Ταξιδεύω στη Θεσσαλονίκη μέσα από τη λογοτεχνία

Ταξιδεύω στη Θεσσαλονίκη μέσα από τη λογοτεχνία

Απο το Δίκτυο Φιλαναγνωσίας για όλους εμάς που “ταξιδεύουμε” στην πόλη μας.
Από παιδιά του Δημοτικού αλλά και για οποιαδήποτε άλλη ηλικία.

ENΔEIKTIKA ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ Γ-Δ΄ΤΑΞΕΙΣ

«Θεσσαλονίκη ένα βιβλίο δύο ιστορίες και ένα παραμύθι» – Αναστασία Τσιόλια-Κουτρότση

Το μικρό αυτό παραμυθοβιβλίο γράφτηκε για παιδιά. Μέσα στις σελίδες του, γίνεται ένα ταξίδι σε παλιές και αλλιώτικες εποχές. Είναι ένα ταξίδι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, παρέα με άλλα παιδιά που έζησαν σ’αυτούς τους παλιούς καιρούς. Τυπώθηκε το 2012, γιατί από το 1912 ως τώρα, 100 ολόκληρα χρόνια, η Θεσσαλονίκη είναι μια ελεύθερη πόλη, μετά από πολλά πολλά χρόνια σκλαβιάς.

Είναι ένα βιβλίο γιορτής. Γιορτάζουν όλα τα παιδιά που ζουν στην πόλη και στη γύρω περιοχή, είτε γεννήθηκαν εδώ, είτε ήρθαν από άλλη πόλη ή άλλη πατρίδα, επειδή γιορτάζει η Θεσσαλονίκη. Αλλά, κάθε γιορτή θέλει και το δώρο της. Αυτό το βιβλίο είναι δώρο και το φρόντισαν πολλοί άνθρωποι.

«Πάμε στη Θεσσαλονίκη;» – Μαρίζα Ντεκάστρο

Έναν τόπο τον γνωρίζεις περπατώντας τον… Με τον μικρό οδηγό στην τσέπη, βλέπουμε κρυμμένες ομορφιές, επισκεπτόμαστε τα κυριότερα μνημεία, παρατηρούμε, σημειώνουμε,μαθαίνουμε. Το ταξίδι γίνεται ένα μεγάλο παιχνίδι ανακάλυψης!

«Δημοτικά τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη» – Γιώργος Μελίκης
Συλλογή δημοτικών τραγουδιών με θέμα τη Θεσσαλονίκη.

ENΔEIKTIKA ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ Ε – ΣΤ’ ΤΑΞΕΙΣ

«Θεσσαλονίκη : μια πόλη στη λογοτεχνία»

Στο βιβλίο αυτό δίνεται μία κειμενική διαδρομή που προτείνει ο Σάκης Σερέφας, όπως ομολογεί και ο ίδιος στο σημείωμά του «Τέσσερις μικροσκέψεις για τη λογοτεχνημένη Θεσσαλονίκη». Κυκλοφορεί σε δεύτερη, εμπλουτισμένη (διπλάσια σε αριθμό κειμένων και ανθολογούμενων συγγραφέων) έκδοση.

Στον τόμο περιλαμβάνονται 125 κείμενα γραμμένα από 117 συγγραφείς, Έλληνες και ξένους. Πρόκειται για λογοτεχνικά, στην πλειονότητά τους κείμενα, που υπογράφονται από παλιότερους αλλά και σύγχρονους ή και νεότατους συγγραφείς, οι οποίοι καλύπτουν όλον τον 20ό αιώνα. Επίσης, περιλαμβάνονται μαρτυρίες εποχής, ενθυμήσεις, χρονικά και δοκίμια.

Ο ποιητής Σάκης Σερέφας, ο οποίος είχε την ευθύνη της ανθολόγησης, τονίζει στον πρόλογό του: «Μια ανθολογία δεν είναι πασαρέλα κειμένων, ούτε γραμματολογική σαρκοφάγος. Φαντασιώνομαι εκείνον τον αναγνώστη ο οποίος τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του τόμου θα μείνει με την αίσθηση πως κάθε πόλη είναι ένας σπαρταριστός οργανισμός με συμπεριφορές, ιδιοτροπίες και υπερβολές, οι οποίες εκλύουν τα αντίστοιχα κείμενά τους».Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες της πόλης, του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα
και του Άρι Γεωργίου.

«Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο»

ΒΡΑΒΕΙΟ MILOS ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ 5Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΘΗΡΩΝ 2006, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
Αυτό το μικρό λεύκωμα δεν είναι ένα συνηθισμένο ιστορικό ή φωτογραφικό βιβλίο. Είναι ένα νέο είδος που θα μπορούσε να το ονομαστεί “μυθιστοριοφωτογράφημα”. Είναι πάνω από όλα ένα ταξιδιωτικό σημειωματάριο, που μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής μέσα από εικόνες και κείμενα, μέσα από εντυπώσεις πραγματικές ή επινοημένες.

«Η Θεσσαλονίκη του Excelsior-πενήντα στάσεις στην πόλη»

Στο βιβλίο, που είναι ένας πρωτότυπος οδηγός της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται πενήντα σημεία της πόλης, που την ανακαλύπτεις περπατώντας, κάνοντας πενήντα στάσεις

«Η Θεσσαλονίκη των παλαιότερων συγγραφέων»

Το βιβλίο αυτό που έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη έκδοση ‘Η Θεσσαλονίκη των Συγγραφέων’, περιλαμβάνει 13 κείμενα, διηγήματα και αποσπάσματα μυθιστορημάτων, που προσεγγίζουν την πόλη μέσα από το βίωμα των συγγραφέων.

Μία πολυτελής έκδοση, τετράχρωμη, σχήματος 17 x 25 εκ., με σκληρό καπάκι. Κάποιοι από τους συγγραφείς που συμπεριλαμβάνονται ήταν περαστικοί που υπέκυψαν στην γοητεία της, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Φώτης Κόντογλου, ο Στρατής Τσίρκας, ο Νίκος Τσιφόρος. Κάποιοι ήρθαν απ’ αλλού κι έζησαν κι αγάπησαν την πόλη, όπως ο Γιώργος Βαφόπουλος, ο Μίνως Λαγουδάκης, ο Στέλιος Ξεφλούδας, ο Γιώργος Κιτσόπουλος.

Κάποιοι γεννήθηκαν κι έφυγαν, όπως ο Κώστας Ταχτσής και ο Γιώργος Ιωάννου, που αποδίδουν φόρο τιμής στην πόλη στα κείμενά τους και άλλοι γεννήθηκαν και συνέδεσαν τη ζωή και το έργο τους με την πόλη, όπως ο Ν. Γ. Πεντζίκης και ο Τόλης Καζαντζής. Όλοι αυτοί δεν υπάρχουν πια παρά μόνο μέσα από τα κείμενά τους, κείμενα που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σχέση τους με την πόλη που με τη σειρά της κρατά με σεβασμό τη μνήμη τους, που φέρει τα αποτυπώματά τους στην πνευματική της ταυτότητα.

Τα 13 κείμενα αντικρίζονται με πίνακες από το δεύτερο μέρος της συλλογής ‘Η Θεσσαλονίκη των Ζωγράφων’ των: K. Λούστα, Σ. Μαυρομάτη, Χ. Λεφάκη, Π. Κριλιάδου, Ν. Παπασπύρου, Δ. Καζάκη, Θ. Μπακογιώργο, Γ. Παραλή, Μ. Ζαφειριάδη, Β. Ιωαννίδη, Γ. Μενεσίδη, Γ. Σταύρου, Π. Παπανάκο, Λ. Χριστίδου, Γ. Βούρο, Γ. Μητράκα. Οι πίνακες αυτοί επιλέχτηκαν με κριτήριο την συγγένεια, τοπολογική και υφολογική, με το αντίστοιχο κείμενο που συνοδεύουν, αποτελώντας, έτσι, μία ενότητα που κλείνει μέσα της το βίωμα του
συγγραφέα, το βλέμμα του ζωγράφου και το άρωμα της πόλης, ταξιδεύοντάς τα μέσα στο χρόνο.

«Στη Θεσσαλονίκη τότε…»

Ζεις σε μια πόλη από παιδί. Σ’ αυτήν μεγαλώνεις, ανδρώνεσαι και γερνάς. Τη βλέπεις να γιγαντώνεται, να αλλάζει σημαντικά και μαζί μ’ αυτή να αλλάζει κι η ίδια η ζωή. Εσύ, όσο περνούν και σε βαραίνουν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ νοσταλγείς τα νιάτα σου. Αναλογίζεσαι και συγκρίνεις το σήμερα με το χθες. Κι έρχεται κάποια στιγμή που νιώθεις την ανάγκη να ξαναζήσεις νοερά σ’αυτήν την ίδια πόλη όπως ήταν τότε, όχι γιατί η πόλη σου ήταν τότε καλύτερη, αλλά ίσως γιατί ήταν διαφορετική. Πιο ανθρώπινη, πιο μικρή, πιο χαμηλότονη. Τα θυμάσαι, λοιπόν, ένα-ένα και τα διηγείσαι.

Διαβάστε επίσης

Close