Αντώνης Λουδάρος: "Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη"

Αντώνης Λουδάρος: “Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη”

Το απολαύσαμε πέρυσι σε έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων με απανωτά sold-out. Φέτος, η παράσταση “Σκηνές από έναν Γάμο” επιστρέφει στην πόλη μας και φιλοξενείται ξανά στο Θέατρο Σοφούλη. Το βραβευμένο αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, έρχεται να καθηλώσει και πάλι το κοινό της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του καθ’ όλα χαρισματικού Αντώνη Λουδάρου, ο οποίος -επιπλέον- πρωταγωνιστεί στην παράσταση, ενσαρκώνοντας το ρόλο του Γιόχαν. Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα του φετινού κύκλου παραστάσεων, ο Αντώνης Λουδάρος, μιλάει στο Thessaloniki Arts and Culture για το έργο, την παράσταση και το ρόλο του σε αυτή σαν σκηνοθέτης και σαν ηθοποιός …

Αντώνης Λουδάρος: "Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη"

Η παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο» επιστρέφει στο Θέατρο Σοφούλη, μετά από συνεχόμενα sold out. Ποια πιστεύετε είναι η συνταγή αυτής της επιτυχίας;

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να ευχαριστήσω το κοινό της Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε αυτή τη δουλειά! Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε για «συνταγή» που να είναι πανάκεια, πέρα από τη σκληρή δουλειά, τον σεβασμό προς το κοινό και την αλήθεια ενός έργου. Και μιλάμε για ένα έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν του οποίου η «αλήθεια» έχει δοκιμαστεί στα 46 χρόνια που γνωρίζει επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

 

Στην παράσταση βρίσκεστε πίσω από το ρόλο του Γιόχαν, αλλά και από τη σκηνοθεσία. Ποιος «ρόλος» σας ταιριάζει καλύτερα; Αυτός του ηθοποιού ή του σκηνοθέτη;

Αγαπώ εξίσου και τους δύο ρόλους. Η υποκριτική είναι η δουλειά μου. Αυτό σπούδασα, αυτό εξασκώ εδώ και 30 χρόνια. Η σκηνοθεσία είναι το αποτέλεσμα αυτών των χρόνων της εμπειρίας μου. Σκηνοθετώ με μεγάλη αγάπη, αγωνία, ενθουσιασμό αλλά και με ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης. Μου δίνει περισσότερη ελευθερία αλλά κάθε ελευθερία πάει χέρι με χέρι με την ευθύνη.

Αντώνης Λουδάρος: "Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη"

 

Το έργο πραγματεύεται τη φθορά και τη ρήξη που μπορεί να φέρει η συνήθεια σε μια σχέση, σε ένα γάμο. Εσείς πιστεύετε πως η ρουτίνα «σκοτώνει» τον έρωτα;

Δεν έχω καταλήξει ακόμα αν είναι η ρουτίνα που σκοτώνει τον έρωτα ή η κακή συνήθεια του να κρύβουμε πράγματα κάτω από το χαλί προκειμένου να μη χαλάσουμε αυτή τη ρουτίνα. Αυτό πραγματεύεται το έργο.

 

Το έργο αυτό γράφτηκε στις αρχές του ’70. Παραμένει επίκαιρο; Μήπως τώρα οι σχέσεις έχουν γίνει ακόμα πιο δύσκολες;

Οι σχέσεις έχουν γίνει ακόμα πιο ισότιμες. Το έργο αυτό ήταν πρωτοποριακό στα μοντέλα σχέσεων που παρουσίαζε, για την εποχή του. Είναι παιδί της γυναικείας χειραφέτησης που έρχεται σε σύγκρουση με το πατριαρχικό μοντέλο του άντρα-αφέντη. Η Μαριάννα ουσιαστικά πέφτει θύμα του παλιού μοντέλου και αναγκάζεται να αλλάξει. Ο Γιόχαν πέφτει επίσης θύμα του παλιού μοντέλου του άντρα που κάνει ότι θέλει, πληγώνοντας τους γύρω του αλλά εν τέλει και τον εαυτό του. Θα αναγκαστεί κι αυτός να αλλάξει. Σήμερα, το 2019, ακόμα αυτός ο πόλεμος –πατέρας των πάντων- δεν έχει τελειώσει. Κι αυτό είναι που κάνει το έργο ακόμα επίκαιρο.

Αντώνης Λουδάρος: "Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη"

 

Έχετε κάνει αλλαγές στο πρωτότυπο σενάριο του Ι. Μπέργκμαν;

Τα 46 χρόνια που έχουν περάσει από τη συγγραφή του έργου καθιστούν αναγκαίες κάποιες μικρές αλλαγές, κυρίως σε ότι αφορά το τεχνολογικό κομμάτι της ζωής μας. Επίσης έχουν αλλάξει και άλλες μας συνήθειες, όπως ο χρόνος που αφιερώνουμε σε ένα θέαμα, γεγονός που επίσης οδηγεί σε κάποιες αλλαγές. Πρόκειται, λοιπόν, για μία διασκευή που κρατά αλώβητο το φιλοσοφικό υπόβαθρο του έργου, χρηστικά όμως δομημένη στις σημερινές ανάγκες του θεατή.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασίας σας με την Παυλίνα Χαρέλα και το Θέατρο Σοφούλη;

Με την Παυλίνα ψάχναμε εδώ και χρόνια τρόπους να συνεργαστούμε σκηνικά. Είναι μια σκληρά δοκιμασμένη ηθοποιός που γίνεται εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια ενός σκηνοθέτη. Ίσως επειδή και η ίδια είναι σκηνοθέτης αντιλαμβάνεται πλήρως το πώς πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Συνεννοούμαστε χωρίς να μιλήσουμε, έχουμε απίστευτη χημεία και είναι ένας άνθρωπος θετικός. Δεν αντέχω τους τοξικούς ανθρώπους… Για τον λόγο αυτό η συνεργασία μας συνεχίζεται και πέρα από την παράσταση αφού ανέλαβα Διευθυντής προγράμματος σπουδών και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στο Θέατρο Σοφούλη.

 

Αντώνης Λουδάρος: "Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη"

 

Τι είναι αυτό που αποκομίζει ένα ζευγάρι που θα έρθει να δει την παράσταση;

Εξαρτάται από το ζευγάρι. Αν είναι ένα ζευγάρι που θέλει να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση, η παράσταση θα του δώσει ένα έναυσμα.

 

Τι άλλα επαγγελματικά σχέδια έχετε για το προσεχές μέλλον;

Αυτή τη στιγμή είμαι χωμένος βαθιά στην «Παριζιάνα» που παίζω και σκηνοθετώ στην Αθήνα και στις «Σκηνές από ένα γάμο» στη Θεσσαλονίκη.  Παράλληλα ετοιμάζω το σεμινάριο που ξεκινά στις 19 Νοεμβρίου στο Θέατρο Σοφούλη, που πραγματεύεται τον «ηλεκτρισμό» των δύο επί σκηνής. Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον και στη Θεσσαλονίκη με το Θέατρο Σοφούλη και στην Αθήνα, αλλά όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα τους. Ζωή άλλωστε είναι αυτό που συμβαίνει όσο εσύ κάνεις σχέδια για το μέλλον. Ας την απολαύσουμε.

 

Αντώνης Λουδάρος: "Κάθε ελευθερία πηγαίνει χέρι-χέρι με την ευθύνη"

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ερμηνεύουν: Αντώνης Λουδάρος & Παυλίνα Χαρέλα                                                                                                Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους κάτω των 15 ετών                                                                                   Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.                                                                                               Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, 21:00 – Τρίτη 12 Νοεμβρίου, 21:00 – Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, 21:00 – Τρίτη 19 Νοεμβρίου, 21:00 – Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, 21:00 – Τρίτη 26 Νοεμβρίου, 21:00                                             Εισιτήριο 15 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Close