Βίλα Morpurgo ή Βίλα Ζαρντινίδη, ιστορία και φωτογραφική περιήγηση

Βίλα Morpurgo ή Βίλα Ζαρντινίδη, ιστορία και φωτογραφική περιήγηση

Η Βίλα Morpurgo ή βίλα Ν. Ζαρντινίδη, βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Χαιρωνείας 16 (δίπλα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης).

Kτίστηκε λίγο πριν το 1906 πίσω από την αποθήκη των τροχιοδρομικών, στoν χώρο της Βίλας Αλλατίνη σ’ ένα οικόπεδο μεταξύ των οδών Χαιρωνείας και Πλούτωνος. Τα σχέδια ανήκουν στον Vitaliano Poselli. Στην Ιταλίδα υπήκοο και ιδιοτήτρια του κτίσματος, Φανή, σύζυγο του Moise Morpurgo οφείλεται το όνομά της.Ο ευρύχωρος κήπος της περιελάμβανε το σπίτι του κηπουρού και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου (βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Θέρμης και Κυδωνίων).

Όταν η ιδιοκτήτρια έφυγε από τη ζωή το 1948, τότε η βίλα πέρασε στην ιδιοκτησία του Γεωργίου Morpurgo και αποδόθηκε εκ νέου στον ίδιο ως νόμιμο κληρονόμο και δικαιούχο το 1950, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (για σύντομο διάστημε είχε τεθεί υπό την μεσεγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ως εχθρική περιουσία).

Στον συγκεκριμένο χώρο στεγάστηκε ως το 1952 το ΠΙΚΠΑ.

Ο Γεώργιος Ζαρντινίδης αγόρασε τη βίλα τον Μάιο του 1952. Σήμερα ένα μέρος του αύλειου χώρου είναι ιδιοκτησία των κληρονόμων Δάβαρη. Η Βίλα και το υπόλοιπο της αυλής παραμένουν ιδιοκτησία της οικογένειας Ν. Ζαρντινίδη.

Το 1984 η Βίλα μαζί με το διπλανό συγκρότημα Ουζιέλ χαρακτηρίστηκαν με υπουργική απόφαση “έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία”.Το κτίσμα έχει τυπική κάτοψη όμοια με των αστικών σπιτιών της εποχής του, με δωμάτια που οργώνονται γύρω από έναν κεντρικό επιμήκη χώρο. Στο κέντρο των δύο μικρότερων πλευρών του κτίσματος υπήρχαν δύο ανοικτοί εξώστες των ορόφων (οι εξώστες αυτοί έχουν κλείσει πλέον με νεότερες κατασκευές).

Η διακόσμηση του κτιρίου είναι επηρεασμένη από την Art Nouveau (παράθυρα που πλαισιώνονται από ανάγλυφα φυτικά και χαρακτά στοιχεία από σουβά, η μορφή του κιγκλιδώματος του εξώστη στην κύρια όψη προς την οδό Χαιρωνείας, το σιδερένιο κιγκλίδωμα της σκάλας) όπως και τα σπιτάκια από τη συνοικία Ουζιέλ.Περίτεχνη είναι ακόμη η ξύλινη διακοσμητική κορνίζα που διατρέχει περιμετρικά το κτίσμα.

Το κτίριο παραχωρήθηκε πριν κάποια χρόνια στην οικογένεια Μητσοπούλου. Τότε ανακαινίστηκε ο περιβάλλων χώρος. Η Βίλα ξαναβρήκε την παλιά της αίγλη και λειτούργησε ως Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών VILLARTE. Σήμερα έχει πλέον αγοραστεί από τον Ιβάν Σαββίδη.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης (15 Φεβρουαρίου 2014)

Κείμενο: Λία Μαλλίδου

Vila-Zarntinidi-01

Vila-Zarntinidi-02

Vila-Zarntinidi-03

Vila-Zarntinidi-04

Vila-Zarntinidi-05

Vila-Zarntinidi-06

Vila-Zarntinidi-07

Vila-Zarntinidi-08

Vila-Zarntinidi-09

Vila-Zarntinidi-10

Synoikia-Uziel-39

Vila-Zarntinidi-11

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close