Στρατιωτικά Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης: εκεί που η ιστορία αναπαύεται

Στρατιωτικά Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης: εκεί που η ιστορία αναπαύεται

Τα στρατιωτικά κοιμητήρια Θεσσαλονίκης είναι τόπος μνήμης και περισυλλογής. Η ιστορία ένωσε θρησκείες και πολιτισμούς χωρίς διάκριση.

Εδώ βρίσκονται ενταφιασμένοι σιωπηλοί ήρωες… ήρωες αθάνατοι… ήρωες που κάποτε με την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους, οδήγησαν ένα λαό προς την ελευθερία.
Ας περιπλανηθούμε στην ιστορία τους:

Στρατιωτικό κοιμητήριο «Ζεϊτενλικ»
Xιλιάδες μαρμάρινοι σταυροί, όλοι σε ευθεία γραμμή με τον μεγάλο διάδρομο και τα μικρότερα διαζώματα που τους χωρίζουν δημιουργούν αρμονικούς αρχιτεκτονικούς σχηματισμούς που θα τους ζήλευαν κι οι πιο απαιτητικοί σχεδιαστές.

Εδώ, σύμφωνα με την αφήγηση του φύλακα, βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες χωρισμένοι σε τμήματα ανάλογα με την εθνικότητά τους, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Σέρβοι και Ρώσοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο, άνδρες που δεν δίστασαν να θυσιαστούν για το μεγάλο ιδανικό της Ελευθερίας. Τα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζεϊτενλικ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας.

Στο Σερβικό κενοτάφιο μπορεί κάποιος να δει προσωπικά αντικείμενα κυρίως Σέρβων και Ρώσων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά στο πεδίο των μαχών, όπως σημαίες, καπέλα, στολές, παράσημα, φωτογραφίες. Αριστερά και δεξιά υπάρχει διάδρομος με μαρμάρινες πλάκες χαραγμένες με ονόματα στρατιωτών.
Στην έξοδο υπάρχει ένα μικρό μουσείο με λίγα αντικείμενα και μερικές γκραβούρες.

Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μίκρας
Το συγκεκριμένο νεκροταφείο βρίσκεται στην περιοχή της Καλαμαριάς. Σχεδιάστηκε από τον Robert Lorimer και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1917 μέχρι και το 1920 . Εδώ βρίσκονται θαμμένοι 1.810 στρατιώτες του Βρετανικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού. Οι περισσότεροι κατάγονταν από κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ενώ καταγράφονται και 147 στρατιώτες άλλων εθνικοτήτων όπως Ρώσοι, Βούλγαροι, Έλληνες.

Στον χώρο του νεκροταφείου βρίσκεται ένα μνημείο το οποίο είναι αφιερωμένο σε 500 νοσοκόμες και στρατιωτικούς υπαλλήλους που σκοτώθηκαν στη θάλασσα κατά τη μεταφορά στρατευμάτων με πλοία στη Μεσόγειο.

Κοινοπολιτειακό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Εξοχή
Βρίσκεται στο χωριό Εξοχή και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1916. Λόγω του υψομέτρου και του καλού κλίματος ένα χρόνο μετά, το 1917, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή νοσοκομειακές μονάδες. Το 1918 ξεσπά η επιδημία της ισπανικής γρίπης με αποτέλεσμα να ενταφιαστούν αρκετοί στρατιώτες που υπήρξαν θύματα της γρίπης.

Φιλοξενούνται επίσης οι 588 σοροί στρατιωτών της Κοινοπολιτείας από τον Α Παγκόσμιο, 58 Βουλγάρων αιχμαλώτων πολέμου αλλά και 17 Βρετανών στρατιωτών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στρατιωτικό Κοιμητήριο Γ’ Σώματος Στρατού
Το Πρώην Γερμανικό Στρατιωτικό κοιμητήριο βρίσκεται στην περιοχή της Πυλαίας. Κατασκευάστηκε ως στρατιωτικό κοιμητήριο από τους Γερμανούς το 1942 για τους Γερμανούς στρατιώτες των στρατευμάτων κατοχής του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αριθμός των ενταφιασμένων Γερμανών αξιωματικών και στρατιωτών ανέρχεται στους 1.100. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1950 οι σοροί των Γερμανών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο στο Διόνυσο Αττικής όπου εκεί τάφηκαν Γερμανοί στρατιώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Από τότε το κοιμητήριο περιήλθε στο Γ’ Σώμα Στρατού

Κείμενο & φωτογραφίες: Ευαγγελία Μεϊμέτη & Σωτήρης Πατσατζάκης

Διαβάστε επίσης

Close