Υπερβάλλον σωματικό βάρος: τι προβλήματα μπορεί  να επιφέρει στην υγεία σου;

Υπερβάλλον σωματικό βάρος: τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην υγεία σου;

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλές φορές τις έννοιες «υπέρβαρος» ή «παχύσαρκος» και την αυξητική τάση που παρατηρείται τελευταία σε αυτές τις κατηγορίες.

Γνωρίζεις όμως τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει το υπερβάλλον βάρος;

Τι σημαίνει Υπέρβαρος;
Ως γνωστόν, υπέρβαρο θεωρείται ένα άτομο που έχει παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό και ο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του κυμαίνεται μεταξύ 25-29,9 kg/m2. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2016 πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια άτομα άνω των 18 ετών ήταν υπέρβαρα. Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία, έχουν συνδεθεί με περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από ό,τι η ασιτία και προκαλούν μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Καρδιαγγειακά προβλήματα
Το υπερβολικό βάρος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή σου υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος να εμφανίσεις εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια και όχι μόνο, αυξάνεται με την άνοδο του ΔΜΣ. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν και οι τιμές των λιπιδίων, της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης, παράγοντες που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μια καρδιαγγειακή πάθηση.

Σακχαρώδης Διαβήτης
Εάν το βάρος σου ξεπερνά το φυσιολογικό, τότε υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το συγκεκριμένο νόσημα προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο ακρωτηριασμός των άκρων και η τύφλωση.

Μεταβολικό σύνδρομο
Το αυξημένο σωματικό βάρος έχει σχετιστεί, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο παρουσίας μεταβολικού συνδρόμου. Χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και μειωμένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης(HDL). Το μεταβολικό σύνδρομο είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Καρκίνος
Ο κίνδυνος να αναπτύξεις κάποιον τύπο καρκίνου σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. Εάν έχεις υψηλό ΔΜΣ αυξάνεις τις πιθανότητες για καρκίνο του ενδομήτριου, του μαστού, των νεφρών, της χοληδόχου κύστης, του παχέος εντέρου και του οισοφάγου. Ακόμη, δεδομένα από μια μελέτη στην Αμερική έδειξαν ότι το 15-20% των θανάτων από καρκίνο, ήταν αποτέλεσμα του υπέρβαρουκαι της παχυσαρκίας.

Ασθένειες του αναπνευστικού
Μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του σώματος σου είναι η αναπνοή και φυσικά επηρεάζεται από το περιττό βάρος. Το υπερβολικό λίπος στην περιοχή του φάρυγγα, του θώρακα αλλά και της κοιλιάς, μπορεί να εμποδίσει την φυσιολογική λειτουργία των αναπνευστικών μηχανισμών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η λειτουργία των αναπνευστικών μυών, ο όγκος των πνευμόνων και η στένωση των ανώτερων αεραγωγών.

Οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται άμεσα με το υπερβάλλον βάρος. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, στη λεκάνη και στο χέρι αυξάνεται με την άνοδο του ΔΜΣ. Για κάθε αύξηση βάρους περίπου 4,5 κιλών, αυξάνεται και ο δεκαετής κίνδυνος για οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον, σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε Ιταλούς, βρέθηκε ότι τα 2/3 των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ασθένειες του ήπατος και της χοληδόχου κύστης
Το υπερβάλλον βάρος μπορεί ακόμη να θέσει τον οργανισμό σε κίνδυνο για παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Πιο συγκεκριμένα, εάν είσαι υπέρβαρος ενδέχεται να εμφανίσεις χολόλιθους και χολοκυστίτιδα. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι το 70% των ασθενών με μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ήταν υπέρβαροι.

Συναισθηματική και ψυχική υγεία
Τέλος, το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία σου. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αλλά και το στρες σχετικά με τα κιλά μπορεί να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές, σχέσεις και δραστηριότητες.

Συμπερασματικά, το να είσαι υπέρβαρος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην σωματική αλλά και ψυχική σου υγεία. Τα προβλήματα που θα έχεις να αντιμετωπίσεις είναι πολλά και το κόστος θεραπείας αρκετά υψηλό. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος για να τα αποφύγεις. Πως θα το καταφέρεις αυτό; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Η απόφαση είναι δική σου!

Βιβλιογραφία
Bassuk, S. & Manson, J., 2008. Obesity/Overweight: Health Consequences of. Στο:

International Encyclopedia of Public Health. s.l.:Elsevier, pp. 589-602.
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), 2018. National
Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). [Ηλεκτρονικό]
Available at: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/adult-
overweight-obesity/health-risks
WHO, 2020. WHO. [Ηλεκτρονικό]
Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος στην Αθήνα, MSc, diaitologos.com

Διαβάστε επίσης

Close