Ταβερνείο ΄΄το Υποβρύχιο΄΄

Ταβερνείο ΄΄το Υποβρύχιο΄΄

Από τις πρώτες ταβέρνες στην Θεσσαλονίκη με ρεμπέτικα και ούτι…

 

Το καφενείο – ταβερνάκι ΄΄ το Υποβρύχιο΄΄ στην Άνω Τούμπα υπήρχε από τα τέλη του ’60 και δούλεψε λαμπρά την δεκαετία του ’70.

Ήταν στη συμβολή των οδών Ισιδώρου και Υπατίας, ακριβώς πάνω από την παλιά Κονίτσης ( πρώην οδός Νοσοκομείων & νυν Γρηγ. Λαμπράκη) πολύ κοντά στο γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.

Το αφεντικό ονομαζόταν Στέφος και οι οργανοπαίχτες ο βιολιτζής Γιώργος του Ταμαγκό, ο ΄΄Μπαμπάς΄΄ (για όσους ξέρουν καλά τους Τουμπιώτες) και το ούτι ο Βασίλης (του Τριαντάφυλλου ο μπαμπάς), φημισμένοι γνωστοί και ως ΄΄Αραπάκια΄΄ ήταν από τη Σμύρνη-Μικρασιάτες γνήσιοι.

Έχω ακούσει ότι δεν μιλιόντουσαν, δεν ξέρω τον λόγο αλλά στο ντουέτο ήταν πάντοτε αγαπημένοι.

Ονόματα μερικών θαμώνων:
Γιωργάκης και Δημητράκης τα Καυκασάκια, Νίκος Μαυρίδης (Κόκκορας-πατέρας του Νίκου του Λειλά), ο αδελφός του Τάσος Μαυρίδης, ο Φαρρής, Γιάννης ο Λαζός, ο Γρηγόρης (μελλοντικός θαμώνας του πολύ), η Στέλλα η αδελφή του Νίκου του Λειλά.

Τα νέα παιδιά που εμφανίζονται στο βίντεο, είναι φοιτητές της εποχής. Ο Γιώργος Στεφανίδης, ο Γαρυφαλίδης, με το κασκορσέ και το μουστάκι είναι ο Νίκος Μαυρίκος (παρατσούκλι κόκκορας)…

Στα δεξιά του κάθεται ο αδερφός του ο Τάσος. Με το σπαστό μαλλί είναι ο Γρηγόρης, γαμπρός του Νίκου. Ο διπλανός του με το μουστάκι είναι ο Έκτορας Φάρης.

Μάλιστα, κάποια μέρα βρέθηκε εκεί ο Μάνος Χατζιδάκης μαζί με την Καρέζη και ηχογράφησε τον αμανέ από τα Αραπάκια, όπως λέει ο θρύλος. Η Καρέζη μάλιστα μεράκλωσε πολύ και λένε ότι ήπιε τρία μπουκάλια Δεμέστιχα!

Ο Νίκος Μαυρίκος είχε τα περιστέρια έξω από το ΄΄Υποβρύχιο΄΄.

Επίσης, ακριβώς δίπλα του μαγαζιού υπήρχαν άλλα δυο μαγαζιά που το ένα ονομαζόταν ΄΄ ο Βλάχος΄΄ και το άλλο ΄΄τα 6 γουρουνάκια΄΄.

Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, ζεστές καρδιές…

Νοσταλγοί βαρελόφρονες του παλιού καιρού ευφρανθείτε…

 

Του Εσφιγμενίτη Αγιορείτη

Πηγή: youtube.com

Διαβάστε επίσης

Close