Artist: Dorita Dora

3 λόγοι για να ζω στη Θεσσαλονίκη, από τον Gabriel Iosa

Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη όχι μόνο γιατί έχει φρέσκο ‘παλμό’ αλλά γιατί είναι και πόλη που έχει κουλτούρα.

 

Έχοντας επισκεφτεί αρκετές πόλεις, και εξαιρώντας τις πρωτεύουσες, παραδέχομαι πως η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας είναι εκείνη που θα επέλεγα για να ζήσω αν είχα τη δυνατότητα! Από αύριο κιόλας χωρίς κανέναν ενδοιασμό!

Έμεινα εκεί μόνο για μία νύχτα περιοδεύοντας στην περιοχή της Μακεδονίας τον Οκτώβριο, κι όμως αυτή η πόλη με άγγιξε τόσο, που αν ποτέ καταφέρω να γίνω ο ταξιδευτής που ονειρεύομαι να γίνω, θα διάλεγα τη Θεσσαλονίκη για να μείνω για έναν χρόνο τουλάχιστον.

Και να για ποιους λόγους :

Ο «νεανικός παλμός»

Πρόκειται για μεγάλη πόλη, το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμού ωστόσο το αποτελούν νέοι ενήλικες. Σ’ όλη την πόλη βλέπεις εφήβους, οικογένειες με νεαρά άτομα να απολαμβάνουν την παραλία, να παίζουν στις μικρές πλατείες, να τρώνε ψαρικά και να πίνουν μπύρα στα μπαλκόνια. Να απολαμβάνουν τη ζωή!

Με συνεπήρε αμέσως αυτός ο νεανικός «αέρας». Μ’ έκανε να ξεχάσω όποιο πρόβλημα είχα. Συνήθως ξεχνιέμαι στα ταξίδια μου αλλά αυτήν τη φορά ένιωσα ότι βρισκόμουν στο «σωστό» μέρος. Ένιωσα ασφαλής, ευτυχισμένος και ήρεμος. Ένιωσα σαν ντόπιος. Αν και πολύπλοκο για να το καταφέρω, στην προκειμένη περίπτωση ήταν τόσο απλό!

Το φαγητό και τα ποτά

Αν η Αθήνα ήταν μάλλον απογοητευτική στο θέμα του φαγητού, με υπερτιμημένα πιάτα και θαλασσινών και όχι καλοζεσταμένο μουσακά…η Θεσσαλονίκη με εντυπωσίασε. Ένα γεύμα απόλαυσα μόνο, αλλά ήταν καταπληκτικό. Δεν χρειάστηκε καν να συμβουλευτώ το Trip Advisor. Απλώς κάθισα σ’ ένα εστιατόριο και όλα ήταν υπέροχα!

Οι τιμές ήταν επίσης καλές, σχεδόν κατά το ήμισυ χαμηλότερες από εκείνες της Αθήνας. Το φαγητό έτοιμο, εποχιακό και νοστιμότατο. Θυμάμαι ότι παρήγγειλα γαρίδες, μια γενναία μερίδα, που κόστιζε μόνο 7,8 ευρώ με συνοδευτικές σπιτικές τηγανιτές πατάτες που κόστιζαν 4 ευρώ (μαγειρεμένες σε ελαιόλαδο που πρόσθετε μια ξεχωριστή γεύση). Και τα ποτά ήταν κάτω από 3 ευρώ το άτομο. Τέλεια!

Η παραλία

Μένω σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας. Είναι μάλλον βαρετή και δεν συμβαίνουν πράγματα εκεί, ούτε μια συναυλία ούτε μια θεατρική παράσταση. Κι αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που νιώθω την ανάγκη να ταξιδεύω τόσο πολύ. Με κάνει ευτυχισμένο να κάνω τα ταξίδια.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έμπνευση και συμβαίνουν διάφορα παντού, συνεχώς. Και το πιο σημαντικό σημείο της πόλης είναι η παραλία της. Εκτείνεται σε 4 χλμ περίπου και εκεί μπορείς να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να περπατήσεις! Αλλά με προσοχή γιατί δεν υπάρχει προστατευτικό κάγκελο…Για να μην φεύγω απ’ το θέμα, αν έμενα στη Θεσσαλονίκη μάλλον θα ξεκινούσα τρέξιμο και σε τρεις μήνες θα γινόμουν ένας αδύνατος ωραίος άντρας!

Συμπερασματικά

Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη όχι μόνο γιατί έχει φρέσκο ‘παλμό’ αλλά γιατί είναι και πόλη που έχει κουλτούρα.

Θα αγαπήσετε την θαλασσινή αύρα της, τα πλήθη των τουριστών και των ντόπιων, τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο κοντά στην εκκλησία της περιοχής κι όλα αυτά συνδυασμένα σε μια χαοτική αρμονία. Θα σας μείνει αξέχαστη η ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα που θα δείτε και αν είστε τυχεροί θα τα δείτε και τα δύο. Προσθέστε και όλη την εκπληκτική ιστορία που έχει και ολοκληρώνεται το παζλ…

 

Γράφει ο Gabriel Iosa

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close