Τροχαία ατυχήματα και έφηβοι

Τροχαία ατυχήματα και έφηβοι

Οι έφηβοι μπορούν να γίνουν θύματα τροχαίου ως:

1. Πεζοί
2. Επιβάτες
3. Ποδηλάτες ή ως οδηγοί αυτοκινήτων

Ως πεζοί

Το 30% των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα είναι πεζοί και κυρίως παιδιά και έφηβοι, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό κατέρχεται στο 20% και στις ΗΠΑ στο 16%.

Οι έφηβοι θα πρέπει να βαδίζουν στο πεζοδρόμιο και όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, στο αριστερό άκρο του δρόμου για να ελέγχουν την κίνηση, να κάνουν πάντοτε χρήση των διαβάσεων για πεζούς και να σέβονται τα φανάρια και τα σήματα όπου υπάρχουν, να γνωρίζουν ότι οι οδηγοί δεν είναι πάντοτε σε θέση να τους διακρίνουν και να κατανοήσουν καλά τι σημαίνουν οι όροι: ήχος, απόσταση, ταχύτητα, σήματα και τροχονόμος.

Ως επιβάτες

Η ζώνη ασφαλείας στα μπροστινά και οπίσθια καθίσματα μπορεί να μειώσει τους θανάτους κατά 22% και τους τραυματισμούς κατά 50%.

Ο κίνδυνος κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης είναι τριπλάσιος σε όσους δεν φορούν ζώνη ασφαλείας και οι κοιλιακές και θωρακικές κακώσεις διπλάσιες.

Η ζώνη ασφαλείας θεωρείται κατάλληλη, όταν το διαγώνιο τμήμα της περνά από το μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ του άκρου του ώμου και του λαιμού. Οι ζώνες ασφαλείας είναι ατομικές και πρέπει να αντικαθίστανται μετά από σύγκρουση γιατί έχουν χάσει τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Από έρευνες έχει βρεθεί, ότι η πιθανότητα να επιζήσει ένα άτομο αν παραμείνει μέσα στο αυτοκίνητο είναι 11 φορές μεγαλύτερη από το αν πεταχτεί έξω από αυτό.

Ως ποδηλάτες ή ως οδηγοί αυτοκινήτων

Και στην περίπτωση του έφηβου – οδηγού, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση ατυχήματος έχουν σχέση με τον έφηβο, την ωριμότητα, την εκπαίδευση, την κατάσταση του οχήματος και την αυστηρή τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας σε σχέση πάντα με το χωροταξικό περίγυρο.

Για την αποφυγή ατυχημάτων στους εφήβους ποδηλάτες, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

• Το ασφαλές και κατάλληλο ποδήλατο (πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία και το ύψος του, πρέπει να έχει φρένα και φώτα και να υποβάλλεται σε τακτικό έλεγχο, καλή συντήρηση και φροντίδα)

• Η καλή εκπαίδευση και η υπευθυνότητα του έφηβου ως ποδηλάτη (όχι παρορμητισμός και περιφρόνηση του κινδύνου, γνώση των σημάτων και των κανόνων του ΚΟΚ, ικανότητα οδήγησης, να μην παίρνει φάρμακα και να μην κάνει χρήση αλκοολούχων ποτών, να μη φοράει στερεοφωνικά στα αυτιά όταν οδηγεί και να μην φοράει φαρδιά και μακριά ρούχα)

• Το κράνος είναι απαραίτητο στον ποδηλάτη αφού μειώνει κατά 25% τους θανάτους σε περίπτωση ατυχήματος, κατά 88% τις σοβαρές κακώσεις του εγκεφάλου, κατά 69% τις κακώσεις της κεφαλής και κατά 65% τους τραυματισμούς του προσώπου.

Κάθε κράνος που έχει κτυπηθεί ή έχουν περάσει 5 χρόνια από την πρώτη χρήση του, θα πρέπει να αντικαθίσταται από καινούργιο. Ο σωστότερος χρωματισμός θεωρείται ο λευκός για να ξεχωρίζει εύκολα από όλους.

• Η αποφυγή ποδηλασίας σε πολυσύχναστους δρόμους και τα πεζοδρόμια, η αποφυγή ποδηλασίας στη βροχή.

• Η υπακοή στις πινακίδες κυκλοφορίας, στους σηματοδότες και στα σήματα των τροχονόμων

• Η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων ή ακουστικών.

 

Νέα Παιδιατρικά Χρονικά 7,4.

Διαβάστε επίσης

Close