5 σημάδια ότι είμαστε «γονείς-θύματα»!

5 σημάδια ότι είμαστε «γονείς-θύματα»!

Σήμερα, ο ρόλος του γονιού έχει αναβαθμιστεί σε ένα είδους επάγγελμα.

Ο σημερινός γονιός καθημερινά κρίνεται για το αν κάνει το σωστό, πως το κάνει, γιατί το κάνει. Είναι σα να δίνει διαρκώς εξετάσεις σε κάποιον «ανώτερο» ψυχολόγο, παιδοψυχίατρο, κοινωνιολόγο ή εκπαιδευτικό.Αποτέλεσμα το φαινόμενο του γονιού-θύμα. Κι όμως τα πράγματα στη ζωή είναι απλά και όπως λένε και οι ψυχολόγοι πρέπει να πιστεύουμε στις απλοποιήσεις: Όση περισσότερη δύναμη δίνεις σε ένα παιδί τόσο πιο πολύπλοκη γίνεται η ζωή σου!

Και αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη που ρωτάτε το παιδί σας «τι επιθυμεί για πρωινό», «πού θέλει να διασκεδάσει το Σάββατο» και αν «συμφωνεί για το αν η μαμά και ο μπαμπάς βγουν απόψε», τότε μάλλον έχετε κάνει πολύ περίπλοκη και τη δική σας ζωή!

Σίγουρα βέβαια τα παιδιά αλλάζουν πολλά πράγματα στη ζωή μας, αλλά ως γονείς οφείλουμε να τα αλλάζουμε εθελοντικά. Κοιμόμαστε νωρίς, γιατί έτσι θέλουμε, τρώμε πιο υγιεινά επειδή εμείς το επιθυμούμε και χαιρόμαστε την παρέα των παιδιών μας επειδή αυτό μας ευχαριστεί.

Στην πραγματικότητα, όμως η δουλειά μας είναι να θέτουμε τους κανόνες που τα παιδιά θα ακολουθήσουν. Το να γίνεις ένας γονιός θύμα σε κάνει υπόδουλο στο ρόλο σου. Και το παράδοξο είναι ότι υπόδουλο δε σε κάνουν τα παιδιά, αλλά εσύ που τους επέτρεψες να σε υποδουλώσουν.

5 σημάδια ότι είμαι γονιός – θύμα1. Επιτρέπω στο παιδί μου να μου δίνει διαταγές: Για παράδειγμα με ρωτάει αυταρχικά: «Που είναι το πρωινό μου;»

2. Συνεχώς δικαιολογώ το παιδί μου: «Αχ θα σας ζήταγε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, αλλά ήταν κουρασμένο»

3. Φοβάμαι ότι το παιδί μου δε θα με αγαπάει πια αν του αρνηθώ κάτι

4. Έχω επιτρέψει στο παιδί μου να μου πει «σκάσε»

5. Αναρωτιέμαι συνέχεια αν η συμπεριφορά μου «αρέσει» στο παιδί μου

Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω μάλλον ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε (και πάλι) τον έλεγχο.
Να, ποτέ δεν είναι αργά γι’ αυτό! Για να το επιτύχουμε όμως θα πρέπει να νιώσουμε ότι μπορούμε. Και έπειτα αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε τους εξής τέσσερις απλούς κανόνες:

Μαθαίνουμε στο παιδί μας να είναι ειλικρινές
Μαθαίνουμε στο παιδί μας την αξία του σεβασμού
Μαθαίνουμε στο παιδί μας να είναι γενναιόδωρο
Μαθαίνουμε στο παιδί μας την αξία της ευγένειας

Αν επικεντρωθούμε σε αυτούς τους τέσσερις κανόνες να είμαστε σίγουροι ότι θα αποθυματοποιηθούμε κι εμείς πιο εύκολα, αλλά και το παιδί μας θα μεταμορφωθεί σε ένα «φυσιολογικό» άνθρωπο!

Από τον Richard Greenberg, συγγραφέα του βιβλίου Raising Children That Other People Like to  

Πηγή: imommy.gr

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 
Διαβάστε επίσης

Όταν ένας Έλληνας γονιός βρέθηκε σε Σουηδικό σχολείο

Όταν ένας Έλληνας γονιός βρέθηκε σε Σουηδικό σχολείο

Ανάμεσα στο ελληνικό και στο σουηδικό σχολείο υπάρχει χάσμα. Ένα χάσμα που ξεκινάει από τη διδασκαλία, την βαθμολόγηση, τα διαγωνίσματα, τις σχολικές συνήθειες, τη φιλοσοφία που διέπει όλο το σχολικό σύστημα από την αρχή ως το τέλος του.
Φανταστείτε λοιπόν έναν έλληνα που έχει τελειώσει είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό σχολείο στη χώρα μας να βρεθεί στη Σουηδία και να στείλει το παιδί του εκεί στο σχολείο.

Close