Ιστορικό ξενοδοχείο Βιέννη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ιστορικό ξενοδοχείο Βιέννη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ήταν στην περίοδο του μεσοπολέμου όταν η Θεσσαλονίκη προετοιμαζόταν να γίνει ξανά κέντρο πολιτισμού των Βαλκανίων.

xenodoxeio-vienni3

Μετά το 1880 γύρω από τον Βαρδάρη και κατά μήκος της Εγνατίας οδού, επεκτείνεται η αγορά με εμπορικά καταστήματα και εργαστήρια. Η περιοχή γίνεται κέντρο εισόδου της πόλης. Κτίζονται πολλά ξενοδοχεία ανάμεσα στα οποία και το μέγαρο Βιέννη. Αρχικά ανήκε στον Κωνσταντίνο Μανώλα και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γ. Καμπανέλλο.

Βρίσκεται στη θέση όπου παλιότερα υπήρχε ο ναός της Αγίας Κυριακής. Το επιβλητικό αυτό ξενοδοχείο με το όνομα «ΒΙΕΝΝΗ» φέρνει το άρωμα αλλαγής εκείνη την περίοδο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ολοκληρώθηκε το 1931.

Το εκλεκτικιστικού ρυθμού Μέγαρο αρχικά είχε 3 ορόφους. Τα 55 δωμάτιά του φιλοξένησαν όλες τις διασιμότητες της εποχής, Υπουργούς, Πολιτικούς και Καλλιτέχνες. Στην Κατοχή οι Γερμανοί επέλεξαν το επιβλητικό κτίριο για να στεγαστούν εκεί τα γραφεία της Κομαντατούρ ενώ τα υπόγειά του μετατράπηκαν σε χώρο βασανιστηρίων.

Την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, στις 30 Οκτωβρίου του 1944, καταλήφθηκε από τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό (ΕΛΑΣ) ο οποίος στέγασε σε αυτό για λίγους μήνες το αρχηγείο του.
xenodoxeio-vienni2a
Μετά την Κατοχή ο πρώτος Ιδιοκτήτης κ. Μανωλάς, επανέκτησε τη χρήση του ξενοδοχείου μέχρι και το 1973, χρονική περίοδο κατά την οποία οι όροφοί του «σφραγίστηκαν» και συνέχισαν τη λειτουργία τους μόνο τα καταστήματα του ισογείου.

Στη συνέχεια το κτίριο εγκαταλείφθηκε και το 1994 αγοράστηκε από τον κ. Αθανάσιο Μαντά. Με δική του πρωτοβουλία το Μέγαρο θα ζωντάνευε ξανά στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997.xenodoxeio-vienni1
Στις 12 Οκτωβρίου 2012, ο Δρ. Νικόλαος Μαρκάτος, πρόεδρος του ΚΕ.Τ.Α.Κ. (Κέντρο Τεχνολογικής Ανάπυξης & Καινοτομίας) & πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων για τις νέες εγκαταστάσεις, προσθέτοντας νέες σελίδες στην 65χρονη ιστορία του.

Σήμερα και από το 2012 στους χώρους του κτιρίου «κοσμήματος» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το Mediterranean College Thessaloniki το οποίο σεβάστηκε ιδιαίτερα το ύφος και την ιστορία του κτιρίου. Πλήρως ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο με όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια και τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς να αλλάζει η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σφραγίδα, υπερτονίζεται η αλληλουχία εκπαίδευσης και πολιτισμού.

xenodoxeio-vienni5

Πίνακας εξωφύλλου: Ντίνος Παπασπύρου, από ατομική του έκθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Οκτώβριος 1994

Thessaloniki Arts and Culture,
Διαβάστε επίσης

'Οταν το graffiti ομορφαίνει, το ωραιότερο σχολείο της Θεσσαλονίκης

‘Οταν το graffiti ομορφαίνει, το ωραιότερο σχολείο της Θεσσαλονίκης

Το graffiti μπορεί πραγματικά να ομορφαίνει την πόλη. Το σχολείο στο Ντεπό δείχνει σε όλους, μαθητές και μη, ότι το graffiti είναι μια μορφή τέχνης και δημιουργικότητας που γεμίζει τη μουντή καθημερινότητα με χρώμα!

Close