Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, από… αγάπη. Της Κατερίνας Σιδέρη

Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, από… αγάπη. Της Κατερίνας Σιδέρη

Γονείς δε γεννηθήκαμε, δε σπουδάσαμε, δε γαλουχηθήκαμε. Γονείς γίναμε και σταδιακά μάθαμε να φροντίζουμε τα παιδιά μας, να τα προστατεύουμε, να τους δίνουμε εφόδια ικανά να συνδράμουν στην πορεία τους στη ζωή.

Άλλοτε από ένστικτο, άλλοτε από αγάπη, άλλοτε από αναγκαιότητα, δημιουργήσαμε τους οικογενειακούς μας κανόνες και βάσει αυτών συμπορευόμαστε μαζί τους, τα νουθετούμε, να διδάσκουμε, τα ερμηνεύουμε ο καθένας με τα δικά του πρότυπα, στηριζόμενοι στην μεταξύ μας επικοινωνία, στον διάλογο, δημιουργώντας μια αξιακή και πολύτιμη σχέση τόσο για εκείνα, όσο και για εμάς.

Στην προσπάθειά μας να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για να είναι ευτυχισμένα, κάποιες φορές οι πράξεις μας παραδειγματίζουν με λάθος τρόπο και τα πρότυπα που εισπράττουν τους κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Απομόνωσα λοιπόν να σας παρουσιάσω, κάποια συχνά λάθη των γονιών που οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε άθελά μας διαπράξει.  

Να μη βάζουμε όρια.
Τα όρια είναι άκρως σημαντικά και παιδαγωγικά και με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, από τις νεαρές ηλικίες πρέπει να υπάρχουν για να γνωρίζει το παιδί, μέχρι που μπορεί να φτάσει. Όρια για την ώρα του ύπνου, για τον χρόνο παιχνιδιού, για την τηλεόραση και άλλα παρόμοια, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχουν για να μάθει από νωρίς το παιδί να συμπεριφέρεται σωστά και να κατανοήσει την έννοιά τους, την οποία θα αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας στο σχολεία, στις παρέες του αλλά και στην ίδια την κοινωνία.

Η δύναμη του όχι.
Όσο κι αν σας φαίνεται άσχημο, πολλές είναι οι φορές που πρέπει ευγενικά να αρνηθούμε πράγματα στο παιδί μας. Όταν σε όλα όσα μας ζητά η απάντησή μας είναι θετική, εκμαιεύοντας την αμέριστη αγάπη του, το παιδί αποκτά αλαζονικό χαρακτήρα και κακομαθημένη συμπεριφορά, θεωρώντας πάντα δεδομένο να κάνει κτήμα του, ότι ζητά. Ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος και η αποτυχία ή η άρνηση πολλές φορές θα αποτελέσουν κομμάτι της ζωής τους, γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν να τις αντιμετωπίζουν.

Μεγάλο χαρτζιλίκι.
Τα χρήματα και δει τα πολλά, ποτέ δεν έφεραν την ευτυχία. Μπορεί πρόσκαιρα να νιώθει ευτυχισμένο έχοντας στην κατοχή του χρήματα και να νιώθει παντοδύναμο, όμως τα λάθος πρότυπα εισβάλλουν στην παιδική ψυχή του και τη δηλητηριάζουν. Το μαθαίνουμε ότι δεν εξαγοράζονται όλα με τα χρήματα και επιπλέον δεν είναι αυτοσκοπός. Ναι, αποτελούν το μέσο για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη αλλά δεν είμαστε δούλοι και υποχείριά του.

Να τα προσφέρουμε όλα εμείς.
Αφήστε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες, να κάνουν λάθη, να προσπαθήσουν να συντηρήσουν σε ένα βαθμό τους εαυτούς τους, να νιώσουν άξια και ικανά. Η αμέριστη βοήθειά μας, η εκπλήρωση κάθε τους επιθυμίας πριν καν τη ζητήσουν, τους στερεί τη δυνατότητα της δημιουργίας, τα κάνει οκνηρά και τεμπέλικα, μη παραγωγικά και εργατικά και πολλές φορές νιώθουν δέσμια, ενώ θα έπρεπε να νιώθουν ελεύθερα.

Ευθύνες και αποτελέσματα.
Όλα τα παιδιά πρέπει να αναλογίζονται τις ευθύνες τους, να αποδέχονται τα λάθη τους γιατί κανείς δεν είναι αλάνθαστος και να αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των πράξεων τους, όταν αυτές έχουν παραβιάσει τους κανόνες. Η κατανόηση μέσω του διαλόγου και η πια τιμωρία, είναι μέθοδοι που αποδίδουν καρπούς. Όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τις πράξεις τους και πληρώνουν το τίμημα του λάθους, διδάσκονται και παραδειγματίζονται με αποτέλεσμα να αποτρέπονται από ανάλογες συμπεριφορές στο μέλλον.

Μην άγχεστε! Μαθαίνουμε καθημερινά από την τριβή με τα παιδιά μας και γινόμαστε καλύτεροι, αν το επιθυμούμε, είτε με τη βοήθεια των ειδικών, είτε μέσα από κείμενα, είτε μέσα από τις εμπειρίες άλλων.

Αγαπάμε τα παιδιά μας άνευ όρων, γιατί η αγάπη δεν έχει όρια, αλλά πάντα έχοντας στο νου μας δεδομένο, να τα μεγαλώσουμε για τον ρεαλιστικό κόσμο, στον οποίο ζούμε!

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close