1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, Βίλα Γιοσέφ Μοδιάνο

1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, Βίλα Γιοσέφ Μοδιάνο

Στο ίδιο οικόπεδο με τη βίλα Χατζημήσεφ, το κεντρικό κτίριο του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, βρίσκεται η βίλα Γιοσέφ Μοδιάνο, η οποία αναπαλαιώνεται για να λειτουργήσει ως Παράρτημα του 1ου Γυμνασίου,στην οδό Β. Όλγας 3-5.

Δεν είναι γνωστός ο αρχιτέκτονας του συγκεκριμένου κτιρίου. Πρώτη χτίστηκε η βίλα Χατζημήσεφ (πιθανότατα το 1890) και μετά το 1899, η βίλα Μοδιάνο, αρχικά ως κατοικία της οικογένειας του Γιοσέφ Μοδιάνο. Στη συνέχεια πέρασε στην οικογένεια Μόλχο. Αργότερα (1946-58) υπήρξε κατάλυμα για 15-22 προσφυγικές οικογένειες. Από το 1918 και μετά λειτούργησε ως παράρτημα του Α’ Γυμνασίου Αρρένων.

Ο Ιωσήφ Ισαάκ Μοδιάνο ήταν εκείνος που το 1899 αγόρασε το οικόπεδο που βρισκόταν στο νούμερο 48 της οδού Αλλατίνι (Allatini Degrimeni). Αρχικά στο οικόπεδο χτίστηκε ένα μεταξουργείο και αργότερα η διώροφη έπαυλη που αποτελούνταν από 15 δωμάτια και των 3 σοφάδες. Μοδιάνο (εβραίοι, Ιταλοί στην καταγωγή) και Αλλατίνι, συνεργάζονταν και διακινούσαν όλο σχεδόν το εμπόριο των δημητριακών, κουκουλιών, δερμάτων κ.ά. . Η ιδιοκτησία άλλαζε συνέχεια χέρια μέχρι τον αφανισμό των εβραίων απ’ τους Ναζί.

Μεταπολεμικά η βίλα πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο ως ιδιοκτησία εχθρικού κράτους. Αργότερα ένα ποσοστό της (περίπου 33%), δόθηκε σε διάφορους κληρονόμους της οικογένειας. Αγοράστηκε εκ νέου από το Δημόσιο και σήμερα μόνο το 9,25% ανήκει στους Ε. Γιακουέλ, Μ. Νααρ και Τ. Μεναχέμ.

1-gymnasio-a

Το 1960 το κτίριο του μεταξουργείου κατεδαφίστηκε όπως επίσης και το θερμοκήπιο που υπήρχε πίσω καθώς και ο τοίχος που το χώριζε από το διπλανό κτίριο τού Γυμνασίου Αρρένων (Βίλα Χατζημήσεφ). Ως παράρτημα του 1ου Γυμνασίου λειτούργησε μέχρι τον σεισμό του 1978. Παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, η Εφορία Μνημείων και Αρχαιοτήτων απαγόρεψε την κατεδάφισή του με απόφαση του 1979, χαρακτηρίζοντάς το ως διατηρητέο (το 1977 είχε χαρακτηριστεί ‘έργο τέχνης’ η βίλα Χατζημήσεφ).

Μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα εγκατάλειψης και φθοράς που προκάλεσε ο χρόνος (μέρος της στέγης έχει καταρρεύσει), στα πλαίσια του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη 1997» ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του πρώτου από τα δύο κτίρια (Βίλα Χατζημήσεφ).

Το 1998, η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, αρμόδια για τη σχολική στέγη, αποφάσισε την αποκατάσταση και του διατηρητέου κτιρίου του παραρτήματος. Η οριστική έγκριση δόθηκε το 2004 και τώρα πλέον είναι σε εξέλιξη η επισκευή της βίλας Μοδιάνο. Στις εργασίες περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η πλήρης ανακατασκευή όλων των τοιχοδομών, η αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων, η ανάδειξη του ζωγραφικού διακόσμου και παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες. Έτσι ένα ακόμη από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά στολίδια-απομεινάρια μιας άλλης εποχής, ανακτά σιγά – σιγά τη χαμένη αίγλη του!

Κείμενο :Λία Μαλλίδου

Φωτογραφίες :Δημήτρης Συμεωνίδης

1-gymnasio-thessalonikis-31

1-gymnasio-thessalonikis-32

1-gymnasio-thessalonikis-33

1-gymnasio-thessalonikis-34

1-gymnasio-thessalonikis-35

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close