Μια υπέροχη ιστορία στο "Άσυλο", το διάσημο καλτ ταβερνάκι της Θεσσαλονίκης

Μια υπέροχη ιστορία στο “Άσυλο”, το διάσημο καλτ ταβερνάκι της Θεσσαλονίκης

Πολλοί νομίζουν πως η αγαπημένη ταβέρνα στην Ευαγγελίστρια έχει πάρει την ονομασία της από το Άσυλο του Παιδιού, που βρίσκεται αρκετά κοντά ή λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου (οι σχολές θετικών επιστημών του ΑΠΘ βρίσκονται απέναντι από το μαγαζί). Η αλήθεια όμως είναι άλλη και μας τη διηγήθηκαν ο γιος και η νύφη του ιδιοκτήτη, οι οποίοι ανέλαβαν και τη διεύθυνση του μαγαζιού, μετά τη συνταξιοδότηση του τελευταίου.

Η ταβέρνα υπήρχε από το 1946 και λειτουργούσε σαν καφενές, ενώ το 1978 έκανε ανακαίνιση. Εκείνη τη χρονιά ήταν, όταν ένας άντρας μεγάλης ηλικίας τρόφιμος του νοσοκομείου “Αγιος Δημήτριος”, έτρεξε προς την αυλή του καταστήματος -μπροστά στα μάτια του έκπληκτου κόσμου και των ιδιοκτητών- και σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο για κρυφτεί. Δύο αστυνομικοί-συνοδοί του που τον έψαχναν -μιας και ήταν “μέσα” για μερικές χιλιάδες δραχμές, χρέη στο δημόσιο-, όταν ρώτησαν στο μαγαζί, κανένας από τους πελάτες δεν “κάρφωσε” τον ηλικιωμένο επισκέπτη τους. Έτσι, αφού έφυγαν, ο άντρας κατέβηκε, ευχαρίστησε τους ανθρώπους για το …άσυλο που του πρόσφεραν και εξαφανίστηκε. Πριν φύγει έγραψε στον τοίχο του μαγαζιού με μπογιά τη λέξη “Άσυλο” κι έμελλε αυτό το όνομα, με αυτή την ιστορία να το ακολουθούν μέχρι σήμερα, που παρά τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό του μαγαζιού, δεν παύει να διατηρεί την αίγλη και τη μαγεία της τότε εποχής, μαζί με τα ρετρό διακοσμητικά της.

 

Μια υπέροχη ιστορία στο "Άσυλο", το διάσημο καλτ ταβερνάκι της Θεσσαλονίκης

“Με ένα μικρό σκάλωμα ανοίγει η φθαρμένη ξύλινη πόρτα και το 44άρι του αμερικανικού τζουκ μποξ του 1954 παίζει το “Μπροστά στο πλουσιόπαιδο” του Στέλιου Καζαντζίδη…. ….μόλις μπήκες στο άσυλο. Ένα από τα τελευταία αυθεντικά λαϊκά μαγαζιά στην είσοδο της Ευαγγελίστριας, όπου μπορείς ν ακούς για ώρες συλλεκτικούς δίσκους 45 στροφών. Ραδιόφωνα αντίκες, παλιά ζύγια που κρέμονται απο το ταβάνι γεμάτα φρούτα, τσίγγινα ποτήρια του κρασιού, λάμπες θυέλλης και εξώφυλλα δίσκων παρεμβάλλονται ανάμεσα στις δεκάδες φωτογραφίες και αυτόγραφα της Μελίνας Μερκούρη, του Τσιτσάνη και του Καζαντζίδη.”

 

Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια

Τηλέφωνο: 2310201973

Ώρες Λειτουργίας: 11:00-02:00, Κυριακή 11:00-23:00, Δευτέρα κλειστά. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου κλειστά

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Συμεωνίδης

 

 

Διαβάστε επίσης

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά... Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά… Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Η ζωγραφική ημερεύει τον άνθρωπο…
Στην χάραξη γραμμών και στην ρευστότητα των χρωμάτων, μέσα από το ανθρώπινο χέρι, ο άνθρωπος κάθε ηλικίας, γνωστικής βαθμίδας και δεξιότητας συναντά τον βαθιά μέσα του εαυτό, γίνεται Δημιουργός

Close