Αλατζά Ιμαρέτ Θεσσαλονίκη, από την Ευφροσύνη Βασίλαρου

Αλατζά Ιμαρέτ Θεσσαλονίκη, από την Ευφροσύνη Βασίλαρου

Αλατζά Ιμαρέτ, ένα από τα πιο γνωστά και ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Λίγα λόγια και μια μικρή φωτογραφική γνωριμία από την Ευφροσύνη Βασίλαρου!

«Το Αλατζά Ιμαρέτ ή αλλιώς Πολύχρωμο άσυλο, ιδρύθηκε το 1484 από τον Ινογκίολου Ισ(χ)άκ Πασά για να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί. Ο χώρος λειτούργησε ως ιμαρέτ ή αλλιώς πτωχοκομείο αλλά και ως μεντρεσές που είναι η ιερατική σχολή, ενώ το όνομα του οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους που διακοσμούσαν τον μιναρέ του.

Το κτίριο έχει ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχήμα που θυμίζει το γράμμα Τ, με ένα μεγάλο κεντρικό χώρο που χρησίμευε ως χώρος προσευχής, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν μικρότερα δωμάτια για τη διδασκαλία και για τα συσσίτια.

Τον 17ο αιώνα το Αλατζά Ιμαρέτ είχε ανακηρυχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της πόλης. Το 1970 όμως άρχισαν να υφίστανται στο κτίριο σημαντικά προβλήματα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η βόρεια πλευρά του με επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν εργασίες αποκατάστασης οι οποίες χρειάστηκε να επαναληφθούν το 1993 και να περατωθούν το 1996.

Στη σημερινή του μορφή και ιδιότητα το Αλατζά Ιμαρέτ εκτός από ένα θαυμάσιο μνημείο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος αλλά και για διάφορες εκδηλώσεις. Βρίσκεται επί της οδού Κασσάνδρου βορειανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Κείμενο – φωτογραφίες: Ευφροσύνη Βασίλαρου
Διαβάστε επίσης

Close