7 σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνουμε πολύ καφέ

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι πίνουμε πολύ καφέ

Οι παρενέργειες της πολύ καφεΐνης μπορεί να είναι αρκετά έντονες.

Εδώ προσδιορίζουμε τις συχνότερες επιδράσεις του εθισμού στον καφέ, που μακροπρόθεσμα βλάπτουν την υγεία μας.

Νιώθουμε άγχος
Όταν σκεφτόμαστε ξανά και ξανά ένα επερχόμενο γεγονός ή μια προθεσμία, συχνά νιώθουμε την επιθυμία να πιούμε μία ζεστή κούπα καφέ. Κι όμως, το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας συστήνει τα άτομα που εμφανίζουν έντονο άγχος να αποφεύγουν την καφεΐνη. Γιατί; Ο πολύς καφές μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις του άγχους, είτε στερώντας μας ύπνο, είτε πυροδοτώντας την απόκριση μάχης – φυγής.

Στομαχικός πόνος
Μπορεί να συσχετίζετε τον στομαχικό πόνο με την κακή ποιότητα φαγητού ή με τις κράμπες της περιόδου. Είναι καλύτερα να προσθέσετε και το πρωινό σας ρόφημα σε αυτή τη λίστα. Ευρωπαίοι επιστήμονες συμπέραναν ότι ορισμένες ουσίες στον καφέ ενεργοποιούν την έκκριση στομαχικού οξέος.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αδρανοποιήσει το οξύ βραχυπρόθεσμα, αλλά αν υποπτεύεστε ότι ο καφές επηρεάζει αρνητικά το στομάχι σας, εξετάστε την περίπτωση να αλλάξετε τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ.

Συχνές ταχυκαρδίες
Η αίσθηση ότι η καρδιά μας χτυπά γρήγορα είναι λίγο τρομακτική. Νιώθουμε σαν να προσπαθεί να αποδράσει από το στήθος μας. Αυτές οι ταχυκαρδίες συχνά προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση καφέ, νικοτίνης, ακόμα και αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταχυκαρδίες οδηγούν σε ζαλάδες, ακόμα και λιποθυμίες. Δυστυχώς, η καλύτερη λύση είναι να αποφύγουμε τελείως τον καφέ σε τέτοια περίπτωση.

Εμφανίζουμε διάρροια
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές μας βοηθά στο ζήτημα της τουαλέτας, χάρη στις καθαρτικές του ιδιότητες. Αν καταναλώσουμε πάνω από δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα, όμως, μπορεί να εμφανίσουμε και διάρροια, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Λειτουργικών Γαστρεντερικών Διαταραχών. Αν νιώθετε ότι αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται αλλιώς, προτείνεται σταδιακή διακοπή της καφεΐνης.

Δυσκολία στον ύπνο
Η αϋπνία είναι ένα αρκετά άμεσο σημάδι κατανάλωσης πολύ καφέ. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο καφές δεν επιδρά με κανέναν άλλο τρόπο πάνω σας, αυτό το νόστιμο ρόφημα σίγουρα θα διαταράξει τον κύκλο ύπνου σας σε μεγάλες ποσότητες.

Η καφεΐνη μένει στο σύστημα για σχεδόν 14 ώρες, αυξάνει τον αριθμό των φορών που μένετε ξύπνιοι το βράδυ και μειώνει τον συνολικό χρόνο ύπνου. Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, δοκιμάστε να καταναλώνετε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μέχρι το μεσημέρι το αργότερο.

Τρέμουλο
Ο καφές προκαλεί εγρήγορση, αλλά ορισμένες φορές αυτή η αίσθηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και παύει να είναι θετική. Εδώ είναι που εμφανίζεται και το τρέμουλο. Η καφεΐνη (υπερ) διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να παραλείπουμε το τέταρτο φλιτζάνι καφέ μέσα στην ίδια μέρα.

Συχνοί πονοκέφαλοι
Μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, βοηθώντας ακόμα και την επίδραση των αναλγητικών φαρμάκων. Γι’ αυτό η καφεΐνη αρκετές φορές συνοδεύει την παρακεταμόλη. Εντούτοις, αν πίνουμε πολύ καφέ για μεγάλο χρονικό διάστημα (σχεδόν 500 mg καφεΐνης ή κατά μέσο όρο πέντε φλιτζάνια), αναπτύσσουμε έντονο πρόβλημα εθισμού και τα συμπτώματα της στέρησης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και κόπωση.

Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πιθανές πηγές στη διατροφή σας.

Διαβάστε επίσης

Close