Το πλήρες θρεπτικό μενού για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Το πλήρες θρεπτικό μενού για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Βιτρίνες, δρόμοι και πλατείες έχουν ήδη στολιστεί, ενώ «χριστουγεννιάτικες μυρωδιές» έχουν πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα έξω από φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Ταυτόχρονα, οδηγίες, συμβουλές, «δίαιτες αστραπή» για την περίοδο αυτή ξεπροβάλλουν σαν μανιτάρια. Αναμφισβήτητα, το χρονικό αυτό διάστημα είναι διατροφικά επικίνδυνο για μια μεγάλη μερίδα ατόμων. Πολλά τραπέζια, πολλές γιορτές, πολλά κεράσματα, δηλαδή πολλοί πειρασμοί. Εκτός όμως από τις οδηγίες και τις συμβουλές, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε, ότι ο ουσιαστικότερος ρόλος της τροφής είναι η εξασφάλιση για το σώμα των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τη λειτουργία του. Φροντίζοντας λοιπόν, σε συνδυασμό με την προσοχή των ποσοτήτων, να επιλέξουμε θρεπτικά τρόφιμα, θα προφυλαχτούμε από τους πειρασμούς και τις υπερβολές.

Τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ένα θρεπτικό Χριστουγεννιάτικο μενού;

Σαλάτα
Απαραίτητη και τις γιορτινές αυτές ημέρες. Η σύσταση για ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών εξακολουθεί να ισχύει και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Φροντίστε να περιέχει ποικιλία λαχανικών έτσι ώστε να εφοδιάσετε το σώμα σας με φυτικές ίνες και πολλές και διαφορετικές βιταμίνες.

Λίγοι ξηροί καρποί και λίγα φρέσκα φρούτα όπως π.χ ρόδι ή μήλο, εκτός από γεύση θα σας προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προσοχή χρειάζεται στις ποσότητες λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου των ξηρών καρπών και της αυξημένη περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα των φρέσκων φρούτων.

Η προσθήκη ενός τυριού με χαμηλά λιπαρά, όπως π.χ το cottage ή το ανθότυρο, θα σας διασφαλίσει σημαντική πρόσληψη πρωτεΐνης και ασβεστίου. Τέλος είναι σημαντικό να προτιμήσετε κάποιο dressing με βάση το ελαιόλαδο, το οποίο σας προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

Κυρίως πιάτο
Συνήθως οι επιλογές στο κυρίως πιάτο κυμαίνονται ανάμεσα σε γαλοπούλα, χοιρινό, κατσίκι ή αρνί. Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να μετατρέψει ένα ελαφρύ τρόφιμο, όπως η γαλοπούλα, σε ένα έδεσμα εξαιρετικά επιβαρυμένο θερμιδικά, π.χ γεμιστή γαλοπούλα ψημένη με την πέτσα. Προτιμήστε λοιπόν μια μερίδα γαλοπούλας χωρίς την πέτσα για να αποφύγετε την υψηλή πρόσληψη λιπαρών και ιδιαίτερα κορεσμένων. Συνοδέψτε τη με μια μικρή ποσότητα γέμισης έτσι ώστε να επωφεληθείτε από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τη βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτκά που περιέχουν κάστανα και σταφίδες.

Επιδόρπιο
Έφτασε και η ώρα του γλυκού. Η ερώτηση είναι πάντα ίδια: μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Η θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι σαφώς ανώτερη. Το ελαιόλαδο που αποτελεί το βασικό συστατικό της συνταγής του σας εξασφαλίζει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα καρύδια που μπαίνουν ως επικάλυψη προσφέρουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β και μέτριες ποσότητες ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου και μαγνησίου, ενώ το γεγονός ότι δεν περιέχει βούτυρο ή αβγά, όπως ο κουραμπιές, σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Τέλος, η προσθήκη μελιού προσθέτει ισχυρά αντιοξειδωτικά στο παραδοσιακό αυτό γλύκισμα.

της Παρασκευής Κουστουράκη, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε επίσης

Close