Δημιουργική ανακατωσούρα

Δημιουργική ανακατωσούρα

Γιατί τα παιδιά όταν αρχίσουν να περπατούν, μόλις γυρίσεις  την πλάτη σου, τρέχουν κατευθείαν στον νιπτήρα του μπάνιου και βγάζουν κραυγές χαράς και ενθουσιασμού, καθώς πιτσιλούν το νερό γύρω-γύρω; 

Γελούν χαρούμενα καθώς καταβρέχουν με το νερό το πάτωμα και τους τοίχους, δείχνοντας αποφασισμένα να μουσκέψουν όλο το χαρτί τουαλέτας και να βρέξουν όλο το χώρο πριν τα σταματήσεις! Τα χεράκια και τα ποδαράκια τους τρέμουν από αγαλλίαση, ενώ εσένα σε πιάνει απελπισία. Είσαι δε σίγουρος ότι θα κρυώσουν ή αρρωστήσουν από κάποια άγνωστη εξωτική ασθένεια, αλλά φυσικά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ.Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι η ευτυχία των παιδιών μας είναι πιο σημαντική από ένα άψογο σπίτι. Θυμάμαι μια μέρα που μόλις είχα τρίψει το πάτωμα της κουζίνας, όταν η κόρη μου ήρθε τρέχοντας με τα λασπωμένα της παπούτσια και είπε: «Μαμά, μαμά έλα να δεις το γατάκι! « Αφησα τη σφουγγαρίστρα και πήγα να δω το γατάκι. Το παιδί με κοιτούσε με μάτια που έλαμπαν και χαμογελούσαν κι εμένα δεν μ΄ένοιαζε πια το λασπωμένο πάτωμα.

Παρ΄όλο που προτιμώ το σπίτι μου πραγματικά καθαρό, με τα χρόνια ανακάλυψα ότι κάποια ακαταστασία δεν έχει και τόση σημασία. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσεις.

Για παράδειγμα, το δωμάτιο της κόρης μου ήταν πάντα τόσο ακατάστατο, που καμιά φορά το έλεγα «χοιροστάσιο». Πάνω στην απόγνωσή μου, έβγαλα έναν κανόνα που έλεγε πως αν διατηρούσε ένα μονοπάτι ανοιχτό μέχρι το κρεβάτι της και έκλεινε την πόρτα, μπορούσε να αφήνει το δωμάτιό της όπως θέλει.

Το διακοσμητικό της στυλ το ονομάσαμε «δημιουργική ανακατωσούρα», αλλά ακόμα και με την πόρτα κλειστή, η ακαταστασία στο δωμάτιό της συνέχιζε να μ΄ενοχλεί. Ετσι άρχισα να λέω: «Θα το εκτιμούσα πολύ αν σκεφτόσουν να καθαρίσεις το δωμάτιό σου» ή «περιμένω να δω τη μέρα που θα καθαρίσεις το δωμάτιό σου». Εκανα υπομονή και πράγματι ήρθε η στιγμή αυτή και το καθάρισε. Τώρα όποιος έρχεται σπίτι μας βλέπει ότι η κόρη μου έχει το πιο τακτοποιημένο δωμάτιο.

Το «δίδαγμα» της ιστορίας είναι το εξής: το να είσαι ακατάστατος όταν είσαι παιδί δεν είναι απαραίτητα μια μόνιμη διαταραχή. Αξιοποίησε την ενεργητικότητά σου για να φτιάξεις ένα σπιτικό γεμάτο ζωντάνια. Ενα σπίτι που είναι ζεστό και δείχνει πως κατοικείται είναι ένα χαρούμενο μέρος που φιλοξενεί  δραστήριες οικογένειες.

Οι φίλοι δεν θα νιώσουν άβολα όταν έρχονται απρόσμενα για επίσκεψη, αν ξέρουν ότι δεν σε απασχολεί το πόσο ακατάστατο φαίνεται το σπίτι σου. Μπορείς να δεις την ακαταστασία από την καλή της πλευρά, αν σκεφτείς ότι κάποια μέρα τα παιδιά θα φύγουν και θα έχεις όλο το σπίτι δικό σου. Και τότε ίσως να αναστενάζεις με νοσταλγία όταν θα θυμάσαι τις βρεγμένες πετσέτες στο πάτωμα του μπάνιου.

 
Πηγή: newagemama.com

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 


Διαβάστε επίσης

Έφηβοι και επαγγελματικός προσανατολισμός. Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

Έφηβοι και επαγγελματικός προσανατολισμός. Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

Η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος στη ζωή ενός ατόμου, ανάμεσα στην παιδική ηλικία όπου το παιδί τα έχει όλα έτοιμα και στον κόσμο των ενηλίκων, όπου αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται από τους γονείς του.