Τι σαμποτάρει την υγεία των παιδιών μας

Τι σαμποτάρει την υγεία των παιδιών μας

Τα παιδιά είναι πρωταγωνιστές στη ζωή μας, είναι το μέλλον, η ελπίδα για αλλαγή και οφείλουμε να τους εξασφαλίζουμε σε υψηλό επίπεδο την υγεία και την παιδεία τους. Παρά όμως τη ραγδαία εξέλιξη των μεθόδων πρόληψης και της χειρουργικής αντιμετώπισης στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο. Συχνά προβλήματα στα παιδιά αποτελούν το ροχαλητό, οι άπνοιες και η βαρηκοΐα, που κυρίως οφείλονται σε μεγάλα κρεατάκια, αμυγδαλές και παρουσία υγρού στα αφτιά.

Διάγνωση και θεραπεία

Τα κρεατάκια πλέον μπορούν να ελεγχθούν άμεσα και πολύ πιο αξιόπιστα με την ενδοσκόπηση παρά με την απλή ακτινογραφία, όπως επίσης και πιο σπάνιες καταστάσεις καλοήθων όγκων, η παρουσία πολυπόδων στη μύτη ή η ατρησία των ρινικών χοανών.

Ο έλεγχος του λάρυγγα με το εύκαμπτο ενδοσκόπιο σε περιπτώσεις διαταραχών της χροιάς της φωνής, σε επίμονο βήχα ή σε λοιμώξεις, καθώς και σε δυσκολία της αναπνοής, είναι πολύ σημαντικό μέσο ώστε να εξακριβωθεί αν συνυπάρχει και άλλη παθολογία, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λαρυγγομαλακία, οζίδια των φωνητικών χορδών ή θηλωμάτωση του λάρυγγα.

Η παρουσία υγρού στα αφτιά, δηλαδή η εκκριτική ωτίτιδα, σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με παρακέντηση του τυμπάνου, με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού, για να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στην ακοή.

Επίσης, πλέον η χρόνια ιγμορίτιδα στα παιδιά αντιμε­τωπίζεται με την ενδοσκοπική χειρουργική, η οποία διορθώνει την αιτία, χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές. Σπα­νιότερα προβλήματα αποτελούν οι συγγενείς κύστεις του τρα­χήλου, με πιο συχνή την κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου.

Γιατί αυξάνονται οι αλλεργίες

Η ανησυχητική έξαρση των αλλεργιών αποτελεί παράγοντα αύξησης της συχνότητας των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων και επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα «πλούσια» σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια, καθώς και από την αναγκαιότητα του παιδικού σταθμού από πολύ μικρή ηλικία.

Η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργεί ισχυρή προδιάθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και λειτουργεί ερεθιστικά για τα αφτιά, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και τον λάρυγγα. Αλλεργική αντίδραση είναι η αμυντική αντίδραση του οργανισμού μας σε ξένες ουσίες που είτε τις εισπνέουμε είτε έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα, η πιτυρίδα των κατοικιδίων, το γρασίδι, χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε καθαριστικά, διάφοροι μικροοργανισμοί κ.ά.

Επίθεση στα αλλεργιογόνα

Για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τη συγκέντρωση αλλεργιογόνων στο σπίτι, πρέπει να κάνουμε συχνά και συντήρηση των κλιματιστικών και καθαρισμό των φίλτρων τους, καθώς τα σωματίδια που συγκεντρώνονται στα φίλτρα τους διαχέονται σε όλο το σπίτι – γι’ αυτό καλό θα είναι να πλένονται συχνά με ειδικό υγρό που κάνει ταυτοχρόνως και απολύμανση. Επειδή και η υγρασία προκαλεί προβλήματα σε άτομα επιρρεπή σε αλλεργίες, μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε έναν μετρητή υγρασίας και έναν αφυγραντήρα, για να ελέγχετε τα επίπεδα της υγρασίας στο σπίτι σας.

Zoom στη διατροφή του

Πολλές αλλεργίες προκαλούνται και από τις βιομηχανοποιημένες τροφές που μπορεί να καταναλώνουμε, γι’ αυτό είναι καλό να ακολουθούμε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χωρίς τα τεχνητά συστατικά και τα συντηρητικά του πρόχειρου φαγητού και των ανθυγιεινών σνακ, τα οποία μπορεί να είναι εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας.

Πάμε στον ωριλά

Όλα αυτά καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθηση του παιδιού και από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος, ως ειδικός, θα θέσει την ένδειξη για έγκαιρη και εξατομικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ώστε να αποφευχθούν χρόνια προβλήματα υγείας.

Συνοψίζοντας, οι μοντέρνες χειρουργικές μέθοδοι με τη χρήση ραδιοσυχνότητων και νέων δυναμικών εργαλείων βελτιώνουν τη μετεγχειρητική επούλωση, που σημαίνει λιγότερο πόνο, μικρότερη αιμορραγία και εξα­σφάλιση της πλήρους αφαίρεσης, όταν μιλάμε για αμυγδα­λεκτομή και αδενοτομή.

Πηγή: vita
Διαβάστε επίσης

Πώς ένας αληθινός παιδαγωγός δίδαξε τον σεβασμό

Πώς ένας αληθινός παιδαγωγός δίδαξε τον σεβασμό

Με τον καλύτερο τρόπο απάντησε ένας δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Ιράν στον εκφοβισμό και τα χλευαστικά σχόλια που δεχόταν ένας 8χρονος μαθητής του από τους συμμαθητές του, επειδή έχει χάσει τα μαλλιά του λόγω μίας σπάνιας ασθένειας.

Close