Η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, αλήθεια ή ψέματα;

Η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου, αλήθεια ή ψέματα;

Κανείς δεν γνωρίζει τι πράγματι συμβαίνει. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι τα έμβρυα ακούν μουσική και αντιδρούν στον ήχο με κινήσεις. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι σημαίνουν αυτές οι κινήσεις, διότι οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να μελετήσουν αποτελεσματικά τις αντιδράσεις ενός εμβρύου.

Η αγάπη για τη μουσική ξεκινάει από τη μήτρα!

Εάν παίζω μουσική στο παιδί θα γεννηθεί πιο έξυπνο;
Καμία μελέτη δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι το έμβρυο που κυοφορείται θα γεννηθεί πιο έξυπνο εάν η μαμά του παίζει μουσική. Ενδεχομένως να έχετε ακούσει ότι όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε μουσικό περιβάλλον έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, ωστόσο, ο Gordon Shaw, ένας πρωτοπόρος ερευνητής της νευροεπιστήμης αναφέρει ότι αυτές οι μελέτες εστιάζονται σε μεγαλύτερα παιδιά, όχι σε έμβρυα.

Για παράδειγμα τα μαθήματα πιάνου ενδεχομένως να ενισχύσουν τις δεξιότητες χωροθετικής αντίληψης των παιδιών (την ικανότητα να αντιληφθεί τον τρισδιάστατο χώρο), αλλά οι ερευνητές έχουν εκπονήσει μελέτες σε παιδιά ηλικίας 3 έως 4ετών. Ορισμένοι ειδικοί μελετητές ισχυρίζονται ότι εάν η μουσική έχει αυτό το θετικό αποτέλεσμα σε μεγαλύτερα παιδιά, τα μωρά, ακόμη και τα έμβρυα, ενδεχομένως να επωφεληθούν με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με άλλους μελετητές, τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν τη μουσική που έπαιζαν οι γονείς όταν ακόμη βρίσκονταν μέσα στη μήτρα, ενώ ακούγοντας ένα γνωστό τραγούδι, είτε αποκοιμούνται, είτε ζωηρεύουν. Ωστόσο, η Janet DiPietro, αναπτυξιακή ψυχολόγος που μελετά την ανάπτυξη των εμβρύων αναφέρει ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν βασίζονται σε πραγματικά ερευνητικά στοιχεία.

Ορισμένοι αναφέρουν επίσης ότι τα έμβρυα αναπνέουν με τον ρυθμό της μουσικής που απολαμβάνουν. Η γυναικολόγος Rene Van de Carr αναφέρει ότι είχε παρατηρήσει ότι ένα έμβρυο 33 εβδομάδων διαμόρφωσε την αναπνοή του σύμφωνα με τον ρυθμό της 5ης Συμφωνίας του Beethoven. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει τεκμηριωθεί, ενώ ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται τον λόγο που αυτός ο συντονισμός της αναπνοής με τον ρυθμό της μουσικής αποτελεί θετικό γεγονός.

Μουσική για το έμβρυο!
Η καλύτερη επιλογή είναι να ακούτε μουσική κατά τη διάρκεια της ημέρας στην καθημερινότητά σας. Δεν είναι καλή επιλογή να τοποθετείτε ακουστικά στην κοιλιά σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στο έμβρυο. «Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να αυξήσουν την ένταση για να φτάσει η μουσική μέχρι το έμβρυο, αλλά δεν χρειάζεται, καθώς το αμνιακό υγρό είναι καλός αγωγός του ήχου» αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα ντεσιμπέλ μας πήραν τα αυτιά!
Σύμφωνα μελέτες που εκπονήθηκαν από το παιδιατρικό τμήμα της Αμερικάνικης Ακαδημίας στα τέλη του 1990, τα έμβρυα που εκτίθεντο σε δυνατούς θορύβους για μακροχρόνια διάστημα αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, ελλιποβαρή, ή να υποστούν απώλεια ακοής κατά τη γέννηση. Οι μελέτες αφορούσαν κυρίως μητέρες που εργάζονταν σε περιβάλλον που παρήγε υψηλό θόρυβο, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από το να πηγαίνει κανείς σε μία ροκ συναυλία.

Επίσης δεν είναι καλή ιδέα να αυξάνετε την ένταση της μουσικής πάνω από τα 65 decibels (dB) – αυτή η ένταση είναι περίπου η ένταση που έχει η μουσική σε ένα κατάστημα – διότι ενδεχομένως να βλάψει ή να ταράξει το έμβρυο. Επίσης, εάν ακούτε μουσική για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι καλύτερα να κρατάτε σταθερή την ένταση κάτω από τα 50 dB (επίπεδο ήχου που συναντά κανείς στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης νεογνών).

Τα επίπεδα των decibel σε ένα σπίτι!
• 50 – 75 dB πλυντήριο ρούχων.
• 55 – 70 dB πλυντήριο πιάτων
• 60 – 85 dB ηλεκτρική σκούπα
• 60 – 95 dB σεσουάρ μαλλιών
• 65 – 80 dB ξυπνητήρι
• 75 – 85 dB καζανάκι τουαλέτας
• 80 dB ήχος τηλεφώνου

Συμπέρασμα!
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο και οι ειδικοί φαίνεται πως δεν συμφωνούν στο κατά πόσον τα έμβρυα απολαμβάνουν ή ενοχλούνται από τη μουσική, κινηθείτε με προσεκτικά βήματα. Εάν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, μην ξεχνάτε ότι παν μέτρον άριστον!

Ο Even Van de Carr, ειδικός που αντιμετωπίζει θετικά τη μουσική για τα έμβρυα, συναινεί σε αυτό. «Δεν χρειάζονται υπερβολές με σκοπό να δημιουργήσουμε παιδιά θαύματα. Η στάση αυτή ενδεχομένως να σας οδηγήσει να θέσετε στόχους που τα παιδιά σας δεν θα εκπληρώσουν ποτέ», αναφέρει.

Πηγή: share24.gr

Διαβάστε επίσης

Close