Κτίριο Παλαιάς Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης

Κτίριο Παλαιάς Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης

Κατηφορίζοντας την οδό Εθνικής Αμύνης (πάνω από την Εγνατία),δύσκολα μένει κάποιος αδιάφορος περνώντας έξω από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστκά κτίσματα της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα.

Το κτίριο (που αρχικά ονομάστηκε Ιδαδιέ),χτίστηκε στην τουρκοκρατούμενη πόλη το 1888, σε μια προσπάθεια συγκρότησης διοικητικού κέντρου από την πλευράτων Οθωμανών, ως αντιστάθμισμα στη φθίνουσα πορεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Λειτούργησε αρχικά σαν δημόσια προπαρασκευαστική σχολή της Διοίκησης του Οθωμανικού Κράτους.Το 1913 και μετά την παράδοση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, λειτούργησε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Hamidie-ellinidon-1

Αργότερα, το 1925 αποφασίστηκε με νόμο η ίδρυση τουΠανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με πρώτη σχολή,τη Σχολή Φιλολογίας). Αρχικά το πανεπιστήμιο στεγάστηκε στην έπαυλη Αλλατίνι. Ωστόσο το1927-1928 αποφασίστηκε πως το κτίριο Αλλατίνι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έπρεπε. Αντίθετα το επιβλητικό, νεοκλασικό Μέγαρο κοντά στην πλατεία Σιντριβανίου επί της λεωφόρου Χαμιντιέ (σημερινή οδός Εθνικής Αμύνης), κρίθηκε κατάλληλο για να φιλοξενήσει στο εξής το πανεπιστήμιο.

Το κτίριο είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτοναVitaliano Poselli (ο ίδιος σχεδίασε και άλλα παρόμοια κτίρια αρχιτεκτονικής αξίας, όπως το πολεμικό μουσείο,το Διοικητηρίο, το Γενί Τζαμί, το Γ΄ Σώμα Στρατού).Κτίστηκε το 1887. Ήταν τριώροφο αρχικά και στη συνέχεια (1908), προστέθηκαν δύο διώροφες πτέρυγες πλαγίως, για να καλυφθούν οι ανάγκες της Οθωμανικής σχολής σε χωρητικότητα.

Όταν αποφασίστηκε η μεταφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χρειάστηκαν περισσότερες επεμβάσεις (τις ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Α. Δραγούμης, Ι. Δημητριάδης και Α. Μεταξά). Το 1932 ολοκληρώθηκε η προσθήκη ενός επιπλέον ορόφου σε κάθε μια από τις πλαϊνές πτέρυγες. Ακόμη δημιουργήθηκε ένα κεντρικό αίθριο, ένα αμφιθέατρο, αίθουσα τελετών, αίθουσες διδασκαλίας και βιβλιοθήκες.

Τον Οκτώβριο του 1944, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Hebrard εκπόνησε σχέδια αναμόρφωσης του πανεπιστημίου, που ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Το 1949 κατατέθηκε νέο πολεοδομικό σχέδιο. Επιδίωξη ήταν να λυθεί το πρόβλημα χωρητικότητας του κτιρίου. Οι εργασίες που ξεκίνησαν τότε ολοκληρώθηκαν σταδιακά στα τέλη του 1970.

Ο σεισμός του 1978 δυστυχώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο διατηρητέο κτίριο προκαλώντας το κλείσιμό του για 8 χρόνια. Το 1986 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής, οπότε άρχισε και πάλι να λειτουργεί.

Η γοητεία και η μεγαλοπρέπεια του κτιρίου είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία αλλά και τη συμβολική του υπεραξία. Ίσως από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματά του είναι το επίγραμμα που υπάρχει πάνω από την είσοδό του, το επιβλητικό «ΜΟΥΣΑΙΣ ΧΑΡΙΣΙ ΘΥΕ»του Χ. Χαριτωνίδη (καθηγητή αρχαίων ελληνικών στη Φιλοσοφική σχολή), παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, μαζί με εκείνη την αύρα που αιχμαλωτίζει το βλέμμα και τις αισθήσεις μόλις κάποιος περάσει την κεντρική είσοδο!

Πηγή: Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου βασίστηκε στην έρευνα της Ήρας Μπλιάτκα – Μαστοράκη

Κείμενο: Λία Μαλλίδου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης (Μάρτιος 2014)

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-01

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-02

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-03

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-04

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-05

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-06

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-07

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-08

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-09

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-10

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-11

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-12

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-13

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-14

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-15

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-16

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-17

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-18

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-19

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-20

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-21

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-22

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-23

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-24

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-25

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-26

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-27

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-28

Palia-Filosofiki-Thessaloniki-29

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close