Το βάρος σου είναι απλά ένας αριθμός

Το βάρος σου είναι απλά ένας αριθμός

Το σωματικό βάρος αποτελεί για πολλούς αυτοσκοπός, το Α και το Ω σε μία προσπάθεια. Η μείωση αυτού του αριθμού συνήθως προκαλεί χαρά σε έναν διαιτώμενο, ενώ αντίθετα, η σταθερότητα ή ακόμη περισσότερο η αύξηση, είναι ικανή να οδηγήσει σε απογοήτευση, απώλεια κινήτρου και παραίτηση.

Είναι τόσο σημαντική η ένδειξη της ζυγαριάς;
Το βάρος παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για τους περισσότερους ανθρώπους διότι έχει συσχετιστεί με την εικόνα του σώματος. Όμως, αυτός ο συσχετισμός δεν είναι απόλυτα σωστός. Ο αριθμός που εμφανίζεται όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά  είναι το άθροισμα του βάρους των επιμέρους ιστών του σώματός σου: σωματικά όργανα, σκελετός, υγρά, μύες και λίπος.

Ποιος όμως από τους παραπάνω ιστούς επηρεάζει πραγματικά αρνητικά την εικόνα του σώματός σου; Το λίπος! Ωστόσο, μία απλή ζύγιση δε λαμβάνει υπόψη τη σύσταση ενός σώματος, άρα ούτε το λίπος.

Η αξία της Λιπομέτρησης
Με βάση τα παραπάνω, η Ανάλυση Σύστασης Σώματος ή λιπομέτρηση, είναι εκείνη η μέθοδος με την οποία μπορούμε να δούμε αν το αυξημένο σου βάρος συνδέεται με αυξημένο μυϊκό ιστό. Ακόμη, μπορούμε να εντοπίσουμε εάν ένα φυσιολογικό βάρος συνδέεται με υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους – το λεγόμενο φαινόμενο «fat skinny» – το οποίο επίσης συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορεί ο αριθμός της ζυγαριάς να είναι εμπόδιο για εσένα!

Προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου;
Από το 2003 που εξασκώ το επάγγελμα του διαιτολόγου, βλέπω συχνά άτομα να έχουν χάσει βάρος και να το έχουν επαναπροσλάβει, ενώ τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Πολλοί έχουν σταματήσει να προσπαθούν και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Οι πιθανότητες να διατηρήσει κάποιος το απολεσθέν βάρος είναι πολύ μικρές, φτάνουν μόλις στο 5%.

5 άτομα στα 100 που έχουν φτάσει τον στόχο βάρους τους, τελικά καταφέρνουν να τον συντηρήσουν

Πού οφείλεται αυτό;
Προσωπικά, νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχουμε διδαχθεί να μειώσουμε το βάρος είναι εντελώς λάθος. Γι’ αυτό προσπαθώ μέσα από την καθημερινή μου πρακτική να προωθήσω μια πιο υγιεινή προσέγγιση.

Μία υγιεινή προσέγγιση περιλαμβάνει:

  • αλλαγή των διατροφικών συνηθειών
  • εκπαίδευση στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς
  • αυτοματοποίηση νέων διατροφικών συνηθειών και ορθής διατροφικής συμπεριφοράς

Το είχες σκεφτεί;
Το να προσπαθείς να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής (διατροφή και φυσική δραστηριότητα) στο βάρος που βρίσκεσαι σήμερα, μπορεί να αποτελέσει μια ορθότερη μετάβαση στην αλλαγή της εικόνας του σώματος σου.

Δηλαδή, μπορεί να βλέπεις μικρή μείωση στη ζυγαριά, αλλά σταδιακά να παρατηρείς ότι μπαίνεις σε ρούχα που δεν έμπαινες!

Μήπως, τελικά το βάρος δεν είναι ο πιο σημαντικός στόχος, ψηλά-ψηλά στις προτεραιότητες μείωσης του βάρους;

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Αθήνα, M.Sc.

Διαβάστε επίσης

Close