Artist: Wasmann Friedrich (detail)

Aπαιδαγωγώντας τα παιδιά…

Υπάρχει κάτι που κομματιάζει τα ηνία της ψυχής όταν ενεργοποιηθεί. Λέγεται ανασφάλεια.

Οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη ανάγκη την ασφάλεια γιαυτήν αναπτύχθηκαν πολλές μεθόδοι και τρόποι για να μπορούμε να έχουμε ασφαλή σπίτια, ασφαλή οδήγηση κ.ά.

Ωστόσο το αν κάποιος άνθρωπος αισθάνεται ή όχι ασφαλής αυτό πηγάζει από μέσα του. Η ασφάλεια αποτελεί βασικό συστατικό για τη δόμηση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Η σωστή διαπαιδαγώγηση είναι επίσης ένα μεγάλο φυτώριο που συντελεί στη σωστή ανατροφή των παιδιών.

Είμαι και εγώ γονιός και αναλογίζομαι τα λάθη μου πολλές φορές.Παρόλο που σπούδασα ψυχολογία πολλές φορές οι βιωματικές αναφορές προλαμβάνουν τις γνωστικές αναφορές. Υπάρχουν στιγμές που αφήνομαι να ενεργώ με πρακτικές διαπαιδαγώγησης των δικών μου γονιών και τότε χρειάζεται να ενεργοποιήσω την αυτοσυγκράτηση και τον αυτοέλεγχο μου.

Εκείνες τις στιγμές θα θελα να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να αυτοδιορθώσω την συμπεριφορά μου αλλά κατι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Οπότε αντιδρώ ως εξής: Πλησιάζω τα παιδιά μου και συζητώ μαζί τους, τους εξηγώ γιατί αντέδρασα έτσι, πως ένιωσα, τι σκέφτηκα, τα ρωτάω και αυτά αντίστοιχα πως σκέφτονταν και πώς ένιωσαν.

Ζητώ συγνώμη αν τα στεναχώρησα και υπενθυμίζω τους κανόνες του σπιτιού. Κατόπιν προσπαθώ να αυτοελέγχομαι καλύτερα. Αυτές οι δύο πρακτικές λειτουργούν επανορθωτικά. Δεν είναι τα λάθη μας που πληγώνουν τα παιδιά μας είναι η τάση μας να θεωρούμε ότι δρούμε αλάνθαστα, είναι η τάση μας να αποφεύγουμε την αυτοκριτική, είναι το ότι αμελούμε να δρούμε επανορθωτικά.

Μην κρίνετε τα παιδιά σας, μην συγκρίνετε τα παιδιά σας με άλλα παιδιά, πείτε τους και τα θετικά τους στοιχεία και παροτρύνετε τα να βελτιώσουν τα μεμπτά τους σημεία. Ακούστε τα προσεκτικά όταν έχουν κάτι να σας πουν, αναρωτηθείτε αν αυτό που σας περιγράφουν είναι χειριστικό ή αν είναι η δικιά τους αλήθεια.

Αναλογιστείτε τι μπορεί να κάνει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του, τι μπορεί να καταλάβει ανάλογα με την ηλικία του, πώς νιώθει. Το μόνιμο παράπονο των παιδιών είναι ότι πιστεύουν πως δεν τα αγαπάμε όσο αγαπάνε αυτά εμάς και ένα άλλο τους παράπονο είναι ότι σπάνια τα αφουγκραζόμαστε καθώς σχεδόν ποτέ δεν έχουμε την ηρεμία και την διάθεση να αφιερώσουμε σε αυτά ποιοτικό χρόνο.

Ποια είναι τα πιο συχνά λαθη των γονιών:
1.  άτεγκτη εμμονή στην εκτέλεση των εντολών μας από τα παιδιά
2.  επιθετική συμπεριφορά προς τα παιδιά
3.  ασυνέπεια στην συμπεριφορά μας
4.  άσκηση εξουσίας
5.  απόρριψη των παιδιών μας
6.  λειτουργούμε με θυμό
7.  καταπιεστική συμπεριφορά
8.  υπερπροστατεύουμε τα παιδιά μας
9.  τους μεταφέρουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες μας
10.  αδιαφορουμε
11.  ανεχόμαστε πάρα πολλά πράγματα
12.   κρίνουμε και μιλάμε απαξιωτικά για άλλα άτομα ή και για τα παιδιά μας
13.  ειρωνευόμαστε
14.  δεν κάνουμε κουβέντα μαζί τους

Ας αναρωτηθούμε πως ασκούμε τον γονεικό μας ρόλο, γιατί όπως λέει και η Sexton, Δεν έχει σημασία ποιοι ήταν οι γονείς μου. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιοι θυμάμαι ότι ήταν.

 

Γράφει η Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου
Ψυχολόγος Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close