Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχεις ακόμα επισκεφτεί

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχεις ακόμα επισκεφτεί

Είναι γεγονός πως σαν κάτοικοι της πόλης μας (αλλά και οι κάτοικοι κάθε πόλης), δεν επισκεπτόμαστε συχνά μουσεία οι περισσότεροι. Ίσως φταίει το ότι έχουμε στο μυαλό μας, πως “Έλα μωρέ, εδώ είναι. Δε θα φύγει. Θα έρθω άλλη στιγμή!”. Κι έτσι, καταλήγουμε να μην πηγαίνουμε ποτέ πουθενά, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να θαυμάσουμε σπουδαία μνημεία που αφορούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, περιοδικές εκθέσεις που μας ενδιαφέρουν  και άλλα πολλά πράγματα που θρέφουν την ψυχή, το μυαλό και την κουλτούρα μας.

Σε αυτό το κείμενο, θα δούμε μερικά μουσεία που υπάρχουν στην πόλη και δεν είναι σε καμία περίπτωση από τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό, όταν σε συμβουλεύεται κάποιος επισκέπτης ή τουρίστας. Κάποια, πολύ πιθανόν, να μη γνώριζες καν πως υπάρχουν.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχεις ακόμα επισκεφτεί

Εγκαινιάστηκε το 2001 και το κτίριό του βρίσκεται στη Διαλογή Κορδελιού, ενώ δίπλα στο μουσείο βρίσκεται κι ένα από τα διάσημα βαγόνια του Orient Express, αγγλικής καταγωγής και κατασκευή που χρονολογείται από το 1900. Μέσα στο μουσείο θα θαυμάσεις μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα εποχής, όπως έναν νιπτήρα από τα βασιλικά τρένα (ο οποίος έχει σημαντική αξία).

Μουσείο Ύδρευσης

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης, στην οδό 26 Οκτωβρίου, στον αριθμό 19. Το κτίριο υφίσταται από το 1894, οπόταν λειτουργούσε ως κεντρικό αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ στην πόλη. Από το 1997, όταν έγινε αποκατάσταση για επανάχρηση του χώρου, ξεκίνησε και η λειτουργία του μουσείου. Το μουσείο αποτελείται από δύο αίθουσες. Στην πρώτη ήταν η θέση του λεβητοστάσιου, που είχε δύο ατμοκίνητες μονάδες για την άντληση νερού την περίοδο από το 1892 ως το 1929. Στη δεύτερη αίθουσα θα βρεις τις αντλίες, τις πετρελαιομηχανές και τις ηλεκτρογεννήτριες που χρησιμοποιούνταν για την υδροδότηση της συμπρωτεύουσας ως το 1978.

 

Μουσείο Ραδιοφώνου

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχεις ακόμα επισκεφτεί

Αν είσαι λάτρης αυτού του μέσου … είσαι στο στοιχείο σου. Το Μουσείο Ραδιοφώνου ιδρύθηκε το 2000, βρίσκεται μέσα στο χώρο της TIF- HELEXPO και διαθέτει συλλογή από ραδιόφωνα της κάθε εποχής, με πληροφορίες και μυστικά από την ιστορία του καθενός. Μπορείς να το επισκεφτείς κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, στο δεκαήμερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και ανά πάσα στιγμή μέσα στο έτος, αφού κλείσεις τηλεφωνικό ραντεβού.

 

Φαρμακευτικό Μουσείο

Βρίσκεται στην Καλαμαριά, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, από το 2007, στο χώρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μέσα από τα εκθέματά του, βλέπει κανείς την εξέλιξη της φαρμακευτικής επιστήμης ανά τα χρόνια. Στο χώρο υπάρχουν βιβλία με συνταγές και μυστικά, φάρμακα, αλλά και έπιπλα με ιστορική αξία.

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Στον ισόγειο χώρο του μεγάρου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ο χώρος ήταν μια σκέψη του Μητροπολίτη κ.κ. Άνθιμου και επιμελήθηκε από τους καθηγητές Ματούλα Σκαλτσά και Πάνο Τζώνο, με τη βοήθεια συνεργατών τους. Στον μικρό αυτό χώρο, παρουσιάζεται η δογματική σημασία της εικόνας για το σώμα της Εκκλησίας, η αποτύπωση του μυστηρίου της Θείας Ενανθρωπήσεως στις εικόνες, ενώ παράλληλα, προβάλλεται και η νεώτερη ιστορία της μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

 

Μουσείο του Ζέιτενλικ

Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που δεν έχεις ακόμα επισκεφτεί

Το μουσείο αυτό έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αδελφότητα των όπλων των χωρών της Αντάντ και τις κοινές αξίες τους. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της επετείου εκατονταετηρίδας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ζέιτενλικ και δημιουργήθηκε μετά από την ανακαίνισή του γαλλικού τμήματος, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Προξενείου, το 2011.

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Με στοιχεία και φωτογραφίες από τη Βικιπαίδεια και τις επίσημες ιστοσελίδες των μουσείων

 

Διαβάστε επίσης

Close