Η Φωτεινή Βελκοπούλου μιλά για τη θεατρική ομάδα "ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ"

Η Φωτεινή Βελκοπούλου μιλά για τη θεατρική ομάδα “ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ”

Στο Thessaloniki Arts and Culture, μας αρέσει να συναντάμε δημιουργικούς ανθρώπους, με όραμα και φρέσκες ιδέες, που έχουν κάτι να πουν. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και η Φωτεινή Βελκοπούλου: ηθοποιός και εμψυχώτρια της δημιουργικής ομάδας, ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θέατρο, ενώ η αγάπη της γι’ αυτό, αλλά και το χορό και τη μουσική, την οδήγησε στην πόρτα πολλών ανεξάρτητων θεατρικών ομάδων να συμμετέχει ενεργά. Έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει παίξει σε ταινίες μικρού μήκους που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στο ξακουστό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας. Το 2013 ανέβασε την παράσταση “ΤΣΟΥΛΕΣ” σε δικό της κείμενο και σκηνοθεσία, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία με συνεχείς sold-out παραστάσεις. Το 2017-2018  αναλαμβάνει το ρόλο της εμψυχώτριας σε ασκήσεις ενσυναίσθησης  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το πρόγραμμα “ Diploma In Leadership  Skills : Παιδιά του Σήμερα Ηγέτες του Αύριο.”, ενώ παράλληλα διδάσκει θεατρική αγωγή σε παιδιά δημοτικού, στα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη. Από τότε, συνεργάζεται με την ομάδα ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ, ως εμψυχώτρια, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους την επιτυχημένη παράσταση “Βάλε τη ζακέτα σου”, που ανέβηκε πριν λίγο καιρό στο Θέατρο Αυλαία. Με αφορμή αυτή την παράσταση, την ομάδα και τη δουλειά τηςΣτο Thessaloniki Arts and Culture, μας αρέσει να συναντάμε δημιουργικούς ανθρώπους, με όραμα και φρέσκες ιδέες, που έχουν κάτι να πουν., γενικότερα, μιλήσαμε μαζί της και τη γνωρίσαμε μέσα από μία όμορφη συζήτηση …

 

Η Φωτεινή Βελκοπούλου μιλά για τη θεατρική ομάδα "ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ"

Πότε και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την ομάδα ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ;

Η ομάδα ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια από μία παρέα ανθρώπων που το κοινό τους στοιχείο ήταν ότι τα παιδιά τους πήγαιναν στο ίδιο σχολείο. Τότε η ομάδα είχε άλλο όνομα , έπειτα επειδή κάποια από τα τότε μέλη δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν λόγο υποχρεώσεων ,η ομάδα απέκτησε μεταξύ κάποιων παλαιών και νέα μέλη με πλέον κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για το θέατρο. Όλα τα άτομα που απαρτίζουν την ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ είναι ερασιτέχνες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεράκι για την υποκριτική τέχνη.

 

Από πόσα μέλη αποτελείται μέχρι στιγμής η ομάδα και πώς μπορεί να ενσωματωθεί σε αυτή κάποιος ενδιαφερόμενος;

Σήμερα η ομάδα έχει 13 ενεργά μέλη και πολλούς φίλους. Η ομάδα είναι ανοιχτή σε νέα μέλη κάθε αρχή της φθινοπωρινής περιόδου. Αρκεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας και είναι ευπρόσδεκτος.

 

Μπορεί να συμμετέχει στην ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ οποιοσδήποτε ή απαιτούνται κάποιες σπουδές επάνω στο αντικείμενο του θεάτρου;

Η ομάδα είναι ανοιχτή προς όλους και για όλους. Αυτό που χρειάζεται είναι  όρεξη, τρέλα και αγάπη για το θέατρο.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου μιλά για τη θεατρική ομάδα "ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ"

 

Πώς δουλεύετε με την ομάδα σας;

Να μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή διόρθωση στην διατύπωση της ερώτησή σας. Είπατε, “ομάδα σας”. Το “σας” προσδιορίζει κάτι που μου ανήκει, και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μου ανήκει  η ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ γι αυτό και μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ομάδα. Ακούω πολλές φορές κάποιοι να λένε “ η ομάδα του τάδε” ή “η ομάδα μου”. Το βρίσκω τόσο αντιφατικό όλο αυτό.   Όπως όλοι σε μια ομάδα έτσι και εγώ έχω κάποιον ρόλο, σ αυτή την ομάδα έχω την χαρά να έχω  τον ρόλο του καθοδηγητή ,του εμψυχωτή ,του σκηνοθέτη.  Μέσα από μια σειρά ασκήσεων που μας βοηθούν να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με το σώμα μας , να χρησιμοποιούμε σωστά τον λόγο και να αναπτύσσουμε σχέσεις συνεργασίας μεταξύ μας, καταλήγουμε να σκαρώνουμε αυτοσχεδιασμούς και μικρές θεατρικές δράσεις.

 

Πρόσφατα ανεβάσατε την παράσταση «Βάλε τη ζακέτα σου». Πείτε μας κάποια λόγια γι’ αυτή. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;  

Η παράσταση « Βάλε τη ζακέτα σου», είναι αποτέλεσμα βιωματικής δουλειάς, όπως όλα τα κείμενα της ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ.  Τα μέλη της ομάδας είχαν κληθεί να γράψουν ένα κείμενο για μια στιγμή κατεδάφισης της σχέσης τους με τα παιδιά τους ή με τους γονείς τους. Έπειτα τα συνέδεσα όλα μαζί ώστε να γίνουν μια ενιαία ιστορία με αρχή,  μέση , τέλος και την μετέτρεψα σε θεατρικό κείμενο. Αφού συμφωνήσαμε όλοι για το κείμενο,  κατέληξε να γίνει θεατρική παράσταση.  Οι αντιδράσεις του κόσμου στις δύο παραστάσεις στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ ήταν πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση για την ομάδα αλλά το ασταμάτητο χειροκρότημα των 630 ανθρώπων που ήρθαν και γέμισαν με το γέλιο τους και την αγάπη τους το Βασιλικό Θέατρο ήταν πραγματικά συγκινητικό. Εδώ να σημειώσω ότι η παράσταση που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο συνόδευσε την εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  “Παιδιά του σήμερα ,ηγέτες του αύριο”. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την ομάδα να έχει την υποστήριξη –συνεργασία του πανεπιστημίου .

 

Η παράσταση αφορούσε στην αποδόμηση της σχέσης γονέα-παιδιού και είχε ως σκοπό την αφύπνιση του κοινού σε σχέση με τα στερεότυπα που επιβάλλει η κοινωνίας μας. Μέσα από τις παραστάσεις σας, προτιμάτε να περνάτε κοινωνικά μηνύματα ή περισσότερο βασίζεστε στην ψυχαγωγία του κόσμου;

Η ψυχαγωγία μας είναι η ίδια η ζωή στην υπερβολή της και είναι γεμάτη κοινωνικά μηνύματα. Επομένως οι παραστάσεις μας, αποτέλεσμα βιωματικής δουλειάς, περνάνε κοινωνικά μηνύματα χωρίς να στερούν από τον θεατή την ψυχαγωγία.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου μιλά για τη θεατρική ομάδα "ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ"

 

Ετοιμάζετε κάτι νέο με την ομάδα για το προσεχές μέλλον; Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Υπάρχουν πολλές ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Σχεδιάζουμε μία νέα παράσταση αλλά και μικρές δράσεις που θα έχουν κοινωφελή χαρακτήρα.

 

Με τι άλλο ασχολείστε επαγγελματικά αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο δουλεύω μια θεατρική διασκευή πάνω σε ένα γαλλικό διήγημα και παράλληλα γράφω ένα βιβλίο μυθοπλασίας,  αφορά το  θέατρο για παιδιά . Επίσης οργανώνω ένα σεμινάριο βιωματικού θεάτρου  για ερασιτέχνες ηθοποιούς.

 

Η Φωτεινή Βελκοπούλου μιλά για τη θεατρική ομάδα "ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Φωτεινή Βελκοπούλου / E-mail: [email protected]

Facebook Page: https://www.facebook.com/%CE%9

 

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close