Τα ψάθινα καπέλα των επισκεπτών του Γεντί Κουλέ

Τα ψάθινα καπέλα των επισκεπτών του Γεντί Κουλέ

Πολύ κοντά στην είσοδο της περιβόητης φυλακής του Γεντί Κουλέ, υπήρχε ένα καφενείο. Το καφενείο το είχε ανοίξει το 1922, μια οικογένεια προσφύγων, που είχε έρθει στην Θεσσαλονίκη κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Σ’ αυτόν τον καφενέ έπιναν τον καφέ τους οι συγγενείς και οι φίλοι των φυλακισμένων περιμένοντας να αρχίσει το επισκεπτήριο.

Μετά το 1922 (και για μια δεκαετία περίπου), στους κανονισμούς της φυλακής προβλεπόταν οι επισκέπτες των φυλακών να φορούν ψάθινο καπέλο, ούτως ώστε οι δεσμοφύλακες να μπορούν εύκολα να τους ξεχωρίζουν από τους φυλακισμένους.

Οι ιδιοκτήτες λοιπόν του καφενέ, για να διευκολύνουν τους επισκέπτες αλλά και για να αυξήσουν το πενιχρό εισόδημά τους, είχαν κρεμάσει σε έναν τοίχο του μαγαζιού ψάθινα καπέλα, τα οποία και νοίκιαζαν έναντι ενός συμβολικού ποσού στους επισκέπτες των φυλακισμένων.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι με τη “μέθοδο των καπέλων”, απέδρασε από το Γεντί Κουλέ και ο Ζαχαριάδης, ο τότε γραμματέας του ΚΚΕ (φόρεσε το καπέλο του επισκέπτη, δεν τον αναγνώρισαν οι φύλακες και χάθηκε μέσα στο πλήθος).

Τα χρόνια πέρασαν, το κολαστήριο του Γεντί Κουλέ έκλεισε, το όμορφο όμως παραδοσιακό καφενείο που υπάρχει μέχρι σήμερα, έχει ακόμη κρεμασμένα ψάθινα καπέλα σε ανάμνηση εκείνης της εποχής…

***Πληροφοριακά, το καφέ είναι το “Αίθριο”, Τζαχείλα 7, Θεσσαλονίκη, περιοχή Επταπυργίου.

Κείμενο – Φωτογραφία: Kapa Lamda‎

Διαβάστε επίσης

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά... Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά… Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Η ζωγραφική ημερεύει τον άνθρωπο…
Στην χάραξη γραμμών και στην ρευστότητα των χρωμάτων, μέσα από το ανθρώπινο χέρι, ο άνθρωπος κάθε ηλικίας, γνωστικής βαθμίδας και δεξιότητας συναντά τον βαθιά μέσα του εαυτό, γίνεται Δημιουργός

Close