Μουσά Μπαμπά, ο στοιχειωμένος τουρμπές στην πλατεία Τερψιθέας

Μουσά Μπαμπά, ο στοιχειωμένος τουρμπές στην πλατεία Τερψιθέας

Μια πλατεία με υπέροχη θέα, ένα υπέροχο οκταγωνικό κτίσμα και ένας θρύλος.

Βρίσκεται στην πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη. Τερψιθέα σημαίνει ευχάριστη θέα και πραγματικά η θέα από εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετική.

Στην ουσία κάποτε, η πλατεία Τερψιθέας ήταν η αυλή ενός τεκέ, ενός μοναστηριού Μπεκτασήδων.
Στην αυλή αυτή κτίστηκε τον 16ο αιώνα ο Τουρμπές, δηλαδή ένα οκταγωνικό θολωτό οθωμανικό ταφικό μνημείο για τον Μουσά Μπαμπά, έναν μουσουλμάνο άγιο του τάγματος των Μπεκτασήδων Δερβίσιδων.

Στο Μαυσωλείο αυτό φιλοξενούνταν τα οστά του αγίου Μουσά Μπαμπά, μέχρι το 1923 που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Στα επόμενα χρόνια, μέχρι την εξαιρετική σημερινή του αναστήλωσε, ο Τουρμπές είχε πολλές χρήσεις, από μπακάλικο μέχρι γραφεία ποδοσφαιρικής ομάδας!

Τώρα γιατί στοιχειωμένος;

Ο θρύλος λέει ότι ο νεαρός Μουσά Μπαμπά ήταν στο υπηρετικό προσωπικό ενός ισχυρού Αγά. Κάποια στιγμή ο Αγάς θέλησε να πάει στη Μέκκα για να προσκυνήσει.
Η γυναίκα του Αγά, που τον αγαπούσε πολύ, έφτιαξε τον αγαπημένο χαλβά του άντρα της για να τον νιώθει πιο κοντά της.
Μάλιστα έβαλε όλη την τέχνη της για να τον κάνει όσο καλύτερο μπορούσε.

Ήταν ωστόσο πολύ σταναχωρημένη γιατί ο άντρας της δεν θα μπορούσε να δοκιμάσει το δημιούργημά της.
Ο Μουσά Μπαμπά την άκουσε να παραπονιέται και της είπε να του δώσει ένα μεγάλο κομμάτι χαλβά και θα φροντίσει το πρωί να το έχει ο άντρας της στη Μέκκα, κάτι που ήταν αδύνατο εκείνη την εποχή.

Η γυναίκα πίστεψε ότι ο νεαρός ήθελε πονηρά να απολαύσει ακόμα μια μερίδα από το θεσπέσιο γλυκό της και γελώντας του το έδωσε.

Όταν μετά από μέρες ο Αγάς επέστρεψε από τη Μέκκα είπε στη γυναίκα του πόσο πολύ ευχαριστήθηκε το κομμάτι από τον χαλβά της που βρήκε έξω από την πόρτα του.
Αυτό το μεταφυσικό γεγονός το θεώρησαν θαύμα και τον Μουσά Μπαμπά, άγιο.

Ο θρύλος λέει ότι ακόμα και σήμερα όταν βραδιάζει, αν προσέξεις πολύ νιώθεις το φύσημα και τον καλπασμό από το άλογο του Δερβίση φρουρού του Τουρμπέ του Άγιου Μουσά Μπαμπά.

Κείμενο – φωτογραφία: Δημήτρης Συμεωνίδης (πληροφορίες από την ξενάγηση της ομάδας “Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης” στην Άνω Πόλη)

Διαβάστε επίσης

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά... Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά… Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Η ζωγραφική ημερεύει τον άνθρωπο…
Στην χάραξη γραμμών και στην ρευστότητα των χρωμάτων, μέσα από το ανθρώπινο χέρι, ο άνθρωπος κάθε ηλικίας, γνωστικής βαθμίδας και δεξιότητας συναντά τον βαθιά μέσα του εαυτό, γίνεται Δημιουργός

Close