Μέγαρο Νάτσινα, από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Νάτσινα, από τα ωραιότερα κτήρια της Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Νάτσινα ή Εμνιέτ Χαν (εμνιέτ=ασφάλεια), ένα εξαιρετικής αισθητικής κτήριο στο τέλος της οδού Εδέσσης, στα Άνω Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται εκτός της πυρίκαυστης ζώνης όπως και τα διπλανά passage Kyrtsi και χάνι Κύρτσι.

Χτίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Αρχικά, το κτήριο ανήκε σε κάποιον Τούρκο, όμως μετά από χρόνια οι Θεόδωρος και Μελπομένη Νάτσινα το αγόρασαν από την Εθνική Τράπεζα το 1927 για να το χρησιμοποιήσουν ως κατοικία.Το 1953 στεγάστηκε εκεί το χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Είναι κτήριο τριώροφο, το πιο ψηλό της περιοχής, με συνολικό εμβαδό 163 τμ.. Οι δύο όροφοι χρησιμοποιούνταν ως κατοικία ενώ το ισόγειο ως κατάστημα.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία είναι η μεταλλική και ταυτόχρονα γυάλινη οροφή που μαζί με τον ελλειψοειδή φεγγίτη, συντελούν ώστε να διαχέεται άπλετο φως στη σκάλα του δεύτερου ορόφου.

Στο εσωτερικό -κυρίως στον 2ο όροφο-υπάρχουν απομεινάρια οροφογραφιών. Περισσότερο διακοσμημένη είναι η πλευρά της οδού Εδέσσης με αριστοτεχνικά φτιαγμένες, ανάγλυφες γυναικείες μορφές, οι οποίες υποβαστάζουν το γείσο της οροφής καθώς επίσης και το έρκερ (η γωνιακή απόληξη του κτηρίου, μια παραλλαγή του παραδοσιακού «σαχνισί») το οποίο εδράζεται επάνω σε λεοντοκεφαλή.

Εξωτερικά τα περίτεχνα φουρούσια, τα παράθυρα, όλα συνυπάρχουν αρμονικά προσδίδοντας στο κτήριο έντονα στοιχεία εκλεκτικισμού.

Είναι ένα μέγαρο που δύσκολα περνάει απαρατήρητο όσο κι αν ο χρόνος δεν υπήρξε σύμμαχος…

Κείμενο : Λία Μαλλίδου

Φωτογραφίες : Δημήτρης Συμεωνίδης

megaro-natsina-thessaloniki-00

megaro-natsina-thessaloniki-01

megaro-natsina-thessaloniki-02

megaro-natsina-thessaloniki-03

megaro-natsina-thessaloniki-04

megaro-natsina-thessaloniki-05

megaro-natsina-thessaloniki-06

megaro-natsina-thessaloniki-07

megaro-natsina-thessaloniki-08

megaro-natsina-thessaloniki-09

megaro-natsina-thessaloniki-10

megaro-natsina-thessaloniki-11

Thessaloniki Arts and Culture,

Close