Ισλαχανέ, ένα από τα λιγότερο γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Ισλαχανέ, ένα από τα λιγότερο γνωστά μνημεία της Θεσσαλονίκης

Μια εξαιρετική φωτογραφική περιήγηση και η ιστορία του, από την Ευφροσύνη Βασίλαρου

Ιδρύθηκε μεταξύ του 1874-1876 ως ένα οικοτροφείο για ορφανά παιδιά, εκεί φοιτούσαν μουσουλμανακια κυρίως αλλά και λίγα Ελληνόπουλα και Εβραιόπουλα από την ηλικία των πέντε χρόνων ως τα δεκατρία.

Σε αυτό το οικοτροφείο μάθαιναν διάφορες τέχνες όπως ξυλουργική, ραπτική, υποδηματοποιία, τυπογραφία, λιθογραφία, επίσης μάθαιναν το Κοράνι, ανάγνωση, γραφή, ξένες γλώσσες μουσική και είχαν δική τους μπάντα.

Το Ισλαχανέ λειτουργούσε κυρίως με δωρεές, την παραγωγή από τα εργαστήρια του αλλά, και βοήθεια από το Δήμο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια το κτίριο φιλοξένησε πρόσφυγες, και το Β΄ Γυμνάσιο. Το 1917 ο Θεόφιλος Ζαχαριάδης γίνεται ο πρώτος ενοικιαστής του Ισλαχανέ, όπου σε ένα από τα κτίρια του στεγάζει την οικογένεια του, και στα υπόλοιπα τις επιχειρήσεις του ως σιδηρουργείο, ξυλουργείο και χυτήριο.

Ο Ζαχαριάδης είχε την υποχρέωση εκτός του να συντηρεί και να επισκευάζει τα κτίρια, να έχει υπό την προστασία του και 30 παιδιά το χρόνο, δίνοντας τους δουλειά και στέγη.
Στη πορεία των χρόνων ο Ζαχαριάδης αναγκάζεται να επινοικάσει τα κτίρια σε άλλους επιχειρηματίες, ένας από αυτούς ήταν ο Ε. Αξυλιθιώτης ο οποίος είχε την επιχείρηση του ως τη δεκαετία του 1990.

Το 2003 το Ισλαχανέ περιήλθε στη δικαιοδοσία της 4ης εφορίας νεωτέρων μνημείων όπου και ανέλαβε την αποκατάσταση του αφού, κηρύχθηκε ως μνημείο τόσο κτιριακά όσο και κινητό μνημείο λόγω του εξοπλισμού του.

Το Ισλαχανέ βρίσκεται στην οδό Ελένης Ζωγράφου 5, Θεσσαλονίκη
Λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 ως 14:00.

Κείμενο- Φωτογραφίες: Ευφροσύνη Βασίλαρου
Διαβάστε επίσης

Μέγαρο Νάτσινα, από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Νάτσινα, από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Νάτσινα ή Εμνιέτ Χαν (εμνιέτ=εμπιστοσύνη), ένα εξαιρετικής αισθητικής κτήριο στο τέλος της οδού Εδέσσης, στα Άνω Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται εκτός της πυρίκαυστης ζώνης όπως και τα διπλανά passage Kyrtsi και χάνι Κύρτσι.

Close