Πλατεία Αριστοτέλους, η πιο γνωστή πλατεία της Θεσσαλονίκης

Πλατεία Αριστοτέλους, η πιο γνωστή πλατεία της Θεσσαλονίκης

Για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους περισσότερους επισκέπτες η πλατεία Αριστοτέλους είναι ένα από τα σύμβολα της Θεσσαλονίκης.

Στο κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Νίκης, αποτελεί σημείο – αναφορά για τους Θεσσαλονικείς, τόσο λόγω της θέσης της όσο και λόγω των γεγονότων με τα οποία έχει συνδεθεί και του ρόλου της στο παρελθόν και στο σύγχρονο παρόν : σφύζει από κόσμο και κίνηση καθημερινά και εκεί διοργανώνονται πάρα πολλές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι χαρακτηριστικές στοές τηςπρώην «λεωφόρος των εθνών», τα αποικιακά, αραβικά πρότυπα που θυμίζουν τη rue de rivoli του Παρισιού, δημιουργούν ένα σύνολο πλατείας και δρόμου που αποτελεί το πιο σημαντικό κτηριακό συγκρότημα του 20ου αι. για τη Θεσσαλονίκη.

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, μετά την πυρκαγιά του 1917, η ανοικοδόμηση της πόληςανατέθηκε στη «Διεθνή Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης» της οποίας επικεφαλής ήταν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ερνέστ Εμπράρ.

Ο Εμπράροραματίστηκε έναν μνημειακό άξονα που θα ξεκινούσε από το νότιο τμήμα της πλατείας, μπροστά στη θάλασσα και θα έφτανε μέχρι την πλατεία Βενιζέλου και τη Ρωμαϊκή Αγορά.

Εμπνεύστηκε από τη δυτική αρχιτεκτονική, τα ευρωπαϊκά, αποικιακά, αραβικά και νεοβυζαντινά πρότυπα, προκειμένου να τονίσει τη σχέση της πόλης με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Επιπλέον,στο κέντρο της πλατείας θα τοποθετούνταν καιένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο τα πρώτα σχέδια του Εμπράρ το 1918 για την πλατεία Αριστοτέλους απλοποιήθηκαν σημαντικά.Αντί του αρχικών περίτεχνα σχεδιασμένων προσόψεων, οι τελικές προσόψεις που χτίστηκαν κατά τη δεκαετία του 1950, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας εκείνης της περιόδου, ήταν πολύ πιο απλές.

Το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» και απέναντί του, το «Ολύμπιον», τα «δίδυμα» και σίγουρα πιο αναγνωρίσιμα κτήρια της πλατείας χτίστηκαν τις δεκαετίες ’50 και ’60 αντίστοιχα.Πολλά άλλα κτήρια γύρω από την κεντρική πλατεία στο πέρασμα του χρόνου υπέστησαν ζημιές και έχουν ανακαινιστεί.

Τα δώδεκα συνολικά κτήρια που απαρτίζουν την πλατεία Αριστοτέλους έχουν κριθεί διατηρητέα από το 1950.

Το βόρειο τμήμα της πλατείας αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό στη δεκαετία του 2000.

Σήμερα στην πλατεία βρίσκονται βιβλιοπωλεία, αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, δημόσιες υπηρεσίες, πολλά εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, τράπεζες, κοσμηματοπωλεία. Στο κέντρο της δεσπόζει το άγαλμα του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη, ενώ στο βόρειο τμήμα της πλατείας υπάρχει τοάγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κείμενο : Λία Μαλλίδου

Φωτογραφίες : Σωτήρης ΚοϊκόπουλοςAristotelous sq

Aristotelous (1)

Aristotelous (2)

Aristotelous (3)

Aristotelous (4)

Aristotelous (5)

Aristotelous (10)

Aristotelous (7)

Aristotelous (8)

Aristotelous (9)

Aristotelous (11)

Aristotelous (12)

Aristotelous (13)

Aristotelous (15)

Aristotelous (16)

Aristotelous (17)

Aristotelous (19)

Aristotelous (20)

Aristotelous (22)

Aristotelous (23)

Aristotelous (24)

Aristotelous (25)

Aristotelous pan

Thessaloniki Arts and Culture,http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close