Παλιό Ρωσικό Μαιευτήριο Θεσσαλονίκης, άγνωστο αλλά υπέροχο!

Παλιό Ρωσικό Μαιευτήριο Θεσσαλονίκης, άγνωστο αλλά υπέροχο!

Το Ρωσικό Μαιευτήριο κτίστηκε το 1909 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σ. Σέρκισσωφ και λειτούργησε ως Ρωσικό Νοσοκομείο για τη Ρωσική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, οι Ρώσοι γιατροί του νοσοκομείου προσέφεραν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε όποιον την είχε ανάγκη, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία.

Βρίσκεται στην Αλ. Παπαναστασίου 21 και είναι δύσκολο να το προσέξουμε αν δεν συνηθίζουμε να κοιτάζουμε ψηλά για να μπορούμε να δούμε την ομορφιά αυτής της πόλης.

Οι Ρώσοι θεωρούσαν πολύ σημαντική τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χειρουργείο εξοπλίστηκε με προσωπική φροντίδα του Τσάρου Νικολάου Β’
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου το κτίριο ήταν υπό την εποπτεία του Γαλλικού Στρατού, διευθύνονταν όμως από Ρώσους Γιατρούς.

Το 1924 όταν αναγνωρίστηκε η Ρωσία από την Ελλάδα, το Νοσοκομείο δωρίστηκε με όλον του τον εξοπλισμό στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Το 1925 έγινε Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, και το 1939 Δημόσιο Μαιευτήριο, μέχρι το 1975.

Στη συνέχεια το ΙΒ´ Γυμν. Θηλέων και μετά το 24ο Μικτό Λύκειο.

Τέλος, αφού ανακαινίστηκε υποδειγματικά (1994), στεγάζει πλέον το Ιστορικό Αρχείο της Μακεδονίας.
Είναι πολύ σημαντικό το Οθωμανικό αρχείο (Κτηματολογικό, Δικαστικό & Διοικητικό) αλλά πιο πολύ οι βακουφικοί κώδικες που αφορούν αγοραπωλησίες βακουφικών κτημάτων.
Ακόμα και σήμερα ψάχνουν στα παλαιά αυτά αρχεία αυτές τις ιδιαίτερες αγοραπωλησίες βακουφικών κτημάτων που αφορούν τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Βέροιας και Χαλκιδικής.

Κείμενο – φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης
Διαβάστε επίσης

Close