11 συμβουλές για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδάκι σας να δεχτεί το καινούριο μωρό

11 συμβουλές για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδάκι σας να δεχτεί το καινούριο μωρό

1. Ξεκινάμε από τα απλά! Εξηγείστε στο μεγαλύτερο παιδάκι σας ότι το αγαπάτε πάρα πολύ και ότι το αδερφάκι του δεν πρόκειται να του πάρει τη θέση! Αυτός είναι ο μεγάλος φόβος των μικρών παιδιών: ότι το μωρό θα τα αντικαταστήσει και ότι οι γονείς θα αγαπάνε το μωρό περισσότερο.

Εξηγείστε ότι αυτό το αδερφάκι θα μεγαλώνοντας θα είναι καλή παρέα. Πείτε στο μεγαλύτερο παιδάκι σας ότι έχοντας αδερφάκι δε θα νιώθει ποτέ μοναξιά και περιγράψτε μελλοντικές θετικές εμπειρίες: θα έχεις κάποιον να παίζεις όταν επιστρέφεις από τον παιδικό/το σχολείο.

2. Δηλώστε στο μεγαλύτερο παιδάκι σας ότι το αγαπάτε πάρα-πάρα πολύ και ότι πάντα θα το αγαπάτε δύο χρόνια περισσότερο (ή όσα χρόνια διαφορά έχει με το μωρό), αφού γεννήθηκε πρώτο και το έχετε παιδάκι σας για περισσότερο χρόνο! Προσοχή εδώ, ΔΕΝ λέμε ότι το αγαπάμε περισσότερο από το μωρό, αλλά για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

3. Δώστε το καλό παράδειγμα! Περιγράψτε θετικές εμπειρίες με αδέρφια: πχ αν εσείς ή ο πατέρας του έχετε αδέρφια, μοιραστείτε τις ωραίες στιγμές και το πόσο σπουδαίο είναι. Δώστε παραδείγματα από φίλους τονίζοντας το παιχνίδι, τη συνεργασία, την παρέα, την αλληλεγγύη.

4. Διαβεβαιώστε το παιδάκι σας ότι η αγάπη δεν τελειώνει και δεν εξαντλείται και ότι θα το αγαπάτε πάντα.

5. Δείξτε στο παιδάκι σας φωτογραφίες και βίντεο απ’ όταν το ίδιο ήταν μωρό. Συζητήστε μαζί του για το πόσο μικρούτσικο ήταν και πόση ανάγκη φροντίδας είχε στο τάισμα, στο άλλαγμα, στο κοίμισμα, κλπ. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να φροντίζετε το καινούργιο μωρό με τον ίδιο τρόπο.

Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδάκι σας να καταλάβει ότι και το ίδιο έλαβε την ίδια φροντίδα και προσοχή όταν ήταν μωρό και ότι το αγαπούσατε το ίδιο με το μωρό. Καθησυχάστε το παιδάκι σας ότι όσο το μωρό μεγαλώνει θα γίνεται όλο και πιο αυτόνομο και θα χρειάζεται λιγότερο από το χρόνο σας.

6. Μιλήστε για το παιδάκι σας για την καινούργια εμπειρία του μωρού στο σπίτι: εξηγήστε του ότι τα μωρά είναι «εύθραυστα» και κάντε εξάσκηση με το πώς πιάνουμε εύθραυστα αντικείμενα (με κούκλες, αυγά, τη γάτα σας, κλπ). Εξηγήστε ότι τα μωρά στην αρχή κοιμούνται και κλαίνε (ελπίζω ολόψυχα να συμβούν αυτά τα δύο με αυτή τη σειρά και όχι αντίστροφα!) αλλά ότι μεγαλώνοντας θα θέλουν να παίζουν με το μεγάλο τους αδερφάκι.

7. Τονίστε στο παιδάκι σας τον σημαντικό ρόλο του μεγάλου αδερφού/της μεγάλης αδερφής. Συζητήστε με όλα όσα θα μπορεί να κάνει με το μωρό, από το να του τραγουδάει και να κουνάει το καρότσι, μέχρι να του διδάξει αργότερα τα γράμματα και τους αριθμούς. Τονίστε ότι το μωρό πάντα θα θαυμάζει το μεγαλύτερο αδερφάκι του που πάντα θα ξέρει τόσα πολλά και θαυμαστά πράγματα!

8. Συζητήστε για τα συναισθήματα. Εξηγήστε ότι τα μεγαλύτερα αδερφάκια μερικές φορές νιώθουν στεναχωρημένα ή ζηλεύουν το μωρό επειδή η μαμά δίνει πολλή προσοχή σε αυτό, αλλά καθησυχάστε το μεγαλύτερο παιδάκι σας ότι το αγαπάτε πολύ. Συμφωνείστε σε μια φράση όπως «μαμά σε θέλω μαζί μου» που θα σας τη λέει όταν στεναχωριέται ή όταν ζορίζεται και υποσχεθείτε ότι θα του αφιερώνετε το χρόνο που χρειάζεται.

9. Δώστε συναισθηματικό χώρο στο παιδί και μην ακυρώνετε τα συναισθήματά του. Αν το παιδί δηλώσει θυμωμένο ή ότι ζηλεύει, μην προσπαθήσετε να κουκουλώσετε ή να εξαλείψετε το αρνητικό συναίσθημα. Δεχτείτε ότι αισθάνεται έτσι, αλλά τονίστε του ότι δεν επιτρέπεται να χτυπάμε/τσιμπάμε/σκουντάμε κλπ όταν είμαστε θυμωμένοι.

Βοηθήστε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και καθοδηγήστε το ώστε να νιώσει όμορφα (πχ παινεύοντας τα κατορθώματά του, τονίζοντας τα θετικά του, κλπ).

10. Προγραμματίστε! Δώστε στο μεγαλύτερο παιδάκι σας έναν ρόλο (πχ βοηθός σας την ώρα του ταίσματος). Οργανωθείτε ώστε να έχετε ποιοτικό χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας και τονίστε του ότι αυτό γίνεται επειδή ακριβώς είναι μεγάλο και μπορεί να κάνει τέτοια ωραία πράγματα.

11. Και τελευταίο: επιστρέφοντας στο σπίτι από το μαιευτήριο φροντίστε να φέρετε ένα δώρο που το ‘στέλνει’ το καινούργιο μωρό στο μεγαλύτερο αδερφάκι του!

Όλα τα παιδιά, σε κάθε ηλικία αντιδρούν στη γέννηση ενός μωρού. Αν όμως είστε προετοιμασμένοι για τα ζητήματα που θα προκύψουν, θα προετοιμάσετε το παιδί σας για τις αλλαγές που θα έρθουν και θα δημιουργήσετε μια συνεργατική σχέση βασισμένη στην αγάπη και την επικοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο η προσαρμογή στον ερχομό του νέου μέλους θα είναι ευκολότερη και ομαλότερη για όλη την οικογένεια.

Καλώς να δεχτείτε το μωράκι σας!

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης

Close