Πώς η στάση του σώματός σου επηρεάζει την υγεία σου

Πώς η στάση του σώματός σου επηρεάζει την υγεία σου

Υπάρχει μια ατέλειωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας. Τρως υγιεινά, πηγαίνεις στο γυμναστήριο, παίρνεις συμπληρώματα, δεν “κολλάς” με το Netflix αργά τη νύχτα, κλπ. Και για να πούμε την αλήθεια, πολλές από αυτές τις υγιεινές συνήθειες χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια. Ευτυχώς, υπάρχει μια αλλαγή που μπορείς να κάνεις που δεν απαιτεί -πρακτικά- καθόλου προσπάθεια: Ήρθε η ώρα να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου! Μπορεί να πιστεύεις ότι η κακή στάση επηρεάζει μόνο το πόσο ψηλός/ή φαίνεσαι, αλλά η τρομακτική αλήθεια είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία.

 

Κατάθλιψη

Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο απέδειξε πως το περπάτημα με μια “απελπισμένη” στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης ή μειωμένης ενέργειας. Ευτυχώς, το περπάτημα σε μια πιο όρθια θέση μπορεί να αντιστρέψει αυτά τα συναισθήματα. Ο καθηγητής της Αγωγής Υγείας, Erik Peper, διαπίστωσε ότι η αλλαγή της στάσης του σώματος σε μια πιο όρθια θέση βελτιώνει τη διάθεση και την ενεργειακή στάθμη. “Όταν επιλέγεις να βάλεις το σώμα σου σε διαφορετική στάση, είναι πιο δύσκολο να πέσεις σε κατάθλιψη.”

Παρόμοια με το πώς η κίνηση και η άσκηση μπορούν να ανοίξουν βιολογικά μονοπάτια που αυξάνουν την ευτυχία και την ενέργεια, έτσι μπορεί και η κορμοστασιά. “Αυτό που λέμε είναι ότι εάν αρχίσεις να ενσωματώνεις περισσότερες κινήσεις σώματος στην καθημερινή σου ζωή, το επίπεδο ενέργειας σου παραμένει υψηλότερο και η ποιότητα ζωής σου είναι καλύτερη”, δήλωσε ο Peper. “Είναι παρόμοιo με την αρχή «fake it ’till you make it», μπορείς, δηλαδή, να πείσεις το σώμα σου να έχει περισσότερη ενέργεια».

Ο Peper παρακολούθησε 110 μαθητές οι οποίοι είχαν την εντολή να περπατήσουν κάτω από το διάδρομο σε σκυφτή θέση και μετά να περάσουν κάτω από το διάδρομο. Λίγα λεπτά αργότερα, ζητήθηκε από τους μαθητές να αξιολογήσουν το προσωπικό τους επίπεδο ενέργειας. Για ολόκληρη την ομάδα, τα αποτελέσματα ήταν, στην πρώτη φάση να έχουν μειωμένα επίπεδα ενέργειας ενώ στην επιστροφή αυξημένη ενέργεια. Ο Peper αναγνωρίζει ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάθλιψη και τα επίπεδα ενέργειας, αλλά πιστεύει ότι η βελτίωση της στάσης του σώματος μπορεί να δώσει ένα “χέρι βοήθειας” στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 

Μυϊκός πόνος και κόπωση

Εάν παρατηρείς συχνά το σώμα σου να είναι κουρασμένο, μουδιασμένο ή πιασμένο χωρίς λόγο, τότε η στάση σου μπορεί να είναι η αιτία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Χειροπρακτικής του Κάνσας, αν έχεις κακή στάση, οι μύες σου πρέπει να δουλεύουν περισσότερο για να σε κρατήσουν. Η ενέργεια σπαταλάται, έτσι, στην μετακίνησή σου και δεν μένει αρκετή για τα επίπεδα ενέργειάς σου.

Πιασμένοι, πονεμένοι μύες (ειδικά στον λαιμό, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια) προκαλούνται επίσης από κακή στάση. Περισσότερο από το 80% των προβλημάτων του αυχένα και της πλάτης είναι αποτέλεσμα χρόνιας κακής στάσης. Ο καθορισμός της στάσης σου θα μειώσει, επίσης, τις πιθανότητες να υποφέρεις από εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα τα επόμενα χρόνια.

 

Stress

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το στρες αυξάνεται από την κακή στάση του σώματος. Η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που υιοθέτησαν ισχυρές στάσεις, ανοιχτούς ώμους και ευθείες σπονδυλικές στήλες είχαν 20% αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και 25% μείωση στο επίπεδο της κορτιζόλης. Εκείνοι που ήταν κυρτοί, έμειναν με 10% μείωση της τεστοστερόνης και αύξηση της κορτιζόλης κατά 15%. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές στις ορμόνες; Υψηλή πίεση.

Όταν σκύβεις, επιβαρύνεις το στήθος και κατ’ επέκταση, επηρεάζεις την αναπνοή σου. Η θωρακική αναπνοή παραμορφώνει τους πνεύμονές σου και τους αναγκάζει να κινηθούν γρηγορότερα για να εξασφαλιστεί επαρκής ροή οξυγόνου. Αυτό φορτίζει την καρδιά, αφού αναγκάζεται να επιταχύνει για να παρέχει αρκετό αίμα για μεταφορά οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος όπου το στρες προκαλεί λανθασμένη αναπνοή και με τη σειρά της αυτή δημιουργεί περισσότερη πίεση στο σώμα.

 

Για να διορθώσεις τη στάση του σώματός σου, μπορείς να κάνεις ορισμένες βασικές αλλαγές …

Στον τρόπο που ασκείσαι: Ενίσχυσε τη δύναμη του κορμού σου με ασκήσεις που επικεντρώνονται σε αυτό, όπως πιλάτες και γιόγκα.

Στον τρόπο που στέκεσαι: Στάσου με το βάρος περισσότερο στο μπροστά μέρος του πέλματος, παρά στις φτέρνες. Κράτα τα πόδια σου στο άνοιγμα των ώμων, άσε τα χέρια να πέσουν ανάλαφρα δίπλα από τα πλευρά σου και μην κλειδώνεις τα γόνατά σου. Έχε το κεφάλι ψηλά και την πλάτη ίσια.

Στον τρόπο που περπατάς: Όταν περπατάς, φρόντισε να κρατάς το κεφάλι σου ψηλά και τα μάτια σου να κοιτάζουν ευθεία μπροστά. Απόφυγε να σπρώχνεις το κεφάλι προς τα εμπρός και να κρατάς τους ώμους σου σωστά ευθυγραμμισμένους με το υπόλοιπο σώμα.

 

Πηγή: theeverygirl.com

Διαβάστε επίσης

Close