Καλοκαίρι με ... τσιπουροκατανύξεις στην πόλη

Καλοκαίρι με … τσιπουροκατανύξεις στην πόλη

Η εποχή του καλοκαιριού εκτός του ότι σηματοδοτεί μια περίοδο με ήλιο, θάλασσα, διακοπές και ήχους από τζιτζίκια, είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο με μεγάλα τραπέζια γεμάτα από καλούς φίλους που τρώνε και πίνουν το πιο τίμιο ελληνικό ποτό: τσίπουρο! Είναι, μάλλον, στο αίμα και στην κουλτούρα μας η γνήσια διασκέδαση, με αγαπημένες παρέες και το «νέκταρ» της ελληνικής παραγωγής.

Στη Θεσσαλονίκη τιμάμε αυτού του είδους τις παραδόσεις και με το παραπάνω …. μιας και δεν είναι τυχαία η πόλη που ξέρει να περνάει καλά, ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Το ούζο και το τσίπουρο βρίσκεται στις κουζίνες και τα ντουλάπια των σπιτιών, για να συνοδεύσει το κυριακάτικο τραπέζι μας και τα βράδια στη βεράντα γύρω από νόστιμους μεζέδες. Το βρίσκουμε, όμως, σε πολλές γωνιές της πόλης, όπου ψάχνουμε δροσερές τοποθεσίες τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και όμορφες αυλές, ταράτσες και μεγάλα μπαλκόνια με θέα για το βράδυ.

Καλοκαίρι με ... τσιπουροκατανύξεις στην πόλη

Στο κέντρο της πόλης, τα μαγαζάκια που προσφέρουν καθαρά κι αγαπημένα αποστάγματα υπάρχουν σε αφθονία. Ξεκινώντας από το Λευκό Πύργο, δε μπορούμε να παραλείψουμε το καφενείο «Ο Πύργος», όπου θα βρεις ποιοτικό τσίπουρο ή ούζο και εκλεκτά εδέσματα σε πολύ καλές τιμές, καθώς θα αγναντεύεις το Θερμαϊκό και τους ντόπιους και τους τουρίστες, οι οποίοι περνούν από τους πολυσύχναστους δρόμους της Παύλου Μελά και της Λεωφόρου Νίκης. Λίγο πιο πάνω, μεταξύ Εθνικής Αμύνης και Καμβουνίων, στο παρκάκι (Ι. Δέλλιου), θα συναντήσεις το μικροσκοπικό …Μινιόν, όπου θα τσιμπήσεις τα λίγα και καλά μεζεδάκια που διαθέτει ο κατάλογος και θα τα συνοδεύσεις με ουζάκι ή με ευφάνταστα κοκτέιλ, με βάση τη ρακί. Ακριβώς απέναντι, είναι το «Τάρτι», όπου τα βράδια μαζεύονται οι νέοι ( και όχι μόνο ), για να απολαύσουν την ηρεμία και τη γαλήνη της περιοχής, πίνοντας τσίπουρο Βαρβαγιάννη ή παλαιωμένη γράπα. Περπατώντας προς τη Δυτική πλευρά του κέντρου, κάτω από την Εγνατία και μέσα στην αγορά Καπάνι, θα αναζητήσεις το ουζερί «Στου Μήτσου» και θα λατρέψεις την απλή, συντροφική ατμόσφαιρα που εκπέμπει, αλλά και τα ιδιαίτερα πιάτα που θα συνοδεύσουν το τσίπουρο (Εωθινόν ή Μπαμπατζίμ), όπως το μοναστηριακό ψαρολουκάνικο.

Ανηφορίζοντας προς την Άνω Πόλη, τα ουζερί και μεζεδοπωλεία με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και …θαλασσινό αέρα, «αυξάνονται και πληθύνονται»! Το Τσινάρι σε αυτές τις καταστάσεις, έχει την τιμητική του, αφού θα απολαύσεις τον «αέρα» του ιστορικού ουζερί «Τσινάρι», το οποίο δεσπώζει στην οδό Αλ.Παπαδοπούλου, από το 1885. Στον ίδιο δρόμο, λίγο παρακάτω, θα βρεις το δοξασμένο “Rediviva Cucina Povera” και θα λατρέψεις τόσο το μενού του, όσο και τη θαυμάσια αυλίτσα απέναντι από το μαγαζί, το οποίο γίνεται πόλος έλξης για όποιον περνάει από εκεί, κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος, στην κορυφή της πόλης, με «άρωμα» … γειτονιάς και «γεύση» από αλλοτινές εποχές, θα πας … «Τοίχο- Τοίχο» και θα με θυμηθείς. Εκπληκτική διακόσμηση, εξαιρετικό μενού, νορμάλ τιμές και ιδανική επιλογή για τα θερινά βράδια με φίλους και …τσιπουρόφιλους!

Καλοκαίρι με ... τσιπουροκατανύξεις στην πόλη

Οι επιλογές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι πολλές. Κάθε γωνιά, στο κέντρο, στα ανατολικά, αλλά και στα δυτικά διαθέτει μυστικά … λημέρια, τα οποία αποκαλύπτονται από στόμα σε στόμα και γίνονται σταθερά στέκια για τους λάτρεις της «τσιπουρικής» μυσταγωγίας.

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close