτι
Δυσκολία τήρησης

27. Ιαπωνική διατροφή
Χαρακτηροστικό της διατροφής αυτής είναι ότι βασίζεται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, το ρύζι στον ατμό, τα νούντλς, τα φύκια, τα φρέσκα ή μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά, όλα χαμηλά σε προστιθέμενα σάκχαρα και λίπη. Μπορεί επίσης να περιέχει μερικά αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας, αν και αυτά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της διατροφής. Η παραδοσιακή Ιαπωνική κουζίνα, γνωστή και ως «washoku», αποτελείται από μικρά πιάτα απλών, φρέσκων και εποχιακών συστατικών. Αυτό το στυλ φαγητού δίνει έμφαση στις φυσικές γεύσεις των πιάτων και όχι στην κάλυψή τους με σάλτσες ή καρυκεύματα.

Πλεονεκτήματα
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Οφέλη για την υγεία
Απώλεια βάρους
Βελτίωση της πέψης
Μακροζωία

Μειονεκτήματα
Πιθανό μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί ο περιορισμός των σνακς

28. F-Factor Διατροφή
Η διατροφή αυτή στηρίζεται σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε άπαχες πρωτεΐνες και σε πολύπλοκους υδατάνθρακες. Έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο βιώσιμη και ευέλικτη από πολλές άλλες διατροφικές προσεγγίσεις.

Πλεονεκτήματα
Υγιή απώλεια βάρους
Ευέλικτη διατροφή
Απώλεια βάρους
Προσφέρει αίσθημα πληρότητας για μεγάλο διάστημα (λόγω του συνδυασμού άπαχης πρωτεΐνης με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες)
Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Επιπλέον πιθανά πλεονεκτήματα:
Βελτίωση της υγείας της καρδίας
Μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα

Μειονεκτήματα
Δεν θεωρεί την άσκηση ως απαραίτητο μέρος ενός υγιούς τρόπου απώλειας βάρους
Δίνει έμφαση στις φυτικές ίνες σε σχέση με όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ινών μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, κράμπες, αέρια ακόμη και διάρροια

29. Διατροφή του Πολεμιστή
Η διατροφή του πολεμιστή είναι ένας τύπος διαλείπουσας διατροφής. Βασίζεται στα πρότυπα κατανάλωσης των αρχαίων πολεμιστών, οι οποίοι κατανάλωναν ελάχιστα τη διάρκεια της ημέρας και έτρωγαν τη νύχτα. Τα άτομα που ακολουθούν αυτήν τη διατροφή υποκαταναλώνουν για 20 ώρες την ημέρα, αλλά καταναλώνουν όσο επιθυμούν το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 20 ωρών νηστείας, καταναλώνονται μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγά σκληρά βρασμένα και ωμά φρούτα και λαχανικά καθώς και πολλά μη θερμιδικά υγρά. Γενικότερα, οι μη επεξεργασμένες, οι υγιεινές και οι βιολογικές επιλογές τροφίμων ενθαρρύνονται.

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους
Βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου
Μείωση των φλεγμονών
Πιθανή βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου αίματος

Μειονεκτήματα
Δύσκολη υιοθέτηση
Ακατάλληλη για ορισμένες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, εγκυμονούσες, αθλητές, άτομα με διαβήτη τύπου 1 και λιποβαρή άτομα)
Διατροφικές διαταραχές
Κούραση
Ζάλη
Χαμηλή ενέργεια
Ανησυχία
Αυπνία
Ακραία πείνα
Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία)
Δυσκοιλιότητα
Λιποθυμία
Ορμονική ανισορροπία

30. Δίαιτα Νoom
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τρόπο ζωής και όχι για κάποια δίαιτα. Στηρίζεται σε μια εφαρμογή που παρέχει εκπαιδευτικά άρθρα και εργαλεία παρακολούθησης της προόδου προς την απώλεια βάρους καθώς και υποστήριξη από εικονικούς προπονητές. Σκοπός της είναι η απώλεια βάρους δημιουργώντας έλλειμα θερμίδων, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που υπολογίζει τον αριθμό των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως για την απώλεια βάρους. Ενθαρρύνει την καταγραφή των τροφίμων και τις καθημερινές ζυγίσεις.

Χωρίζει τα τρόφιμα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη θερμιδική τους πυκνότητα (πράσινο, κίτρινο και κόκκινο) και συνιστά την κατανάλωση ενός καθορισμένου ποσοστού τροφίμων από κάθε χρώμα – 30% πράσινο, 45% κίτρινο και 25% κόκκινο.

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους
Μακροχρόνια συντήρηση απώλειας βάρους
Εστιάζει στις θερμίδες και την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών
Δεν απαγορεύει κανένα τρόφιμο
Προωθεί αλλαγές συμπεριφοράς

Μειονεκτήματα
Δυσκολία υιοθετησης
Υπερβολικός περιορισμός θερμίδων
Διατροφικές διαταραχές
Εικονική αλληλεπίδραση και όχι πραγματική
Απαραίτητη κάποια ηλεκτρονική συσκευή (κινητό, τάμπλετ κλπ) για την υποστήριξη της εφαρμογής
Υψηλό οικονομικό κόστος (για την απόκτηση της εφαρμογής)

31. Δίαιτα Optavia
Πρόκειται για ακόμη μια διατροφή που ενθαρρύνει την απώλεια βάρους. Στηρίζεται στην κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο και μειωμένη ποσότητα υδατανθράκων, αλλά ταυτόχρονα υψηλά σε πρωτεΐνες και προβιοτικά (φιλικά βακτήρια που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου). Τέτοια τρόφιμα αποτελούν οι μπάρες δημητριακών, τα μπισκότα, τα δημητριακά, οι σούπες και τα ζυμαρικά.

Επιπλέον συνδυάζει τα απλά σπιτικά γεύματα με τα συσκευασμένα προϊόντα. Αποτελείται από 3 διαφορετικά διατροφικά πλάνα (δύο προγράμματα απώλειας βάρους και ένα πλάνο συντήρησης).

Πλεονεκτήματα
Απώλεια βάρους
Απώλεια λίπους
Εύκολη υιοθέτηση
Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης (λόγω απώλειας βάρους και περιορισμένης πρόσληψης νατρίου), ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες
Προσφέρει συνεχής υποστήριξη από καθοδηγητές

Μειονεκτήματα
Μυϊκή απώλεια λόγω των χαμηλών θερμίδων
Επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού
Μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και μέταλλα
Αυξημένη πείνα
Δεν διατηρείται μακροπρόθεσμα
Υψηλό οικονομικό κόστος
Ασυμβίβαστη με άλλα πρότυπα διατροφής (όπως χορτοφαγία, δυσανεξία στη λακτόζη)
Επαναπρόσληψη βάρους μετά το τέλος της
Υποστήριξη από μη ειδικούς για την παροχή διατροφικών συμβουλών

32. Δίαιτα Παρακολούθησης Βάρους (ww diet)
Έχει ως στόχο την υγιεινή διαβίωση και τη βελτίωση της γενικής ευημερίας, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την απώλεια βάρους. Βασίζεται σε μια εφαρμογή η οποία εκχωρεί σε κάθε ποτό και φαγητό μια τιμή σύμφωνα με τη διατροφή κάθε ατόμου και αξιοποιεί τις λεπτομέρειες σχετικά με τις διατροφικές προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του ώστε να το κατηγοριοποιήσει σε έναν από τους τρεις ολοκληρωμένους τρόπους παρακολούθησης του προγράμματος. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής παρέχεται υποστήριξη από άτομα που έχασαν βάρος και διατήρησαν την απώλεια του. Καθοδηγεί τα μέλη σε ένα γενικό πρότυπο διατροφής που είναι χαμηλότερο σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και υψηλότερο σε πρωτεΐνες.

Πλεονεκτήματα
Ευελιξία
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο είδος των τροφίμων
Υποστήριξη από άλλα άτομα που έχασαν βάρος και διατήρησαν την απώλεια του
Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα
Σχετικά υψηλό οικονομικό κόστος συμμετοχής
Απαραίτητη κάποια ηλεκτρονική συσκευή για την υποστήριξη της εφαρμογής

33. Δίαιτα TLC
Η TLC δίαιτα έχει ως στόχο τη μείωση της χοληστερόλης και όχι του βάρους. Βασίζεται στην κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, ψωμιού, δημητριακών, ζυμαρικών και άπαχου κρέατος. Απομένως, αποτελεί μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Πλεονεκτήματα
Καρδιοπροστατευτικά οφέλη
Στηρίζεται σε κυβερνητική έγκριση
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού

Μειονεκτήματα
Απαραίτητη η εκπαίδευση για την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών
Δύσκολη υιοθέτηση
Απαιτεί τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης – όπως το γρήγορο περπάτημα – τις περισσότερες ή όλες τις ημέρες της εβδομάδας

34. Δίαιτα Jenny Graig
Με στόχο την απώλεια βάρους η διατροφή αυτή συνδυάζει τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, τις συνταγές και την υγιεινή ζωή σε έναν ενεργό τρόπο ζωής και αλλαγής της συμπεριφοράς. Προσφέρει ενημέρωση σχετικά με τη σωστή κατανάλωση και την ισορροπημένη διατροφή και πώς οι γνώσεις αυτές βοηθούν στη συντήρηση του βάρους. Η δίαιτα αποτελείται από τέσσερα προγράμματα και βασίζεται στην κατανάλωση δυο προσυσκευασμένων γευμάτων και δυο σνακς την ημέρα.

Πλεονεκτήματα
Ισορροπημένη διατροφή
Έτοιμα γεύματα χωρίς επιπλέον προετοιμασία
Ευελιξία
Περισσότερος ελεύθερος χρόνος
Απώλεια βάρους
Εύκολη εφαρμογή

Μειονεκτήματα
Υψηλό οικονομικό κόστος
Απαιτεί 30 λεπτά άσκησης για πέντε φορές την εβδομάδα
Μειωμένη κατανάλωση σπιτικών γευμάτων

35. Δίαιτα Μεγαλύτερης Απώλειας
Πρόκειται για μια διατροφή που βασίστηκε στο ομώνυμο ριάλιτι σόου. Στόχος της είναι τα ισορροπημένα γεύματα, η καταγραφή των τροφίμων και η άσκηση για έξι εβδομάδες. Στηρίζεται στην ημερήσια κατανάλωση τεσσάρων μερίδων φρούτων και λαχανικών, τριών μερίδων πρωτεϊνικών φαγητών και δύο μερίδων από δημητριακά ολικής αλέσεως. Ταυτόχρονα, απαγορεύει την κατανάλωση τροφιμων με περισσότερες από 200 θερμίδες, όπως τα επιδόρπια. Από τις συνολικές θερμίδες το 45% προέρχεται από υδατάνθρακες, το 30% από πρωτεΐνες και το 25% από λίπος.

Πλεονεκτήματα
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο είδος των τροφίμων
Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια και τη νόσο Alzheimer
Βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μειονεκτήματα
Υψηλό οικονομικό κόστος
Επαναπρόσληψη βάρους
Μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού
Απαιτεί δυόμισι ώρες δραστηριότητας μέτριας έντασης (όπως γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα, μαζί με μερικές ημέρες δραστηριοτήτων ενίσχυσης μυών

36. Δίαιτα των 17 ημερών
Η δίαιτα αυτή στοχεύει στη γρήγορη αλλά με υγιεινό τρόπο απώλεια βάρους χωρίς την εμφάνιση του αισθήματος της πείνας. Στηρίζεται στην απώλεια 10-15 πόντων σε 17 ημέρες. Βασίζεται σε ισορροπημένα γεύματα και σε άσκηση ενώ χωρίζεται σε τέσσερις κύκλους διάρκειας 17 ημερών ο καθένας.

Πλεονεκτήματα
Ευελιξία
Απώλεια βάρους
Εύκολη εφαρμογή

Μειονεκτήματα
Υψηλό οικονομικό κόστος
Συστηματική άσκηση

37. Δίαιτα των 3 ημερών
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος της αποτελεί μια διατροφή για γρήγορη απώλεια βάρους. Στόχος της είναι η μείωση 10 πόντων σε 3 ημέρες. Στηρίζεται σε μια δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων (περίπου 800-1000 θερμίδες την ημέρα).

Πλεονεκτήματα
Χαμηλό οικονομικό κόστος
Εύκολη ετοιμασία γευμάτων

Μειονεκτήματα
Τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα
Δύσκολη τήρηση
Πολύ αυστηρή
Δεν παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός

38. Δίαιτα των κοιλιακών
Η δίαιτα αυτή έχει διαρκεια 6 εβδομάδες και βασίζεται στην κατανάλωση 6 γευμάτων μέσα στην ημέρα χωρίς τον υπολογισμό των θερμίδων. Αποτελείται από εναλλαγή μεγάλων γευμάτων με μικρά σνακ. Κάθε γεύμα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον δύο από τα δώδεκα «δυναμικά τρόφιμα» της συγκεκριμένης δίαιτας, όπως αμύγδαλα, φασόλια, σπανάκι, πλιγούρι βρώμης, αυγά, φυστικοβούτυρο, μούρα ,ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παρέχονται γεύματα και συνταγές με έμφαση σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο και «καλά» λίπη. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά, και σιρόπι καλαμποκιού και φρουκτόζης αποθαρρύνονται, ενώ υπάρχει ένα ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα. Τέλος σημαντική είναι η παρουσία της άσκησης.

Πλεονεκτήματα
Συχνότητα γευμάτων
Απώλεια βάρους
Μείωση της χοληστερόλη
Μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού

Μειονεκτήματα
Έλλειψη ειδικής έρευνας
Τακτική φυσική δραστηριότητα

39. Ασιατική Δίαιτα
Η δίαιτα αυτή αποσκοπέι στην απώλεια βάρους. Στηρίζεται στην πυραμίδα της Ασιατικής κληρονομίας η όποια βασίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως (όπως καστανό ρύζι και φαγόπυρο).

Η διατροφή συνιστά τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως σόγια, ψάρια και οστρακοειδή. Τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα πουλερικά και τα «καλά» έλαια πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο συχνά. Επιπλέον, τα κόκκινα κρέατα και τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Η πυραμίδα απαιτεί επίσης έξι ποτήρια νερό ή τσάι κάθε μέρα. Το κρασί και η μπύρα επιτρέπονται με μέτρο, ενώ σημαντική είναι και η άσκηση.

Πλεονεκτήματα
Ποικιλία τροφίμων και γεύσεων
Απώλεια βάρους
Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
Μείωση των επιπέδων πίεσης του αίματος
Μείωση της χοληστερόλης
Πρόληψη και έλεγχος του διαβήτη

Μειονεκτήματα
Υψηλό οικονομικό κόστος
Δύσκολη η εύρεση Ασιατικών συνταγών
Δύσκολη ετοιμασία των γευμάτων

40. Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα του Δρ. Γουέιλ
Πρόκειται για μια διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση 2000 με 3000 θερμίδων, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Από το σύνολο των θερμίδων το 40-50% προέρχεται από υδατάνθρακες, το 30% από λίπη και το 20-30% από πρωτεΐνες. Ο δημιουργός της δίαιτας, ο Andrew Weil, γιατρός στο Χάρβαρντ και πρωτοπόρος στον τομέα της ολοκληρωμένης ιατρικής, προτείνει την προσπάθεια για έναν συνδυασμό και των τριών θρεπτικών ουσιών σε κάθε γεύμα.

Η διατροφή αυτή βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, με κάποιες επιπλέον προσθήκες όπως το πράσινο τσάι και η μαύρη σοκολάτα. Τέλος, συνιστά τη συνηθισμένη κατανάλωση Ω-3 λιπαρών οξέων και την αποφυγή γρήγορων και τηγανισμένων τροφίμων.

Πλεονεκτήματα
Βοηθά στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου και εκφυλιστικών ασθενειών (λόγω αυξημένων φυτοθρεπτικών συστατικών)
Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ευελιξία στον σχεδιασμό των γευμάτων
Ευκολία στην εφαρμογή της
Εύγευστη διατροφή
Αυξημένο αίσθημα κορεσμού
Απώλεια βάρους
Ρύθμιση του διαβήτη
Μείωση της παχυσαρκίας (η φλεγμονή από μόνη της προκαλεί παχυσαρκία)

Μειονεκτήματα
Κατανάλωση μόνο οργανικών φρούτων και λαχανικών (με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ωφέλιμων φρούτων και λαχανικών)
Αυξημένο οικονομικό κόστος

41. Δίαιτα Επανεκκίνησης του Σώματος
Πρόκειται για μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με διάρκεια 15 ημερών. Η διατροφή χωρίζεται σε 3 φάσεις διάρκειας 5 ημερών και περιλαμβάνει αρχικά την καταναλωση κυρίως smoothies πριν την εισαγωγή των στέρεων τροφών.

Στηρίζεται στην ιδέα ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που αποτελείται κυρίως από smoothies για 15 ημέρες, μπορεί να εκπαιδεύσει το σώμα να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά και να καίει θερμίδες γρηγορότερα, ακόμα και στον ύπνο. Συνδυάζεται με άσκηση αντιστάσεων 3 φορές την εβδομάδα ώστε να διατηρήσει την απώλεια κιλών μακροχρόνια.

Πλεονεκτήματα
Γρήγορη απώλεια βάρους
Μπορεί να διατηρήσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλά (λόγω της αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος)
Μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια

Μειονεκτήματα
Επαναπρόσληψη βάρους
Μονότονη διατροφή
Δύσκολη εφαρμογή και διατήρηση
Μειωμένο αίσθημα κορεσμού στην πρώτη φάση
Μειωμένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών
Μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία αν εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα

42. Δίαιτα του Μπισκότου
Η δίαιτα αυτή βασίζεται στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας 9 συνολικά μπισκότων (1-2 μπισκότα κάθε 2 ώρες) χαμηλών θερμίδων, διατηρώντας έτσι την όρεξη και τη θερμιδική πρόσληψη σε χαμηλά επίπεδα. Τα μπισκότα αυτά δημιουργούνται βάση ειδικής συνταγής «ελέγχου της πείνας». Αποτελούνται από μίγματα αμινοξέων, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και φυτικών ινών. Συστήνεται η κατανάλωση 500-700 θερμίδες ημερησίως.

Οι ποικιλίες μπισκότων περιλαμβάνουν πλιγούρι βρώμης με κανέλα, σοκολάτα μπράουνις και γκρανόλα σφενδάμου. Τέλος, σημαντική είναι η προσθήκη ενός σπιτικού βραδινού για αποφυγή της μονοτονίας.

Πλεονεκτήματα
Δεν χρειάζεται η δημιουργία γευμάτων, εύκολη κατανάλωση τροφής οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας
Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα
Επαναπρόσληψη βάρους
Έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες
Μονοτονία

43. Δίαιτα της Μηχανής 2 (The Engine 2 Diet)
Πρόκειται για μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Η διατροφή αυτή δημιουργήθηκε από τον πυροσβέστη, πρώην επαγγελματία αθλητή και απόγονο γιατρού, Rip Esselstyn. Στοχεύει στην πρόληψη ή ακόμα και την αναστροφή ασθενειών που συνδέονται με την Αμερικανική Διατροφή, δηλαδή το διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

Η διατροφή αυτή είναι ουσιαστικά μια διατροφή vegan με κάποιες αλλαγές: μειώνει τα φυτικα έλαια, απαγορεύει τα επεξεργασμενα δημητριακά και προτείνει μόνο ολόκληρες φυτικές τροφές. Ουσιαστικά, στρέφεται σε τρόφιμα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Πλεονεκτήματα
Δε στηρίζεται στον υπολογισμό θερμίδων
Γρήγορη απώλεια βάρους
Εύκολη εφαρμογή
Εύγευστη διατροφή
Μείωση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Βελτίωση και έλεγχος του διαβήτη

Μειονεκτήματα
Αυξημένη πιθανότητα ανάγκης συμπληρωματικής πρόσληψης βιταμίνης Β12
Απαιτεί αυξημένο χρόνο για την προετοιμασία των γευμάτων
Δύσκολη η μακροχρόνια εφαρμογή
Ολική αλλαγή του τρόπου ζωής

44. Γρήγορη Δίαιτα
Έχει ως στόχο την απώλεια βάρους, κυρίως λίπους, και να μειώσει τον κίνδυνο από μια σειρά χρόνιων παθήσεων. Στηρίζεται στον αυστηρό περιορισμό των θερμίδων για δυο ημέρες την εβδομάδα (συχνά αναφέρεται ως δίαιτα 5:2). Δηλαδή προτείνει την κανονική πρόσληψη ενέργειας για 5 ημέρες και μείωση των θερμίδων στο 25% για δύο μη διαδοχικές ημέρες της εβδομάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή οι άνδρες καταναλώνουν μόλις 600 θερμίδες, ενώ οι γυναίκες περιορίζονται στις 500 θερμίδες στις δύο αυτές μέρες.

Αυτές οι θερμίδες πρέπει να δαπανώνται με σύνεση σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο χωρίς κόκαλα, ξηροί καρποί και όσπρια καθώς και φρούτα και λαχανικά με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (όπως φράουλες και καρότα).

Άτομα με ιατρικές παθήσεις ή άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν δοκιμάσουν αυτή τη δίαιτα.

Πλεονεκτήματα
Περιορισμός των θερμίδων μόνο 2 φορές την εβδομάδα
Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς (λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες)
Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης
Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης
Μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2

Μειονεκτήματα
Δεν συνιστάται για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (όπως γυναίκες σε εγκυμοσύνη, άτομα με διαβήτη τύπου 1, παιδιά, άτομα με διατροφικές διαταραχές)
Αυξημένο αίσθημα πείνας
Η απώλεια βάρους δεν είναι μακροπρόθεσμη

Δείτε τη συνέχεια καθώς και τα συμπεράσματα στο τελευταίο μέρος γ’, στο τέλος του άρθρου.

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Πηγή: diaitologos.com

Διαβάστε επίσης

Close