5+2 βιβλία βαθιά Θεσσαλονικιώτικα, με μυθιστορηματική πλοκή και ιστορίες για την πόλη

5+2 βιβλία βαθιά Θεσσαλονικιώτικα, με μυθιστορηματική πλοκή και ιστορίες για την πόλη

5+2 βιβλία που δεν μπορείς ν’ αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να τα τελειώσεις! Με κοινό χρακτηριστικό την κινηματογραφική αφήγηση και ταυτόχρονα πολλά ιστορικά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, μικρές ιστορίες καθώς και θρύλους της πόλης.

1. Πρώτο το αγαπημένο μας «Ψίθυροι του Βαρδάρη», από τη Σοφία Βόικου, Εκδόσεις Ψυχογιός, μια ιστορία έρωτα που ξεκινά από τον Αύγουστο του 1917 και φτάνει μέχρι τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, εξιστορώντας ταυτόχρονα με τη βασική υπόθεση του βιβλίου αμέτρητες ιστορίες και μυστικά της πόλης.

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, θα περπατάτε στην πόλη και θα νιώθετε στα ίδια μέρη διαφορετικά.

2. «Λίγες και μια νύχτες» από τον Ισίδωρο Ζουργό, Εκδόσεις Πατάκη, ξεκινάει από την Άνοιξη του 1909 και τον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β’ και φτάνει 70 χρόνια μετά. Εξαιρετικό, διαβάζεται με μια ανάσα και όσο διαβάζεις αισθάνεσαι ότι ζεις στην περίφημη Περιοχή των Εξοχών της εποχής.

3. Κάτω από τον τίτλο «Η πρωτεύουσα των προσφύγων», του Γιώργου Ιωάννου, Εκδόσεις Κέδρος, βρίσκεται η πόλη και η κοινωνία της σημερινής Θεσσαλονίκης. Αντιλαμβανόμαστε πως ήμασταν και πως και γιατί φτάσαμε στη σημερινή κοινωνία.
Ο συγγραφέας θίγει με τον δικό του άμεσο τρόπο θέματα θρησκείας, κοινωνικών και πολιτικών πεποιθήσεων, έρωτα αλλά και εξηγεί με επιχειρήματα το θέμα των αντιπαροχών που τόσο πολύ πλήγωσε την ομορφιά της Θεσσαλονίκης.

4. Ένα ακόμα μυθιστόρημα με κινηματογραφική ροή, στοιχεία κατασκοπικού και πολιτικού θρίλερ και καταιγιστικής δράσης,  «Οι κατάσκοποι των Βαλκανίων» από τον Άλαν Φερστ, Εκδόσεις Πατάκη, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη του 1940 και συνεχίζει στο Παρίσι και το Βερολίνο της εποχής.

5. Τέλος, ένα σκληρό βιβλίο, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη του 1943. Το «Σφαγείο Σαλονίκης», του Θάνου Δραγούμη, Εκδόσεις Ψυχογιός, ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή, στοιχεία της ερωτικής Θεσσαλονίκης της εποχής, συνωμοσίες και προδοσίες σε μια εποχή που τα πάντα μπορούσαν να συμβούν.
Σκληρό όπως έγραψα αλλά από αυτά που όταν το τελειώσεις δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις.

+1. «Το μυστικό της Νύμφης», από τη Μαρία Ράπτη, Εκδόσεις Αρχέτυπο. 26 μυθιστορηματικές ιστορίες της πόλης με εξαιρετική αφήγηση από τη συγγραφέα. Για μια Θεσσαλονίκη που κρύβει πάρα πολλά μικρά και μεγάλα μυστικά!
Ένα πραγματικό απόκτημα για κάθε Θεσσαλονικιό.

+2. «Urban mysteries», από τον Δημήτρη Σαββαίδη, Εκδόσεις AddArt. Γνωστοί και άγνωστοι μύθοι της Θεσσαλονίκης, σε μορφή κόμικς. Μαθαίνουμε για την πόλη πράγματα για τα οποία ναρωτιόμασταν πάντα.
Από που βγαίνει πχ η έκφραση «στη Θεσσαλονίκη είναι όλα χαλαρά»;

Κείμενο – επιλογή: Δημήτρης Συμεωνίδης
Διαβάστε επίσης

Μέγαρο Νάτσινα, από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Νάτσινα, από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Νάτσινα ή Εμνιέτ Χαν (εμνιέτ=εμπιστοσύνη), ένα εξαιρετικής αισθητικής κτήριο στο τέλος της οδού Εδέσσης, στα Άνω Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται εκτός της πυρίκαυστης ζώνης όπως και τα διπλανά passage Kyrtsi και χάνι Κύρτσι.

Close