Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία: Γιατί αποτυγχάνεις στην δίαιτα πριν καν ξεκινήσεις; β' μέρος

Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία: Γιατί αποτυγχάνεις στην δίαιτα πριν καν ξεκινήσεις; β’ μέρος

…και τώρα η συνέχεια από το α’ μέρος

Η πρώτη μου Δίαιτα: Πάντα πετυχαίνει
Θα ξεκινήσω κάνοντάς σου μία ερώτηση: «Θυμάσαι την πρώτη δίαιτα που έκανες;»

Όσον θα αναλογίζεσαι την απάντηση, πάμε να δούμε κάποια στοιχεία της πρώτης δίαιτας μαζί!

Συνήθως, λοιπόν, έχουμε κατά νου την πρώτη δίαιτα σαν την πρώτη μας μεγάλη αγάπη και τη θυμόμαστε γιατί ναι μεν ήταν η πρώτη, αλλά ενδέχεται να είχε και τη μεγαλύτερη μείωση βάρους. Έπειτα παρατηρούμε ότι οι υπόλοιπες προσπάθειες που κάναμε με τον ίδιο, ή διαφορετικό, διαιτολόγο είχαν λιγότερη έως και καθόλου επιτυχία.

Μπορεί εσύ να εφάρμοσες και τα ίδια χαρτιά της δίαιτας και να μην είδες τα ίδια αποτελέσματα… Αν έχεις αναγνωρίσει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις συνέχισε το διάβασμα για να βρεις απαντήσεις!

Γιατί συμβαίνει αυτό
-Ενδέχεται μέρος του βάρους που έχασες στην πρώτη δίαιτα (μεγαλύτερο απ’ ότι θα έπρεπε) να ήταν μυϊκός ιστός, επομένως να μειώθηκε ο μεταβολισμός σου.
-Μπορεί να μην έχεις τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας αυτή τη φορά! Κατά την πρώτη σου δίαιτα μπορεί να ήσουν στο ίδιο σπίτι με ένα μέλος της οικογενείας σου ή κάποιο φίλο/η και να ήταν ένα επιπλέον κίνητρο αυτό.
-Όταν έκανες την πρώτη σου δίαιτα πιθανόν να μην άλλαξες διατροφικές συνήθειες, όπως η ταχύτητα που τρως ή ο τρόπος που συνθέτεις το πιάτο σου, αλλά να στερήθηκες μόνο…
-Θυμάσαι να ΣΟΥ αφιερώνεις περισσότερο χρόνο και να μειώνεις χρόνο από την τηλεόραση/τον υπολογιστή ή το κινητό;
-Μήπως ήθελες πολύ να πετύχεις στο στόχο σου, είχες την πεποίθηση ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, μόνος εκείνος της απώλειας του βάρους

Ξέρω ότι σε έχω προβληματίσει… και τώρα μια μεγάλη αλήθεια!

Μήπως και η πρώτη δίαιτα -ή όπως εμένα μου αρέσει να λέω, το πλάνο διατροφής- δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;

Σου θυμίζουν κάτι από τις παρακάτω κατευθύνσεις;
-κρέας με σαλάτα [θα επιφέρει χαμηλό επίπεδο κορεσμού]
-εμμονή με τα γραμμάρια… [όπως γνωρίζεις είμαι υπέρ στην εκπαίδευση για τον επαναπροσδιορισμό των μερίδων όταν τρώμε κάτι για πρώτη φορά, φυσικά όχι σε ψυχαναγκασμό]

Μπορεί να έχασες με όλα τα παραπάνω την πρώτη φορά βάρος, όμως με τη σκέψη να το ξαναζήσεις τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την προσπάθεια σου. Ακόμη και να το δοκιμάσεις, μόνο επειδή το θέλεις πολύ είναι δύσκολο να το καταφέρεις.

Κάνε reset στη δίαιτα της στέρησης ως μέσο να αδυνατίσεις
Επαναπροσδιόρισε τον τρόπο που θες να φτάσεις στο στόχο βάρους, στο στόχο της εικόνας σώματος και στην επίτευξη των διατροφικών στόχων.

Αξιολογήσεις στη Google: Πόσο επηρεάζουν
Οι αξιολογήσεις στη google ίσως είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία επικοινωνίας για έναν επαγγελματία υγείας. Προσωπικά, προβάλω τις κριτικές που λαμβάνω στη Google από τους πελάτες μου στην ιστοθέση μου, στα email μου και σε post μου. Και φυσικά τους απαντώ πάντα ευχαριστώντας τους!

Αξιολογούν την εργασία μου, αναφέρουν για την εμπειρία τους αλλά και το τι πραγματικά τους έκανε εντύπωση και τι έλαβαν από αυτή την παροχή!

Σε ένα βαθμό, αποτελούν μια εκπαίδευση στο τι παροχή θα λάβει κάποιος που θέλει να με επισκεφτεί.

Από τότε που ξεκίνησα και ζητούσα αξιολογήσεις, συνέβησαν τα εξής:

Πάρη να χάσω 7-8 κιλά τον πρώτο μήνα να πάρω τα πάνω μου
Όλο και λιγότερο κόσμος άρχισε να έρχεται στο γραφείο που μου ζήτησε μια δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους.

Πάρη θέλω να αλλάξω τη σχέση μου με το φαγητό
Παρακολουθώ στις δια ζώσης συνεδρίες μου στο Παγκράτι και στις online συνεδρίες μου, τα περισσότερα άτομα μου αναφέρουν ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα και πλέον θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τη διατροφική τους νοοτροπία, να ξεφοβηθούν το φαγητό, να το ευχαριστηθούν.

Και αυτό επειδή βλέπουν μέσα από τις κριτικές που οφείλεται το γεγονός ότι δεν πετυχαίνουν το στόχο τους σε προηγούμενες προσπάθειες. Το ότι άλλοι άνθρωποι τον έχουν πετύχει, αυξάνει στο μυαλό τους τη συγκρατημένη αισιοδοξία να τα καταφέρουν και αυτοί.

Πάρη θέλω να ξεκινήσω αλλά δεν θέλω να κάνω αλλαγές στο σήμερα
Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που διαβάζουν τις αξιολογήσεις, θέλουν να πετύχουν τις αλλαγές που αναφέρονται σε αυτές, ωστόσο αισθάνονται ότι δεν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του κοινού που τις πέτυχε. Δεν θέλουν να μαγειρέψουν, να οργανώσουν την καθημερινότητα τους, να αλλάξουν προτεραιότητες.

Προβληματίζονται αν αυτή η εκπαίδευση τους ταιριάζει, ότι μπορεί να αποτύχουν. Και φυσικά ακόμη και να έρθουν να τους παρακολουθήσω, θα επαληθευτούν γιατί η όλη προσπάθεια είναι εξαρχής καταδικασμένη να μην πετύχει.

Θέλω να είσαι έτοιμος όταν ξεκινήσουμε να δώσεις το 100% σου!

Αφού σου παρέθεσα γιατί η πρώτη δίαιτα είναι πάντα πετυχημένη, αλλά και πως οι αξιολογήσεις στη Google μπορεί να επηρεάσουν τις πεποιθήσεις σου, παρακάτω θα σου δείξω πως μπορείς να χακάρεις το μηχανισμό της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Πως να χακάρεις την Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία
Μια μεγάλη αλήθεια, είναι δύσκολο να αλλάξεις τις προσδοκίες που έχεις σε σχέση με τις πεποιθήσεις σου, οπότε είναι μονόδρομος να κάνεις μια δεύτερη σκέψη και να αναρωτηθείς:

Ποια θα ήταν τα οφέλη σου αν πετύχαινες το στόχο σου
Τι άλλες επιλογές έχεις; Πως αλλιώς θα μπορούσες να δράσεις;

Όταν ο εγκέφαλος σου κάνει πρόβλεψη, το μυαλό σου κάνει προτάσεις, μέσω των σκέψεων σου.

Είσαι Κουρασμένος/η σταματάς
Για παράδειγμα μπορεί να είσαι κουρασμένος όπως το αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος σου, οπότε το μυαλό σου μπορεί να σου προτείνει να διακόψεις με ό,τι ασχολείσαι ή να ακολουθήσεις ένα πιο εύκολο και σύντομο μονοπάτι (το συνηθισμένο).

Αν κάνεις μια παύση και δεύτερη σκέψη, μπορείς να αποφασίσεις ότι θα αισθανθείς καλά (από το τι έχεις να κερδίσεις) μόλις ολοκληρώσεις την εργασία σου ή ότι έχεις τη δυνατότητα ή την ενέργεια να την ολοκληρώσεις.

Είναι σκέψεις, δεν είναι εντολές, πολύ σημαντική διαφορά!

Από μικρός/η τρώω έτσι
Μια πολύ σημαντική πεποίθηση που μπορείς να έχεις είναι ότι οι συνήθειες που έχεις από μικρή ηλικία, είναι σχεδόν απίθανο να τις αλλάξεις ως ενήλικας όπως:

-να μην αφήνεις φαγητό στο πιάτο σου, ενώ δεν πεινάς ή
-να αποφύγεις το γλυκό στο τέλος του γεύματος

Αυτές είναι μεγάλες προκλήσεις που έχεις να ξεπεράσεις. Ωστόσο, πρέπει να δεις ποιες πεποιθήσεις έχεις στη ζωή σου που δεν υπηρετούν τους στόχους σου και να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου μαζί τους. Να ακολουθήσεις μια άλλη πεποίθηση που στηρίζει τους στόχους σου σήμερα, όπως να φτάσεις σε ένα βάρος που θα σου προσφέρει υγεία και ποιότητα ζωής.

Ο Κύκλος του νομίζεις, αισθάνεσαι, ενεργείς
-Αυτό που νομίζεις, επηρεάζει αυτό που αισθάνεσαι και ενεργείς.
-Αυτό που κάνεις επηρεάζει αυτό που νομίζεις και αισθάνεσαι.
-Αυτό που αισθάνεσαι επηρεάζει αυτό που νομίζεις και πράττεις.

Δηλαδή υπάρχει ένας κύκλος. Ο τρόπος που εμπλέκονται οι σκέψεις σου και οι πεποιθήσεις στον κύκλο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά αν έχεις κολλήσει ή αισθάνεσαι αβοήθητος. Με τη δεύτερη σκέψη, μπορείς να επέμβεις θετικά σε αυτόν τον κύκλο.

Τι θέλω να κρατήσεις για την Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία
Αν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις τους στόχους σου, αυτό σίγουρα θα συμβεί. Οι πεποιθήσεις σου δεν επηρεάζουν μόνο τις προσδοκίες που έχεις, αλλά επηρεάζουν και τις ενέργειες σου ή το πως αντιδράς.

Αν πιστεύεις ότι θα πετύχεις, αυτό δεν θα συμβεί χωρίς επιμονή και επίλυση δυσκολιών, πάλι θα καταβάλεις ενέργεια και χρόνο. Αν, όμως, προσδοκάς ότι θα πετύχεις, τότε αυτό σε κάνει πιο συγκεντρωμένο για να τα καταφέρεις!

Η πίστη στον εαυτό σου κάνει όλη τη διαφορά

 

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Πηγή: diaitologos.com

Διαβάστε επίσης

Close