Βίλα Αχμέτ και Γιουσούφ Καπαντζή, πρώην κτίριο ΝΑΤΟ

Βίλα Αχμέτ και Γιουσούφ Καπαντζή, πρώην κτίριο ΝΑΤΟ

Βίλα Αχμέτ και Γιουσούφ Καπαντζή, ένα ακόμη υπέροχο αρχοντικό στη Βασιλίσσης Όλγας 105, γνωστό και ως «κτίριο του ΝΑΤΟ» ή «Ερυθρός Σταυρός».

Είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα με εκλεκτικιστικό ύφος και επιδράσεις art nouveau, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Pierro Arrigoni. Εκτιμάται πως χτίστηκε μεταξύ του 1893 και 1895. Είναι ένα ακόμη αντιπροσωπευτικό δείγμα του τύπου της εξοχικής κατοικίας που υιοθετήθηκε στη Θεσσαλονίκη με επιδράσεις από τις βίλες των Βιενέζων μεγαλοαστών που σχεδίασε ο γνωστός και από έργα του στην Αθήνα, Τέοφιλ Χάνσεν. Ανήκε κι αυτό στις επαύλεις της περιοχής των Εξοχών ή Πύργων.

Από τα πιο ιδιαίτερα γνωρίσματά του είναι το μπεζ κόκκινο αρχοντικό χρώμα της πρόσοψης, η ασύμμετρη οργάνωση των όψεων, οι πυργοειδείς απολήξεις της ΝΑ και ΒΔ πτέρυγας, η μορφολογία της στέγης.

Αποτελείται από τρεις ορόφους, καθένας από τους οποίους είναι ξεχωριστό διαμέρισμα. Η πρόσοψή του έχει πλήθος από στεγασμένους και ελεύθερους εξώστες και εντυπωσιακά τζαμωτά και τα μοτίβα διακόσμησής της έχουν στοιχεία νεοκλασικά, αναγεννησιακά, αρτ νουβό και αραβικά-γοτθικά. Οι τοίχοι στο εσωτερικό έχουν εντυπωσιακές παραστάσεις με βοτανικά θέματα, με τοπία και μενταγιόν με προσωπογραφίες.

Το αρχοντικό αυτό αρχικά ανήκε στον Αχμέτ Καπαντζή -ήταν εξοχική βίλα της οικογένειας Καπαντζή. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1926, περιήλθε ως ανταλλάξιμη περιουσία στο δημόσιο και χρησιμοποιήθηκε από τη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε από την Γκεστάπο. Αργότερα στεγάστηκαν εκεί ο Ε.Ε.Σ. Βόρειας Ελλάδας, οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ (γι’ αυτό είναι γνωστό και ως «κτίριο του ΝΑΤΟ») από το 1954 έως το 1973 και η Διοίκηση του Οργανισμού για τη «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997».

Πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη.

Κείμενο: Λία Μαλλίδου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης (Μάρτιος 2014)

vila-axmet-nato-thessaloniki-00

vila-axmet-nato-thessaloniki-01

vila-axmet-nato-thessaloniki-02

vila-axmet-nato-thessaloniki-03

vila-axmet-nato-thessaloniki-06

vila-axmet-nato-thessaloniki-04a

vila-axmet-nato-thessaloniki-05a

vila-axmet-nato-thessaloniki-07

vila-axmet-nato-thessaloniki-08

vila-axmet-nato-thessaloniki-09

vila-axmet-nato-thessaloniki-10

vila-axmet-nato-thessaloniki-11

vila-axmet-nato-thessaloniki-12

vila-axmet-nato-thessaloniki-13

vila-axmet-nato-thessaloniki-14

vila-axmet-nato-thessalomiki-21

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/
Διαβάστε επίσης

5+2 βιβλία βαθιά Θεσσαλονικιώτικα, με μυθιστορηματική πλοκή και ιστορίες για την πόλη

5+2 βιβλία βαθιά Θεσσαλονικιώτικα, με μυθιστορηματική πλοκή και ιστορίες για την πόλη

5 + 2 βιβλία που δεν μπορείς ν’ αφήσεις από τα χέρια σου μέχρι να τα τελειώσεις! Με κοινό χρακτηριστικό την κινηματογραφική αφήγηση και ταυτόχρονα πολλά ιστορικά στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη, μικρές ιστορίες καθώς και θρύλους της πόλης.

Close