Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τη γαστρονομία και τις ιδιαίτερες γεύσεις της.
Το Thessaloniki Arts and Culture σε κατατοπίζει για το που θα βρεις στην πόλη τα γλυκά που θα τρελάνουν τον ουρανίσκο σου.
Είναι μια έρευνα, αποκλειστικά με το προσωπικό μας γούστο και φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε σχόλια και… προσθήκες!
Ρυζόγαλο – Πορτοκαλόπιτα
Από το 1961 στο γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Δορκάδα, στον αριθμό 51 της Κασσάνδρου, βρίσκεις το πιο νόστιμο ρυζόγαλο και τις πιο γευστικές κρέμες. Το μαγαζί διατηρείται ίδιο τα τελευταία 58 χρόνια, αποπνέοντας τη νοσταλγία που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, αλλά και κρατώντας σταθερή την ποιότητα και την παράδοση των προïόντων του.
Φημίζεται για όλα τα γαλακτοκομικά προïόντα που προσφέρει, γιαούρτι σε κεσέ, την κρέμα και το παγωτό καïμάκι, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ερωτευτεί την πορτοκαλόπιτά του, η οποία για μας είναι η κορυφαία στη Θεσσαλονίκη. Η Δορκάδα, όμως, είναι γνωστή κυρίως για το ανεπανάληπτο ρυζόγαλό της, από αγνά και ολόφρεσκα υλικά.
Σοκολατόπιτα
Παραμένοντας στην ίδια γειτονιά, στρίβεις δεξιά στην Αγίου Νικολάου και στον αριθμό 7 βρίσκεις το ζαχαροπλαστείο Καραΐσκος. Από τη βιτρίνα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για φρέσκα και λαχταριστά γλυκά, μιας και είναι πάντα γεμάτη με ταψιά από πάστες με oreo μπισκότα, νουγκατίνες, χιονούλες, κορμό, τάρτες και ότι άλλο «σατανικό» μπορείς να σκεφτείς. Η αλήθεια είναι, όμως, πως είναι ξακουστός για τη φοβερή του σοκολατόπιτα, αλλά και τη μηλόπιτα με ζαχαρούχο γάλα.
Τρίγωνα Πανοράματος
Από τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία στη Θεσσαλονίκη είναι σίγουρα ο Ελενίδης (φωτ) κι αυτό γιατί φτιάχνει τα πιο φαντασμαγορικά τρίγωνα Πανοράματος. Πάντα ολόφρεσκα, κρατσανιστά και με την πιο γευστική κρέμα patisserie για γέμιση. Τον βρίσκεις στο κέντρο στη Δημητρίου Γούναρη, στην Ανθέων, στην Καλαμαριά και στο Πανόραμα.
Προφιτερόλ
Στα προφιτερόλ η πόλη έχει …διδακτορικό. Στον Τάσο, στο Πανόραμα θα βρεις σπουδαίο προφιτερόλ με σοκολάτα και σουδάκια γεμιστά με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Η πιο πρόσφατη προσθήκη είναι το εξαιρετικό Choureal (φωτ) επί της Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, όπου θα σου ετοιμάσουν μπροστά στα μάτια σου το δημοφιλές προφιτερόλ τους σε όσες και όποιες γεύσεις επιθυμείς. Ο Αλεξούδας είναι βραβευμένος για το δικό του, που μπορείς να το βρεις και με γεύση φράουλα, μπανάνα ή κάστανο, σε ένα από τα επτά καταστήματά του στην πόλη. Τέλος, πολύ ιδιαίτερο είναι και το προφιτερόλ στο Choco Rave, επί της Νικολάου Πλαστήρα.
Γαλακτομπούρεκο
Στον αριθμό 3 της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, βρίσκεται εδώ και χρόνια ο Γαλυφιανάκης (φωτ), ο οποίος ειδικεύεται στο να φτιάχνει το πιο ξεχωριστό γαλακτομπούρεκο αν όχι στη χώρα, σίγουρα στα όρια του Νομού Θεσσαλονίκης. Πιο ελαφρύ, αλλά τραγανό και εξαιρετικό, θα βρεις στης Νικηφόρου (φωτ), στη Βενιζέλου 54.
Pavlova
Η πιο ξεχωριστή, αφράτη και αέρινη Παύλοβα βρίσκεται σίγουρα στο Mpezes Pastry Shop (φωτ). Εξίσου ηδονική είναι κι αυτή που θα βρεις στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη (φωτ) στο κέντρο της πόλης, στην οδό Παύλου Μελά και στην Καλαμαριά, στην οδό Ανδριανουπόλεως.
Μπεζέδες
Στην Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο κατάστημα του Εμμανούηλ Μπεζέ, Μpezes Pastry Shop θα βρεις τους αυθεντικούς, γευστικούς, παραδοσιακούς μπεζέδες … στο σπίτι τους.
Cheesecake
Για τα συγκλονιστικότερα cheesecake, με μπόλικη, φρέσκια κρέμα και τραγανή βάση, θα πρέπει να επισκεφτείς το ζαχαροπλαστείο Sugarela (φωτ), στον αριθμό 12 της Νικηφόρου Φωκά ή το Sugar Angel, στη Λασσάνη, όπου μπορείς να το απολαύσεις πίνοντας παράλληλα τον καφέ σου.
Creme Brulee
Και εδώ “ψηφίζουμε” Sugarela! (φωτ)
Εκλαίρ
Αν είσαι λάτρης των εκλαίρ, τότε θα εκτιμήσεις σίγουρα αυτά που φτιάχνουν με μοναδική τέχνη το Choureal και το Sugarela.
Αρμενοβίλ
Αν είσαι από νοτιοελλαδίτης, λογικά, δεν βρίσκεις συχνά Αρμενοβίλ. Η Θεσσαλονίκη, όμως, το αγαπάει και το τιμάει. Τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα ενός καλού αρμενοβίλ, είναι σίγουρα ο Τασος (Πανόραμα), αλλά και το ομώνυμό του κατάστημα, Armenonville, στο κέντρο της πόλης.
Σιροπιαστά
Μπακλαβάδες, τουλουμπάκια, καταΐφι, κουρκουμπίνια, ροξάκια, κ.λ.π. Τα πιο νόστιμα πολίτικα σιροπιαστά, τραγανό φύλλο, μοναδικό σιρόπι θα τα βρεις στο Χατζή, αλλά σπουδαία σιροπιαστά έχει και το ζαχαροπλαστείο Μακεδονικό, στην Κάτω Τούμπα.
Παγωτό
Για παγωτό, το πιο νόστιμο χειροποίητο gelato στη Θεσσαλονίκη, στο Vanilla στη Μητροπόλεως.
Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου