Η πολυφωτογραφημένη αλλά "άγνωστη" οδός Ελένης Ζωγράφου

Η πολυφωτογραφημένη αλλά “άγνωστη” οδός Ελένης Ζωγράφου

“Μια φωτογραφία, μια ιστορία” και…

Ευκαιρία να διαβάσουμε και να μάθουμε για έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Η οδός Ελένης Ζωγράφου είναι ένας οδικός άξονας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάει από τα Πανεπιστήμια στην οδό Αγίου Δημητρίου και ενώνει το κέντρο της πόλης με την συνοικία του Αγίου Παύλου.

Η πολυφωτογραφημένη αλλά "άγνωστη" οδός Ελένης Ζωγράφου
©Panos Kazanasmas

Διέρχεται από το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και σε όλο το μήκος της διέρχεται ανατολικά από τα Βυζαντινά τείχη της πόλης.
Τέλος ο δρόμος περνάει ακόμα από τους Κήπους του Πασά και από τα Νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας.

Πήρε το όνομα του από την Ελένη Ζωγράφου, κόρη του διάσημου αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (σχεδίασε μεταξύ άλλων το Πολυτεχνείο στην Αθήνα), μιας από της πλουσιότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή. Άλλωστε το όνομά τους πήρε και το γνωστό Στάδιο Καυταντζόγλειο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1872 και ήταν σύζυγος του Σόλωνα Ζωγράφου, γιου του Χρηστάκη Ζωγράφου ο οποίος χαρακτηριζόταν ως ο μεγιστάνας της Κωνσταντινούπολης.

Η Ελένη Ζωγράφου ήταν Εθνική Ευεργέτιδα και με την από 5-10-1929 ιδιόγραφη διαθήκη της είχε αφήσει στο πρώην Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» το μισό της περιουσίας της. (Το υπόλοιπο της περιουσίας της το άφησε στο Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “Η Αγάπη”, στη μνήμη του συζύγου της που καταγόταν από την Ήπειρο) με την απαίτηση να δημιουργηθεί μία πτέρυγα όπου “θα θεραπεύονται δωρεάν οι πτωχοί”.
Πέθανε την 25-8-1937 στην Αυστρία από ανίατη ασθένεια.

Φωτογραφία: Panos Kazanasmas
Κείμενο: Grigoriadou Dimitra

Διαβάστε επίσης

Close