1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, Βίλα Χατζημήσεφ

1ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, Βίλα Χατζημήσεφ

Στην περίφημη “συνοικία των Εξοχών” ή περιοχή “των Πύργων”, στη σημερινή οδό Β. Όλγας 3-5, βρίσκεται η πρώην βίλα Χατζημήσεφ (στο ίδιο οικόπεδο με τη βίλα Γιόσεφ Μοδιάνο).

Στην έκταση που πλαισιώνεται από τις (σημερινές) οδούς Β. Όλγας, Αγ. Τριάδος, Σπάρτης και Παρασκευοπούλου, χτίστηκε το συγκεκριμένο οίκημα μάλλον πριν το 1899 (πιθανότατα το 1890). Είναι ένα κτίριο στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί πλέον οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολλά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της Θεσσαλονίκης.

1-gymnasio-b

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, τον 18ο αι., στην τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη, το πρώτο ελληνικό σχολείο λειτουργησε το 1760. Το 1893 έως 1918 στεγαζόταν σε κτίριο στην οδό Εγνατίας 132 (του αρχιτέκτονα Ε. Τσίλλερ). Το 1914 ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε οπότε προκάλεσε τη διχοτόμηση του σχολείου σε Α΄& Β΄Γυμνάσια Αρρένων.

Το 1918 το Α΄Γυμνάσιο Αρρένων μεταφέρθηκε στη βίλα Χατζημήσεφ, όπου παρέμεινε μέχρι το σεισμό του 1978 (με παράρτημα το διπλανό οίκημα, τη βίλα Γ. Μοδιάνο, που είναι σήμερα υπό επισκευή). Το 1979 το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν “έργα τέχνης”.

Δυστυχώς όμως ο σεισμός του 1978 προκάλεσε ζημιές και το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο. Κανενός τύπου παρέμβαση δεν έγινε μέχρι το 1997. Τότε και στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας “Θεσσαλονίκη 1997”, ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης.

Το 1998, η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, αρμόδια για τη σχολική στέγη, ανέθεσε σε εξωτερική ομάδα την εκπόνηση μελέτης για το διατηρητέο κτίριο και για το παράρτημα. Αποφασίστηκε η προσθήκη μικρού αριθμού αιθουσών στον αύλειο χώρο προκειμένου να λειτουργεί το σχολείο σε μία βάρδια.

Στις εργασίες που είχαν προγραμματιστεί, συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ των άλλων η πλήρης ανακατασκευή όλων των τοιχοδομών, η αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων αλλά και η ανάδειξη του ζωγραφικού διάκοσμου, παρεμβάσεις για την εύκολη προσβαση ατόμων με αναπηρίες και τέλος, εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου, περιβάλλοντος χώρου.

Από το 1997 μέχρι σήμερα εκεί στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα γίνονται οι εργασίες αναπαλαίωσης της βίλας Γίοσέφ Μοδιάνο που θα λειτουργήσει ως Παράρτημα.

Απόσπασμα από το βιβλίο τουΑγραφιώτου -Ζαχοπούλου Π., Σχολεία της Θεσσαλονίκης, εκδ.Ιανός, Θεσσαλονίκη, 1997, σελ. 60.

Το Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ

“Το κτίριο του Α’ Γυμνασίου, κείμενον παρά την στάσιν της Αγ. Τριάδος, είναι αρκετά ευρύχωρον και εκπληροί τους κανόνας της υγιεινής […].Εκεί μικράν βιβλιοθήκην και αρκετήν συλλογήν οργάνων φυσικής και χημείας […]. Πέρυσι εγένετο προμήθεια ηλεκτρικού προβολέως εξ Ευρώπης χρησιμωτάτου δια την διδασκαλίαν των ιστορικών σχημάτων, γεωγραφίας, φυσικής και άλλων μαθημάτων. Υπάρχει όμως συνωστισμός μαθητών, αφού το Γυμνάσιο καλύπτει την περιοχή από το πεδίο του Αρεως μέχρι την Τούμπα. Ο συνολικός αριθμός μαθητών φθάνει τους 635, γι’ αυτό είναι πολύ δυσχερές, αν μη αδύνατού, εις τους καθηγητάς να κάνουν τελείαν διδασκαλίαν εις τάξεις αριθμούσας 100-120 μαθητάς”.

(Ευχαριστούμε την κα Κόκκορη, Φιλόλογο στο 1ο Γυμνάσιο, για τη βοήθεια και τις πληροφορίες της)

Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης (Μάρτιος 2014)

Κείμενο: Λία Μαλλίδου

1-gymnasio-thessaloniki-palia

(Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Casa Bianca)

1-gymnasio-thessalonikis-01

1-gymnasio-thessalonikis-02

1-gymnasio-thessalonikis-03

1-gymnasio-thessalonikis-04

1-gymnasio-thessalonikis-05

1-gymnasio-thessalonikis-06

1-gymnasio-thessalonikis-07

1-gymnasio-thessalonikis-08

1-gymnasio-thessalonikis-10

1-gymnasio-thessalonikis-11

1-gymnasio-thessalonikis-12

1-gymnasio-thessalonikis-13

1-gymnasio-thessalonikis-14

1-gymnasio-thessalonikis-15

1-gymnasio-thessalonikis-17

1-gymnasio-thessalonikis-16

1-gymnasio-thessalonikis-18

1-gymnasio-thessalonikis-23

1-gymnasio-thessalonikis-24

1-gymnasio-thessalonikis-25

1-gymnasio-thessalonikis-26

1-gymnasio-thessalonikis-27

1-gymnasio-thessalonikis-28

1-gymnasio-thessalonikis-29

1-gymnasio-thessalonikis-30

1-gymnasio-thessalonikis-31

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close