Το «ένστικτο της μητέρας» είναι πραγματικό!

Το «ένστικτο της μητέρας» είναι πραγματικό!

Σου έχει τύχει ποτέ να έχεις ένστικτο για κάποια απόφαση που πήρες σε σχέση με το παιδί και να αποδειχθεί πως το προαίσθημά σου ήταν έγκυρο; Σίγουρα έχεις ακούσει ιστορίες από άλλες μητέρες που αναφέρουν πως είχαν ένα «άσχημο προαίσθημα» πριν συμβεί κάτι κακό στο παιδί τους.

Τι είναι το ένστικτο της μητέρας
Το ένστικτο που έχεις για κάποιο θέμα δεν έχει κάποια επιστημονική εξήγηση, όμως δεν αμφισβητείται η ύπαρξή του. Σίγουρα σου έχει τύχει να έχεις προαίσθημα για μία δουλειά, κάτι που θα συμβεί ή όταν κάποιος σου λέει ψέματα. Όταν γίνεσαι μανούλα, τότε στο mix έρχεται να προστεθεί και το ένστικτο που μπορεί να έχεις σε αποφάσεις που αφορούν το μικρό σου.

Οι επιστήμονες έχουν χωριστεί σε δύο μεριές σχετικά με το αν το ένστικτο έχει κάποια επιστημονική βάση. Όμως, όλοι συμφωνούν στο γεγονός πως οι μητέρες είναι πιο ευαίσθητες σε εξωτερικά ερεθίσματα και πιο διαισθητικές.

Ωστόσο, πολλές φορές αυτό που ονομάζουμε «ένστικτο» είναι απλά μία αγωνία μας ή ο φόβος μας πως κάτι θα πάει λάθος.

Πώς να καταπολεμήσεις τους φόβους και τις αγωνίες σου ως μητέρα
Αρχικά, πρέπει να διαχωρίσεις αν η αγωνία που έχεις για το μικρό σου έχει κάποια ρεαλιστική βάση. Αν για παράδειγμα έχεις «ένα κακό προαίσθημα» για την πρώτη μέρα στο σχολείο, τότε αυτό είναι απλά η δική σου συναισθηματική κατάσταση για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά. Όμως, αν δεν νιώθεις ιδιαίτερα καλά για κάποιον ενήλικα που πλησιάζει το παιδί -γνωστός ή άγνωστος-, τότε πρέπει να εμπιστευτείς το ένστικτό σου.

Αν έχεις όντως ένα πολύ καλό ένστικτο που σε έχει βοηθήσει σε πολλές πτυχές της ζωής σου, τότε πρέπει να ξέρεις πως όταν νιώθεις έντονα συναισθήματα αυτό τείνει να μην ‘ακούγεται’ τόσο. Έτσι, αν έχεις πολύ άγχος για κάτι, θα είναι δύσκολο να διακρίνεις αν αυτή η αγωνία που νιώθεις οφείλεται σε ένστικτο ή απλά στο στρες.

Επιπλέον, ένας άλλος τρόπος να τα ξεχωρίσεις είναι ο εξής: Το άγχος και η φοβία έχουν πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο. Σε αντίθεση με τα προαισθήματα που είναι πιο…ουδέτερες πληροφορίες.

Αν νιώσεις όμως πώς όλο αυτό σε «πνίγει», τότε μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό που θα σε αποφορτίσει συναισθηματικά και θα σε βοηθήσει να ελέγχεις το συνεχές άγχος σου.

Πηγή: 4moms.gr

Διαβάστε επίσης

Close