Ξέχασα ότι δεν είμαι μόνο μάνα!

Ξέχασα ότι δεν είμαι μόνο μάνα!

Ξέχασα ότι είμαι σύντροφος και γυναίκα!

 

Από την αυταρχική διαπαιδαγώγηση που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, περάσαμε σε μια άλλη μέθοδο διαπαιδαγώγησης!

Την αυταρχική εκπαίδευση την αντικαταστήσαμε με αντιαυταρχική εκπαίδευση, με θετική Διαπαιδαγώγηση, με ενσυναισθητική διαπαιδαγώγηση, εφαρμόζοντας την μέθοδο του John Bowlby και του Attachment parenting, ζητήσαμε να γεννήσουμε φυσιολογικά και να νιώσουμε τις οδύνες του τοκετού, κλάψαμε όταν πρωτοπήραμε στην αγκαλιά το θησαυρό μας, θηλάσαμε αμέσως και για δύο χρόνια και βάλε!

Νιώσαμε ότι δεν αντέχαμε άλλο να είμαστε με το στήθος έξω κάθε μισή ώρα, πόνεσαν οι θηλές μας από τα δαγκώματα του δίχρονου παιδιού μας, αλλά εμείς εκεί, θέλοντας να αποδείξουμε ότι, είμαστε καλές μητέρες και ακολουθούμε τις ανάγκες του παιδιού μας!

Δεν έχει νόημα όμως να είμαι εγώ κουρασμένη, απηυδισμένη και χίλια κομμάτια, για να μην πω ” στοπ ” δεν μπορώ άλλο για σήμερα! Είμαστε έτοιμες να εκπληρώσουμε κάθε ανάγκη του μωρού μας, κοιμηθήκαμε μαζί του μέχρι να ζητήσει μόνο του το παιδάκι μας να πάει στο δωμάτιο του, μαλώσαμε με τον άντρα μας, γιατί δεν συμφωνούσε να κοιμάται με τα πόδια του μωρού στα μούτρα του και στην άκρη του κρεβατιού.

Μαλώσαμε με τους γονείς μας που μας έλεγαν να μη το παίρνουμε αγκαλιά, και να το τιμωρούμε, γιατί θα γίνει κακομαθημένο, μαλώσαμε με την φίλη μας από το σχολείο που μας είπε ότι είμαστε υπερβολικές και εμείς δεν πάθαμε τίποτα που τρώγαμε ξύλο και όλα αυτά, για χάρη του μονάκριβου παιδιού μας!

Πολλές φορές μου ερχόταν όμως να τσιρίξω όσο πιο δυνατά μπορούσα, για να εκτονώσω την κούραση μου, την απογοήτευση μου, τα νεύρα μου, αντί να δώσω μια στον ποπό του για να ηρεμήσει! Αντί γι’ αυτά όμως έσφιγγα τα δόντια και έλεγα όχι μην κάνεις αυτά που έκαναν οι γονείς σου σε σένα, σπαμάτησε τον φαύλο κύκλο!Θέλω να γίνω μια καλή μάνα, να μην έχω τύψεις ότι δεν έκανα ότι καλύτερο, για το παιδί μου! Διαβάζω βιβλία παιδοψυχολογίας, τρέχω στα σεμινάρια και στις σχολές γονέων για να μεγαλώσω ένα παιδί χωρίς ψυχικά τραύματα!

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είμαι μόνο μάνα! Μιλάω για παιδιά, για πάνες, θηλασμούς, η έξοδος μου είναι οι παιδικές χαρές, δεν βγαίνω με τις παλιές μου φίλες που δεν έχουν παιδιά, δεν βγαίνω ούτε με τις φίλες που έχουν παιδιά, γιατί προσπαθούσαν να μου πουν ότι ο ψυχολόγος κος Τρολ είπε ότι, τα παιδιά θέλουν πειθαρχία και όρια!

Ο σύντροφός μου προσπαθεί να με καταλάβει και να κάνει υπομονή, όπως του το ζήτησα, αλλά χθες με ταρακούνησε όταν μου είπε:
” Αγάπη μου έγινες μια πολύ καλή μάνα, αλλά ξέχασες ότι, είσαι γυναίκα και σύντροφος! Όποτε σου ζητώ να έρθεις κοντά μου είσαι κουρασμένη “!

Σαν κεραμίδα έπεσαν τα λόγια του στο κεφάλι μου! Έτρεξα στο μπάνιο, κοίταξα στον καθρέφτη και είχα το κακό μου χάλι! Μαλλιά πιασμένα με ένα λάστιχο πίσω, στο πρόσωπο ξεραμένη φρουτόκρεμα, μαύρους κύκλους από την αυπνία, μπλούζα λερωμένη από αυγό, νύχια μισοβαμμένα κόκκινα από την βάφτιση της ανηψιάς μου!

Θύμωσα με τον εαυτό μου που παραμέλησα τον εαυτό μου και τον άντρα μου! Τηλεφώνησα στην μητέρα μου να έρθει στο σπίτι, για να μείνει με το μικρό, ζήτησα από τον άντρα μου να βγούμε για ποτό και γέμισα την μπανιέρα!

Αποφάσισα να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου και να τον κανακεύω! Αν δεν είμαι εγώ καλά δεν θα είναι καλά ο άντρς μου, ούτε το παιδί μου! Στην μεγάλη μου επιθυμία να είμαι μια καλή μάνα και να μεγαλώσω ένα ευτυχισμένο και ελεύθερο παιδί, ξέχασα ότι είμαι και γυναίκα!

 

Της Βούλας Γκάντσιου

Πηγή: rotasapantaw.wordpress.com

Thessaloniki Arts and Culture 

 
Διαβάστε επίσης

Close