Μικρός Βορράς: Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, που μοιάζει με πολύχρωμη αγκαλιά

Μικρός Βορράς: Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, που μοιάζει με πολύχρωμη αγκαλιά

          Το θεατρικό εργαστήρι για παιδιά του Μικρού Βορρά είναι ένα εργαστήρι όπου το παιδί έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ποικίλες δεξιότητες τόσο σε ατομικό όσο και σε  συλλογικό επίπεδο μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Αυτό, όμως, που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι τα προγράμματα που δουλεύονται είναι βασισμένα στο εκπαιδευτικό δράμα, μία παιδαγωγική μέθοδο η οποία ενστερνίζεται πρακτικές από το θέατρο και εποπτεύονται από την εξειδικευμένη στο Drama in Education διδάκτορα Μελίνα Χατζηγεωργίου. Η Φούλη Σγουρού και η Ζωή Βαλιώτη είναι στο Goethe κάθε Σάββατο για όλα τα παιδιά που θέλουν να ταξιδέψουν μαζί τους.
Μικρός Βορράς: Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, που μοιάζει με πολύχρωμη αγκαλιά
          H Φούλη Σγουρού μας λέει ” Το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά από την Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς ξεκίνησε πέρυσι για πρώτη φορά και συνεχίζεται και φέτος με τον ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό! Αυτό που μοχθούμε να υπάρχει στο εργαστήρι μας μαζί με τη χαρά της δημιουργίας, είναι ουσία και ποιότητα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται φυσικά μελέτη και προσεκτικός σχεδιασμός των προγραμμάτων, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τη δυνάμικη της κάθε ομάδας. Αυτό το καταφέρνουμε μέσα από τη μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος, μία παιδοκεντρική μέθοδο που ξεκινά από το ελεύθερο αυθόρμητο παιχνίδι των παιδιών και διανθίζεται με θεατρικές τεχνικές! Σε όλο αυτό το ταξίδι συνοδοιπόρος μας είναι η θεατροπαιδαγωγός Μελίνα Χατζηγεωργίου, εξειδικευμένη στο Εκπαιδευτικό Δράμα, που αναλαμβάνει την επίβλεψη των προγραμμάτων μας. Το Εκπαιδευτικό Δράμα γίνεται επιπλέον το μέσον που οδηγεί μέσα από δημιουργική διαδικασία, στην ανοιχτή παρουσίαση- παράσταση! Πέρυσι λοιπόν αξιοποιώντας τις τεχνικές του και με αφορμή την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, δημιουργήσαμε και δραματοποιήσαμε με τα παιδιά το δικό μας θεατρικό ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα με θέμα τη φιλία, μέσα από λόγια και σκέψεις των παιδιών”.
         “Κάθε θεατρικό ταξίδι με τα παιδιά,μας οδηγεί σε νέα καθάρια νερά και μας χαρίζει απλόχερα μια καινούρια θέα της ζωής και του κόσμου. Προσωπικά νιώθω το εσωτερικό μου παιδί να βρίσκει και πάλι τον τρόπο που θέλει πραγματικά να επικοινωνεί. Μετά από κάθε βιωματική συνάντηση νιώθω την καρδιά μου ανοιχτή σαν ανθό και τις σκέψεις μου έτοιμες να χαραχτούν σε νέες άγραφες σελίδες. Καινούριοι τρόποι εμψύχωσης, νέοι τρόποι προσέγγισης, διεύρυνση της αντίληψης για τον κόσμο. Κοιτάζοντας τα πρόσωπα των παιδιών, δε θέλεις να είσαι τίποτα λιγότερο από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Το οφείλεις στα μάτια τους” λέει η Ζωή ενώ η Φούλη συμπληρώνει “Τα παιδιά είναι πηγή ενέργειας, αστείρευτης φαντασίας και το κάθε ένα αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο. Με αυτόν τον αυθόρμητο, μαγικό τρόπο τους, λοιπόν, καταφέρνουν να ξυπνήσουν και το παιδί που κρύβουμε εμείς μέσα μας. Ωστόσο, από την αλληλεπίδρασή μας με τα παιδιά δε λείπουν και οι απρόβλεπτες αντιδράσεις τους. Προσπαθώντας, συνεπώς, να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την ικανότητα του ελίσσεσθαι, να μπορούμε, δηλαδή, να αφουγκραζόμαστε, να αγκαλιάζουμε και να εντάσσουμε κάθε μη αναμενόμενη συμπεριφορά που προκύπτει”.
Μικρός Βορράς: Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, που μοιάζει με πολύχρωμη αγκαλιά
         “Τόσο οι ίδιοι οι γονείς όσο και εμείς ως θεατροπαιδαγωγοί έχουμε τον ίδιο στόχο· να αναπτύξει το παιδί μία υγιή προσωπικότητα μέσα από το παιχνίδι. Τα σχόλια που λαμβάνουμε κατά καιρούς από τους γονείς είναι πολύ χρήσιμα, καθώς μπορούν αφενός να μας ενθαρρύνουν αναφέροντας θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους, επιβεβαιώνοντας, έτσι, πως η δουλειά που γίνεται στο εργαστήρι βοηθά το παιδί τους και στη ζωή του έξω από αυτό και, αφετέρου, μπορούν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για την προσαρμογή και περαιτέρω βελτίωση των προγραμμάτων μας” λέει η Φούλη. “Η επικοινωνία με τους γονείς για εμάς είναι πολύτιμη και καθοριστική για την εξέλιξη του εργαστηρίου. Με τους γονείς οφείλουμε να είμαστε σύμμαχοι γιατί μοιραζόμαστε μια κοινή λαχτάρα, να κάνουμε και από τις δύο πλευρές ό,τι καλύτερο μπορούμε γι’ αυτό το ίδιο, ξεχωριστό, μοναδικό, υπέροχο παιδί. Ήταν συγκινητικό πέρυσι το γεγονός πως οι γονείς μοιραζόντουσαν μαζί μας τη χαρά που έβλεπαν το παιδί τους να κοινωνικοποιείται και να αλληλεπιδρά! Άλλοι γονείς μας έλεγαν πως στο σπίτι και στην καθημερινότητα του, το παιδί τους αξιοποιούσε πολλά από όσα κάναμε και λέγαμε στο θεατρικό εργαστήρι. Το πιο σημαντικό για μένα, ήταν ότι δημιουργήθηκαν φιλίες ανάμεσα σε παιδιά που δε γνωρίζονταν από την αρχή και παρέες γονιών που κανόνιζαν να βρίσκονται και εκτός εργαστηρίου. Έτσι ακριβώς ονειρευόμαστε και επιθυμούμε έμπρακτα να είναι το θεατρικό μας εργαστήρι! Μια ανοιχτή, ζεστή, πολύχρωμη αγκαλιά!” αναφέρει η Ζωή.
           Στα εργαστήρια ακολουθούν το τρίπτυχο: «βίωμα, συνδημιουργία, ανακάλυψη». “Κάθε συνάντησή μας είναι μια βιωματική διαδικασία που μέσα από την αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει στην κοινή δημιουργία και αυτό με τη σειρά του στη συλλογική ή ατομική ανακάλυψη! Το θέατρο ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις και αγκαλιάζει όλες τις τέχνες!Έτσι οι τέχνες όπως: χορός, μουσική, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, φωτογραφία,κόμικς μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή για να δημιουργηθεί μια ιστορία, για να πλαστούν ήρωες και χαρακτήρες, για να καλλιεργηθούν όλα τα εκφραστικά μέσα και να αναπτυχθούν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες (αυτοαντίληψη,ενσυναίσθηση, κοινωνικοποίηση, αλληλοαποδοχή κ.α). Το πιο σημαντικό αίσθημα που θέλουμε να δημιουργηθεί στα παιδιά, είναι το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα.Αυτό από μόνο του είναι αρκετό να ενδυναμώσει κάθε μέλος ξεχωριστά και εν συνεχεία το όλον !” αναφέρει η Φούλη.
Μικρός Βορράς: Ένα θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, που μοιάζει με πολύχρωμη αγκαλιά

Εργαστήρι για παιδιά από τον Μικρό Βορρά
Συνοδηγοί και υπεύθυνες προγράμματος οι νηπιαγωγοί και θεατροπαιδαγωγοί: Βαλιώτη Ζωή, Σγούρου Φούλη

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο:
10:40-11:40 Ζέφυρος: προνήπια και νήπια
11:50-13:10 Λεβάντες: α’ και β’ δημοτικού
13:15-14:45 Μαΐστρος: γ’, δ’, ε’ δημοτικού

Για πληροφορίες καλέστε στο 6977491430

Διαβάστε επίσης

Close